用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一了,重整待出發!
go

小一了,重整待出發! [複製鏈接]

只餘四個月時間,大家在這段時間會如何部署呢?我希望可以幫仔仔改善陋習,例如唔好大隻廣要坐言起行、加快做功課步伐唔好歏慢版、提高專注力、唔好賴床等!真係十隻手指數唔晒!嗚嗚

8    0    0    0

回覆:小一了,重整待出發!

我都想個仔識自動自覺一放學就攞功課出來做

saiwai  me2  發表於 13-4-12 13:28

回覆:coco209 的帖子

我就希望呀囝食飯食快d

引用:只餘四個月時間,大家在這段時間會如何部署

原帖由 LOVELY-BABE 於 13-04-10 發表
只餘四個月時間,大家在這段時間會如何部署呢?我希望可以幫仔仔改善陋習,例如唔好大隻廣要坐言起行、加快 ...
我仔個情況同樓主一樣,講中哂.....

我盡最後努力比佢(及我自己)盡情玩埋呢四個月. 每天除了完成幼稚園功課及練琴, 不叫他做任何額外的練習(以前會). 仔呀仔, 現在多多享受吧

zuzu888  我都想, 但 5 月中仲有個剛琴考試, 可以玩一陣, 但 summer 又要開始備課呢.....  發表於 13-4-11 13:21

我本身咁多年以來也冇比壓力給阿仔,就算小一面試我也本著平常心,沒有任何額外操練,只靠他臨場表現,而一向阿仔除咗懶玩之外都算聽教,不過可能而家人大咗,多了好多想法,經常不妥協又同我角力,雖然都受教,但很多時已令我筋疲力盡!
很怕升上小一後,兩母子因功課及學習上導致関係倒退!

comemon999    發表於 13-4-12 11:51

最緊要先培養他作息定時,早睡早起

epan  完全同意~  發表於 13-4-11 13:39

過來人說, 現在係需要準備小一既課本, 我都明白大家不想比壓力小朋友, 但現在慢慢適應好過小一後要用最快時間去適應舒服得多, 始中上到小一, 課本,功課和考試全部會係頭三個月係要完成, 如果識就無所謂, 唔識既話真的幾吃力, 父母到時會不自覺比咗壓力小朋友, 小朋友係學校都會感受到壓力, 大家都會諗到會點啦.....香港係一個充滿壓力地方, 大家必須要面對.

唔好太早同佢地睇上堂既課本,因為會令到小朋友真正上堂時唔會再留心老師講乜(佢自以為識)。其實唔駛太擔心,佢地過左個暑假就會成熟少少,而且到時群帶關係,互相影響與推動下,佢地會跟住上軌道。

kp_sin2001 發表於 13-4-11 12:10
過來人說, 現在係需要準備小一既課本, 我都明白大家不想比壓力小朋友, 但現在慢慢適應好過小一後要用最快時 ...

kp_sin2001,你好,言下之意是指要現在開始要教定小一的課本,同佢溫習,默書?

倒不如多看課外書籍,增進彼此間感情,贊成養成作息定時的習慣。我唔反對增進知識,但盡量利用課外讀物來達成效果。仲有,如果家長樣樣都太緊張,小朋友都會變成樣樣野都一樣咁緊張。

LOVELY-BABE    發表於 13-4-11 14:23

Bao.Jin.Dup 發表於 13-4-11 12:21
唔好太早同佢地睇上堂既課本,因為會令到小朋友真正上堂時唔會再留心老師講乜(佢自以為識)。其實唔駛太擔 ...
Bao.Jin.Dup,
hi,謝謝你意見,
本身阿仔k3返全日,升小一又係全日,在這方面的適應,如在校午飯或自理上我就好有信心,最令我擔心是功課及考測方面,請問有何心得,可以令小朋友專心些?唔好成日發夢

回復 LOVELY-BABE 的帖子

我想同大家分享下~由k2下學期開始, 我陪小朋友做功課時, 已經跟他說功課是你自己的, 要盡力自己做好,而家媽媽因你太細個所以陪下你, k3時又跟他說每日時間只係得咁多, 如果你做功課做得快, 就隨他hea, 到上小一頭兩個月, 繼續講做功課做得快 但要有質素, 唔可以求期, 求期會要佢自己擦乾淨重做, 做完功課又重溫完一次今日老師教的事, 你又可以hea拉, 得出黎的結果:p1下學期全部自動波, 做功課,執書包,平時及考試默書溫習一腳踢亞仔自己做哂.

LOVELY-BABE    發表於 13-4-11 14:23

epan 發表於 13-4-11 13:57

我想同大家分享下~由k2下學期開始, 我陪小朋友做功課時, 已經跟他說功課是你自己 ...

epan, 你話:{k3時跟他說每日時間只係得咁多, 如果你做功課做得快, 就隨他hea},我也是這樣同他說,但他好似仲係唔明定扮傻,一點時間觀念都冇

我意思係要學習自己做功課, 晚上要選定一個時間係温習, 學習中英數, 包括睇圖書, 只係好簡單啫, 每星期一次默書, 等小朋識多啲字, 數學輕鬆計吓加減數, 英文睇吓圖書識吓字, 過住經驗我仔睇中文數學真係多過英文很多, 主要我英文麻麻地, 現在小一, 考試9成温英文, 都係得80分左右(主要不懂解題), 默書最多80幾, 中數方面必定九字 (主要識字懂解題), 黙書次次100, 上學期已自動波做功課, 收拾書包等, 現小一下學期, 開始給予錄音機自行温默書..但還學習中, 未見成效

回覆:hadwinboy 的帖子

me tooo

引用:回復+LOVELY-BABE+的帖子 我意思係要學習

原帖由 kp_sin2001 於 13-04-11 發表

我意思係要學習自己做功課, 晚上要選定一個時間係温習, 學習中英數, 包括睇圖書, ...
謝謝你的寶貴意見,我會多加參考

引用:回復+LOVELY-BABE+的帖子 我意思係要學習

原帖由 kp_sin2001 於 13-04-11 發表

我意思係要學習自己做功課, 晚上要選定一個時間係温習, 學習中英數, 包括睇圖書, ...
我上星期也第一次試用這方法跟他溫默書(因為學校好似開始有默書)。因是第一次,他覺得好好玩。成效就未知了。

引用:Quote:原帖由+kp_sin2001+於+13-04-11+發表

原帖由 hadwinboy 於 13-04-11 發表
我上星期也第一次試用這方法跟他溫默書(因為學校好似開始有默書)。因是第一次,他覺得好好玩。成效就未知了 ...
你即係指用錄音機溫默書?係咪即是你錄完英文讀音及串字,然後播出來比小朋友溫習呢?

引用:Quote:原帖由+hadwinboy+於+13-04-11+發表

原帖由 LOVELY-BABE 於 13-04-12 發表
你即係指用錄音機溫默書?係咪即是你錄完英文讀音及串字,然後播出來比小朋友溫習呢?

...
我是用電話的錄音功能. 默中文詞語及短句,下星期再玩英文。我是叫他自己照住工作紙一邊讀一邊錄低,然後播番出黎自己默。係錄之前要寫一兩次先,但如果他說懂了便直接錄了。遲些會試下短的唐詩 I.e. 床前明月光.....

‹ 上一主題|下一主題