用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 為語障寶寶選擇幼稚園
樓主: jillstuart
go

[聽/語障] 為語障寶寶選擇幼稚園 [複製鏈接]

natalieyan0407 發表於 13-4-15 09:15
真係好辛運地,本身我怕無學校收,報左好多間幼稚園,結果所有要面試的全部唔收,只有呢一間一報就收,學校 ...

可以pm 我你小朋友係邊間幼稚園嗎??
我囡囡讀緊k1, 老師話佢講野未識表達, 到今時今日佢都唔記得同學仔既名..
學校發生乜野事, 佢都唔會返屋企同我地表達到
之後帶佢去健康院見醫生, 醫生話佢大約慢半年..
想同佢轉校, 但又唔知有無用...

gigi0431 發表於 13-4-16 17:37
可以pm 我你小朋友係邊間幼稚園嗎??
我囡囡讀緊k1, 老師話佢講野未識表達, 到今時今日佢都唔記得同學仔既 ...

慢半年吾係差太遠咋喎?

我仔仔嗰時係慢1年, 但佢係好好記性嘅小朋友, 可以記到全班名, 反而佢同學讀咗成年都吾知佢係邊個.

佢有無返pn?  如果無返過, 佢可能要適應下, 同埋醫生有無安排training?

因為轉校對佢作用不大.

引用:請問大家有冇遇過或知道一些幼稚園是不太接

melonfans 發表於 13-4-16 20:41
慢半年吾係差太遠咋喎?

我仔仔嗰時係慢1年, 但佢係好好記性嘅小朋友, 可以記到全班名, 反而佢同學讀咗成 ...

健康院話差半年, 我還未去搵其野既機構同囡囡做評估呢...因為其實之前帶佢去健康院, 老師同我講佢既問題, 睇得出佢係唔開心, 知我帶佢去做緊乜野..
因為我囡係細B, 所以我有諗過比佢重讀多一年K1會唔會好D 呢.....

我囡既記性只係對佢有興趣既事物, 記得晒迪士尼人物既名

natalieyan0407 發表於 13-4-16 21:00
有個叫"嘉芙姐姐",係言語治療師推介用純正廣東話教小朋友,上網有得聽,得閒可以播下比小朋友聽,希望可 ...

Thanks A

gigi0431 發表於 13-4-17 10:14
健康院話差半年, 我還未去搵其野既機構同囡囡做評估呢...因為其實之前帶佢去健康院, 老師同我講佢既問題,  ...

吾洗再做評估la!  你都心中有數佢係點, 反而係自己幫佢做多d exercise, 同埋去揾言語治療師幫手.

natalieyan0407 發表於 13-4-15 09:00
Pm 埋你

can u pm the school name & location to me as well ? thx !

melonfans 發表於 13-4-17 10:53
吾洗再做評估la!  你都心中有數佢係點, 反而係自己幫佢做多d exercise, 同埋去揾言語治療師幫手. ...
你講得好岩

natalieyan0407 發表於 13-4-15 08:59
我PM 你
Thanks. But sorry that I don't know how to check it. I cannot receive it.

natalieyan0407 發表於 13-4-16 21:00
有個叫"嘉芙姐姐",係言語治療師推介用純正廣東話教小朋友,上網有得聽,得閒可以播下比小朋友聽,希望可 ...
Thanks for your sharing.

jillstuart 發表於 13-4-19 06:52
Thanks. But sorry that I don't know how to check it. I cannot receive it.
I received it la, thanks.

回覆:natalieyan0407 的帖子

可以話我知讀邊間 同邊間唔收嗎

因女女 都有語言問題

回覆:gigi0431 的帖子

我個都係 對迪士尼 冇問題 對答好好 但真正說話 直情唔開口 救命

濼晴 發表於 13-4-22 08:37
可以話我知讀邊間 同邊間唔收嗎

因女女 都有語言問題
不要選美孚朗思!

引用:Quote:原帖由+jillstuart+於+13-04-14+發表

原帖由 natalieyan0407 於 13-04-15 發表
真係好辛運地,本身我怕無學校收,報左好多間幼稚園,結果所有要面試的全部唔收,只有呢一間一報就收,學校 ...
Can you pm me about this Kg...thanks

‹ 上一主題|下一主題