用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 急問 ! 小朋友上N班既須要 ! 求救 !
go

急問 ! 小朋友上N班既須要 ! 求救 ! [複製鏈接]

家中有人可照顧小朋友     但又想小朋友早d學習獨立同自理

問題來啦 !  一個月要三千幾學費  仲要沒包茶點雜費等等

都係一個負擔     

想請教媽媽                           
               爸爸們    你地既看法點樣   請幫幫忙比我意見呀 !

萬分感謝 !
   1    0    0    0

回覆:急問 ! 小朋友上N班既須要 ! 求救 !

兩歲班唔係必需。有家人湊,都可以慳錢唔好讀。

回復 TeriAnla 的帖子

我都係甘淰  但又想距學習獨立  自理

係屋企自己train啦。不過我自己就選擇番PN,因為得工人湊,而且係大B.係屋企好悶。

真的,千萬不要有壓力,負擔到先上囉,大把BB都係喺屋企學自理,坦白講,係因為我自己想偷。下懶,比D專業教。下,等自己心理上好D!
千萬不要有壓力,路還很長呢!

如果金錢上無問題,我建議返N班,我係一個ftm,基本上我自己乜都可以教到佢,但我都選擇左比小朋友讀N班,N班可以學習下群體生活、自理能力,小朋友大家一齊學習學得快好多。

個人意見,如細B(8月打後出生)不上去ok

唔係必須,上亦無妨。
我個大的細個唔講野,我比佢上屋企附近的兩歲班,完全無學術成份o個種。細o個個冇上兩歲班,兩個現在學習上唔差得好遠。自理能力唔一定由學校train,屋企教都可以(當然如有全依百順長老就難d)

回復 jloklok 的帖子

In some PN, there are a lot of academic contents, and I think this can help the kid to prepare for the very demanding primary school interviews.  Afterall, the interviews occur in late K2 / early K3, so there are really not too much time to prepare for it.  Of course we parents can do all the teaching at home, but I think professional help is quite necessary.

On the other hand, if you target for central allocation for primary school, then it may not be a big deal whether to attend PN or not.

如果自己心儀的幼稚園有兩歲N班,咁就要報讀喇!若然到三歲至報K1,分分鐘冇位架!因為兩歲N班會直升K1嘛!

我覺得n班冇乜必要, 自理o既o野你肯教佢總會識, 時間問題, 大人唔放手o既話就算讀小學都仲有大把唔識著衫唔識沖涼~
唔駛將n 班o既作用放得太大, 屋企自己有人湊到的話, k1 先開始返學絕冇問題,  我舊年都有你呢個掙扎, 最後都決定唔駛心急, 由得佢唔返學住, 呢一年內我只同佢返下pg同興趣班, 一星期返3-4 小時, 其他時間屋企人湊, 同佢周圍玩, 夜晚我同佢睇書, 放假去玩去旅行, 過得非常開心~亦唔駛擔心太早返學可能會易病o既問題, 覺得決定非常正確

由於佢唔駛返學, 我亦可以好free 咁安排玩樂活動比佢, 呢一年我地去左4次旅行, 唔駛驚要請假; 我唔係ftm, 放工先可以陪小朋友, 佢唔駛返學可以夜小小瞓, 我地晚晚睇中, 英文故事書, 玩puzzle玩具 etc, 佢而家o既英文程度比讀緊k1, k2 o既表哥同堂家姐不相伯仲, 識o既生字仲多~ 我覺得家長先係培養小朋友獨立自理同學習興趣最大o既影響力~

其實有d學校學費唔駛3千幾學費咁貴架!
‹ 上一主題|下一主題