用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 為語障寶寶選擇幼稚園
go

[聽/語障] 為語障寶寶選擇幼稚園 [複製鏈接]

請問大家有冇遇過或知道一些幼稚園是不太接納有語障的小朋友的?

或有冇一些幼稚園是接納及關心/適合這些小朋友的呢?

謝謝!
   1    0    0    0

引用:請問大家有冇遇過或知道一些幼稚園是不太接

natalieyan0407 發表於 13-4-14 18:04
我仔仔3歲8個月都未識講野,學校好包容,老師同校長都叫我放心,唔會放棄佢,班主任好有耐性同愛心教佢,只 ...
請問你小朋友讀緊邊間幼稚園?因為太多數幼稚園都要面試,而小朋友唔識講多數都唔收!

想跟大家分享我的經驗:

我個仔之前見有一間幼稚園時都沒有答老師問題,但做到所有指示,那老師很好地收了他,還叫我們不要太緊張,如果3歲仍未講話的話才開始擔心。

但最近我見之前有人分享,話佢朋友的小朋友有語障問題,呢間幼稚園的老師俾說話那媽媽聽。最後,小朋友當然轉校了。 

最初,我們打算讀呢間幼稚園的。見到甘,我最後打去如實地告訴老師我小朋友的情況。點知,老師真的建議我另搵一間幼稚園。當然佢講得好好聽,是為我的小朋友好。

之後,我再打另外兩間都收了我小朋友的幼稚園,它們的老師則十分友善。認為那不是大問題。起碼,我感覺到他們不會嫌棄我的小朋友呀!

我真怕揀錯學校,唔想開學後先發覺被人嫌棄我小朋友。不想到時又要搵學校轉呢。

回復 natalieyan0407 的帖子

我都想知你個間係什麼學校。其實我地可否在此公開校名的?若不能,可否PM我?THANKS。

jillstuart 發表於 13-4-9 21:35
請問大家有冇遇過或知道一些幼稚園是不太接納有語障的小朋友的?

或有冇一些幼稚園是接納及關心/適合這些 ...

你小朋友幾大先?  醫生己診斷係語障?

吾係的話, 就無需庸人自擾!

我小朋友返學pn 2歲8個月, 嗰時只係識爸, 媽, 爺....等等幾個字.

但返咗學就學快好多, 再加上自己日日訓練佢說話, 口肌等.....(ek 呢到好多資料, 我都係到學)

依家k1, 讀英普班, 可以中英翻譯.  但先要學好1種語言先, 佢返咗學1年, 我主力同佢講廣東話, 依家就好好多la!

但都仲有發音問題, 諗住揾私家言語治治療師再跟進.

其實好多小朋友返學都未識講野.  你吾需要太担心!

引用:回復+natalieyan0407+的帖子 我都想知你個

引用:Quote:natalieyan0407+發表於+13-4-14+18:0

引用:想跟大家分享我的經驗:我個仔之前見有一間

回覆:為語障寶寶選擇幼稚園

經醫生建議我同小朋友轉返母語幼稚園,想佢攪掂一種language先,我剛決定轉校,現在也在搵K1,大家一起加油!

回覆:natalieyan0407 的帖子

可否Pm埋比我?thx

其實我都想問如果repeatK1/K2,會否影響升小計分/大抽獎/考直資私小呢?

可否pm 話我知妳小孩的學校名和地區?谢谢。

回覆:為語障寶寶選擇幼稚園

我記得你介紹邱醫師給我針灸,仍未有進步嗎?另外,我想知你所讀的幼稚園,可否pm我?

引用:經醫生建議我同小朋友轉返母語幼稚園,想佢

引用:可否Pm埋比我?thx 其實我都想問如果repea

引用:回復+natalieyan0407+的帖子 可否pm+話我

引用:我記得你介紹邱醫師給我針灸,仍未有進步嗎

melonfans 發表於 13-4-14 23:38
你小朋友幾大先?  醫生己診斷係語障?

吾係的話, 就無需庸人自擾!
我小朋友而家2歲7個月,可說少少二元素既短句。之前係健康院見醫生,她說我仔仔有D慢,再轉介我做詳細D既評估,但未排期。而我帶佢去過3間私人機構檢查,有間冇講D乜,有間話我個仔差最少1-1.5年,有間話差6-9個月。
至於揀幼稚園方面,冇乜講野個間叫我揀D主要用廣東話既幼稚園。但最後的那間則說兩文三語的幼稚園都ok的。所以我都怕揀錯。

見到你的分享也有點信心吧,多謝您!

jillstuart 發表於 13-4-16 13:34
我小朋友而家2歲7個月,可說少少二元素既短句。之前係健康院見醫生,她說我仔仔有D慢,再轉介我做詳細D既評 ...

yes!  我非常努力先追番!  如果你家用英語, 頭半至1年最好只用英語, 只用廣東話就只廣東話.

總之學好一種先可以學到第2種語言.  佢pn只係半小時pth,  主要廣東話同英語, 我開頭都吾聽姑娘講, 只同佢講英語, 但學校同學主要講廣東話, 最後下半年我講廣東話, 佢就學得好快.

但都同佢温學校英文字, 等佢k1有準備. 平時上堂吾洗聽吾明咁悶.   我全部温番哂學校教中文詞彙, 增加詞彙先可以學得快.  同佢日日講故事

口肌就train佢吹波波, 吹笛, 食物吾剪, 佢已識用筷子, 等佢自己咬, 自己夾.  有教用食手指餅可以訓練門牙口肌力.
用飲管同杯飲水.

希望幫到你.

我都想知邊間,請告訴我,十分感謝
‹ 上一主題|下一主題