用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學可以無考試嗎?
go

小學可以無考試嗎? [複製鏈接]

在外地與友人談香港的教育,忽發奇想,如果香港的本地小學全部取消兩測兩考or一年三次的考試,可以嗎?
小學生上學是求學問,如何評核他們然後讓他們繼續學習,是考老師的功力。
用上課時間做練習、串生字、even做test都可以,但不用事先張揚,按教學進程和需要進行小測,學生䛊幾多做幾多,不是好方法嗎?
當然TSA要做就順其自然做,呈分照呈,但分數不一定要由一個模樣的考試來計算吧。一班學生,要排band1-3, 老師應該不難排吧。
這想法行得通嗎?

1    0    0    0

回覆:小學可以無考試嗎?

如果冇理解錯,你嘅主張係唔事先張揚做評估,亦有學校係咁做,得出嘅結果,唔識咪又係要讀!

如果始終都係要學校將學生排名次,考試可以話係最直接同客觀嘅方法,我認為毋須迴避,只係需要研究次數嘅多寡。

你自己有個"求學不是求分數"既心態咪得囉~

醒目開學勳章 王國長老

呢個唔係奇想, 係有學校做緊, 我小朋友果間(港大同學會)就係

小一二係無考的, 全部持續評估, 持續意思就係你講, 教咩考咩, 有時D QUIZ派左返黎家長至知TEST過, 因為學校就係覺得學習係小朋友既事, 不過主科近年都有預早通知日期, 因為事實係如果長期咁"放羊食草", D羊唔會好著緊, 最好家長提下就會好D, 咁小1,2成績表係BASED ON呢D持續評估, 上堂表現, 小組合作, PROJECT等寫出黎, 即咩都COUNT
小3,4有考試了, 只考TERM 1 & 3, 只考中英數, 其他科繼續持續評估, 其實係有大評估的, 不過家長唔太知就係了
小5,6要呈分, 就要考埋常識音樂, 由於有一條龍英中關係, 好多家長都打算直升, 呈分唔呈分一樣當校內試考

TSA學校都考, 不過唔谷, 我女抽中考聆聽, 笑晒返黎話考左有枝鉛筆, 佢根本就傻下傻下去考, 而主科TSA模擬卷, 家長正經見過都係幾次, 係長假期當假期功課而已

不過如果要排序升中, 考試係難免的

"What’s in a name? That which we call a rose by any other name would smell as sweet."

呀女學校(小一)都有做突擊評估, 每教完(中英數)2課課文後便做評估, 有時做咗我都唔知, 直到囡囡攞份評估比我簽先知, 但仍然有測驗和考試....

回復 Radiomama 的帖子

I thought most IS are like this already
今日佳句: 我以往也以為國際板的家長也有質素,但現在才知deal with 一些麻煩家長也不易!  

我們的奇想在於"全部小學"都取消現在常用的考試方法。
國際學校、直資學校都有這樣做的先例,那為何官校及津小不試改變現時的做法?官校和津小一班才30人,學校老師人手不缺,為何不試?

我反而覺得問題不在制度,在人心!
不事先張揚,反而可能令家長更緊張,因唔知幾時會考,唯有全天候作戰。聽過有D評估唔計分的,家長仍是不甘後人咁去讀。要改變家長諗法好難的了

考試和評估成績 算是一個較客觀的做法.

在香港的環境下.  相信無乜家長相信 "求學不是求分數"
如果家長認為可以 和 接受
其實是不用 理會 小朋友在校內的成績 便可

醒目開學勳章 王國長老

對, 我女已升中, 有D外來生家長緊張到不得了, 好擔心分數, 唔識睇成績表(突然無晒每科排名), 可能佢覺得我地好怪, 點解咁都忍到咁多年

回復 Charlotte_mom 的帖子

港同個制度真係唔錯,可惜離我太遠。
我大仔係津校讀緊小一,細仔今年九月升埋小一。
諗起都頭痛,所以決定辭工照顧佢地。唉~~~

回復 Radiomama 的帖子

Oh, I see.  I thought some US states have already implemented these rubric/standards reporting as opposed to testing based reporting.  This is certainly doable in HK, but I think the problem will be the parents.  I doubt most HK parents are prepared for it and there will be lots of "criticisms".  Imagine there are no scores and no positions anymore, how are they going to brag to their relatives and neighbors?  

mesmerising  身處這名次分數遊戲下,我對你最後嗰句真係笑唔出!遇到過那些家長了,只能說:耳朵累!  發表於 13-4-11 19:43
今日佳句: 我以往也以為國際板的家長也有質素,但現在才知deal with 一些麻煩家長也不易!  

回覆:Charlotte_mom 的帖子

港同小學是一個好的例子,行的是本地學制,也有評估和成績表,這樣學生(和家長)都知道自己的情況和需要加油之處。
只是不要考試吧,不代表家長不知道孩子的成績。(要炫耀仍可繼續

現在每每見到孩子為考試而斷六親,停止活動直到考完試為止,而考試內容在考試過後又會完全忘掉,讀來為乜。另外最不明白就是有好些名校「教易考難」,將教學與評核分割,實際就是把責任回傳給家長,真的好無謂。

Radiomama 發表於 13-4-12 10:27

......另外最不明白就是有好些名校「教易考難」,將教學與評核分割,實際就是把責任回傳給家長,真的好無謂。
仲有d學校係功課和試卷也深, 平日都係家長負責(or想辦法)教, 外人看工作紙以為學校好勁.
~easybring~
‹ 上一主題|下一主題