用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2013年升中 khmama對各區英中學額分析(巳更新)+各區學生 ...
樓主: redkoni
go

2013年升中 khmama對各區英中學額分析(巳更新)+各區學生人數   [複製鏈接]

我想問我小朋友係上水區band 1中下, 乙部應該怎填好呢?

Thanks!

回覆:redkoni 的帖子

但最後大抽獎時的Band 1人數是否等於(小六人數 減 離場人數)才除以3呢?
如是者B1人數唔係減咁多。

2011/2013年度中學學位分配辦法不受學校網限制選校手冊http://www.edb.gov.hk/tc/edu-sys ... ed-sch-choices.html

2011/2013年度中學學位分配辦法中學一覽表
http://www.edb.gov.hk/tc/edu-sys ... ndary-sch-list.html

lowu 發表於 13-4-18 03:15
但最後大抽獎時的Band 1人數是否等於(小六人數 減 離場人數)才除以3呢?
如是者B1人數唔係減咁多。

...
最後大抽獎時的banding人數是所屬區域的升中人數除3份。只要那一年的升中人數一出,就可以計算到有幾多band 1、2、3的人數,不需要等第三呈分試都可以知道。單係在EK已可找到所屬區和全港的升中一數,自已計一計就知。

但那些同學會被編入那一個組別,就要待第三次呈分試完後,所有呈分成績上呈給教局,教局會跟據同學的區內全部學生的排名而區分,成績排首1/3是band 1,次1/3是band 2,剩下的就是band 3。

你果區有1200人,就有400個band 1生,並唔會因為有人早被直資收錄離場或被自行官中收錄離場而減去這些同學。亦唔會因為你果區有400個band 1生,而這400個band 1生因為成功在自行和直資被取錄而唔計這400個同學,
更加唔會因這400個同學離場而從新在剩餘的800個同學中又去除3份,將頭1/3又重新列為band 1同學。

:verycold: :verycold: :verycold:

回復 小可愛爹 的帖子

Great! 正想問幾時有,來得正合時,謝謝!

回復 redkoni 的帖子

我想問我小朋友係上水區band 1中下, 乙部應該怎填好呢?

Thanks!

Delete

Delete

Delete Delete

元朗 Band  1頭  乙部點填好  好似唔多夠 Band 1位

引用:Quote:lowu+發表於+13-4-18+03:15+但最後大

原帖由 ohnono 於 13-04-18 發表
最後大抽獎時的banding人數是所屬區域的升中人數除3份。只要那一年的升中人數一出,就可以計算到有幾多band ...
想再請教:假設那400個B1生全被直資收哂,到大抽獎時,就到果400B2生抽獎,而唔係跟住果266人(800÷3)抽先,是否如此?

yukimum  我理解:如果该区升中人数1200人,band1生三分一等于400人。按照您说真是全部直资全部收晒,大抽奖的band1生就是0数字。但,这只是假设。  發表於 13-4-19 11:58

醒目開學勳章

多謝晒ar!

lowu 發表於 13-4-19 04:44
想再請教:假設那400個B1生全被直資收哂,到大抽獎時,就到果400B2生抽獎,而唔係跟住果266人(800÷3)抽 ...
點解你又要走去搵800人出黎除3唧!
1200人就只係400個band 1生,佢地全部唔玩大抽獎,咁即係唔會再有band 1生玩大抽獎架喇,唔需要又走去搵一班band 1生出黎!最終只會一開始就抽那400個band 2生,最後先輪到那400個band 3生。

由頭到尾最終都只係得400個band 1生,400個band 2生和400個band 3生。

或者再講多少少喇。有幾多band 1、2、3生,你同我都識計,只要知道那一年有幾多同學升中就可以用分三份的方法就可計到。而你計出來的數字係唔會變的,不論你參唔參加大抽獎。但最大問題係那些同學才是band 1生,就得靠呈分試去分別,考完第三次呈分試,教局就會用排序的方法,成績最好的排先,最差的排最後,然後將這班同學分開三份,最前的一份就是band 1。一經被編為band 1,不論你最終玩唔玩派位,你都係band 1生。

不論有幾多band 1生唔玩大抽獎,band 2生都不會變為band 1生,band 3生亦絕無可能變為band 2生。Band 1生唔玩亦唔會搵人填補。band 1生唔玩大抽獎而引致有band 1學額多,band 2生卻可以去嘗試抽這些band 1學校的學位,但這班band 2生都仍然是屬於band 2生。

:verycold: :verycold: :verycold:

咁等唔等於, 如果b1-400學生抽獎,該區有b1學位420個,
假設用盡了400個b1位比b1學生,咁餘下20個b1位會順延比b2去抽.

黃金屋 發表於 13-4-19 13:16
咁等唔等於, 如果b1-400學生抽獎,該區有b1學位420個,
假設用盡了400個b1位比b1學生,咁餘下20個b1位會順延比 ...
只要有band 1位剩就可以留給band 2同學去抽。

黃金屋 發表於 13-4-19 13:16
假設用盡了400個b1位比b1學生,咁餘下20個b1位會順延比 ...
現實又不會這樣吧!有些以為是Band2但實際是Band1生,已經選了Band2學校,Band2生抽到Band1學校一定不止20個吧!

小兒屬觀塘區BAND 1尾, 老師說乙部1可填一間BAND 1, 第2開始要填BAND 2...咁好難填晒30間, 大家有無意見應點填?? 真的要填埋BAND 3??

THANKS!

onon530 發表於 13-4-19 15:23
小兒屬觀塘區BAND 1尾, 老師說乙部1可填一間BAND 1, 第2開始要填BAND 2...咁好難填晒30間, 大家有無意見應 ...

太保守了

引用:+本帖最後由+onon530+於+13-4-19+15:24+編

原帖由 onon530 於 13-04-19 發表

小兒屬觀塘區BAND 1尾, 老師說乙部1可填一間BAND 1, 第2開始 ...

只要是Band1,就不用理會頭定尾,可填滿Band1至填Band2!因最差也可入到第一間所選的Band2。除非該校今年剛剛跳升Band1。

最怕是邊人,以為Band1,其實Band2。最好先弄清楚!

elmkc  However, band 1, band 2 and band 3 schools are just estimation.  發表於 13-4-21 02:52

Band5 發表於 13-4-19 16:30
只要是Band1,就不用理會頭定尾,可填滿Band1至填Band2!因最差也可入到第一間所選的Band2。除非該校今年剛 ...
經常聽到有這結論,但背後有甚麼假設,最好講清楚.
另外,怎様才肯定是Band1生?假設上年的Band 1是40%,若今年有100人,排30是否Band1?
‹ 上一主題|下一主題