用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 CCKG K2 還是St Cat K1?
go

CCKG K2 還是St Cat K1? [複製鏈接]

弟弟的兒子在2009年12月出世的細仔在MOS BoxHill讀K1, 因為太細,所以報了st Cath repeat K1,點知CCKG收了k2,小孩很聰明,但害怕升上小學後,比超大仔大㚢細一歲有多,怕他會無自信。過來人可給些意見嗎?謝謝。

jijincat  我問過做小學的教師朋友,佢話小學二三年班開始,啲能力差異越嚟越少架!係kg先覺差異大。  發表於 13-4-13 18:17
   2    0    0    1

CCKG k2

引用:弟弟的兒子在2009年12月出世的細仔在MOS+Bo

原帖由 73662710 於 13-04-11 發表
弟弟的兒子在2009年12月出世的細仔在MOS BoxHill讀K1, 因為太細,所以報了st Cath repeat K1,點知CCKG收了 ...
一定cckg

CCKG of course. If he is accepted by CCKG, that's mean he has the ability.

引用:弟弟的兒子在2009年12月出世的細仔在MOS+Bo

原帖由 73662710 於 13-04-11 發表
弟弟的兒子在2009年12月出世的細仔在MOS BoxHill讀K1, 因為太細,所以報了st Cath repeat K1,點知CCKG收了 ...
乜CCKG唔係唔收細B咩?聽說連報名表也不會收㗎?

kerkermui  印象中係唔收超大b,接受同一年出世小朋友報名  發表於 13-4-11 10:07

一定cckg no need to think

醒目開學勳章

cckg收得,都唔駛擔心"自信"問題啦!

擔心拔苗助長,考小學面試時會得不償失。無論身高和能力都交大B差,長遠下去會破壞自信心。家人會這星期決定,盡快放位,傾向repeatK1.
謝謝。

kerkermui  咁我傾向repeat P1喇!考一次唔好再考多次!  發表於 13-4-11 12:41

CCKG for sure, if you targeted brand names primary.

回覆:73662710 的帖子

點解對佢咁無信心呢?cckg收得佢,证明佢有能力,potential.学校都唔怕影响校譽,家長就對佢多啲信心吧。每年st. Cat都有好多人考cckg, 放棄好可惜。細仔唔一定比大仔差,不要埋沒天份呀!

我傾向ST CAT repeat K1.  CCKG係好學校但無直屬小學, 比起ST CAT 對升小無絕對優勢, 除左DGJS, 但佢係男仔所以無關係. 佢去到CCKG要面對身形和心智發展大佢一年的仔同女, 一個唔覺意打沉佢自信心就唔好啦. 同埋到佢大個d佢開始識野就好難叫佢repeat K2/K3.
如果佢係好聰明的, 佢去到ST CAT 讀K1唔係更加容易顯得佢出色嗎? 咁對佢的自信咪仲好?  講到尾大家都係想小朋友升小有好的結果, 一個有自信的小朋友去interview成功機會一定大d.  同埋你唔可以排除有d小學係對細仔有bias.  如果做細仔有2-3個offer, 做大仔好可能會有5-6個offer.
如果佢真係叻過同年小朋友好多, 咪升到心儀小學後升考慮俾佢跳班囉, 唔急在一時呃.  我個仔都係年尾bb, 佢做大仔考PN間間都收, 我肯定如果我要佢做細仔考K1佢會少好多offer.

FortuneBB  Don't repeat SC K1 and keep stay at Boxhill because he will feel very boring at school if he is gifted unless his target P1 school is DBS.  發表於 13-4-11 13:09
FortuneBB  Agrees!!  發表於 13-4-11 13:05

回覆:CCKG K2 還是St Cat K1?

點解12月就一定要做細囝喎,呢個case CCKG for sure

醒目開學勳章

poloking 發表於 13-4-11 12:29
點解12月就一定要做細囝喎,呢個case CCKG for sure

係呀!如果小朋友搞得掂,當然去試試,遲一年就入唔返cckg!

Cckg for sure.  It's always easier to switching from cckg to other kinders if u face hardship than to getting in I think.  Cckg already informed the kid was born in dec and still willing to take him, at least should give him a try

meloeskie2    發表於 13-4-12 14:29

幾間都係好學校,不如掉返轉來唸,讀完Boxhill K1 再 repeat SC K1,怕吾怕個小朋友 悶親。

meloeskie2    發表於 13-4-12 14:28

Will choose CCKG for sure.

Small boys are in general not as mature or as smart as big boys, but this rule does not apply to all.

回覆:CCKG K2 還是St Cat K1?

cckg

If your son is smart, if you force him to repeat, he will lose interest in studying, and use his talent to behave as naughty kid.

CCKG for sure.

sure cckg

cckg

‹ 上一主題|下一主題