用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 MH 文娜雅拔K2家長有信心In CKY 成功嗎?
go

MH 文娜雅拔K2家長有信心In CKY 成功嗎? [複製鏈接]

大家好, 本人小女將插班K2,這間學校聽聞係HAPPY SCHOOL,
佢既學術同英文可以應付到小一Interview嗎?

當然明白不能只靠學校, 我都會報校外課程, 但希望唔係太hea,
我見CKY 劉校長都好用心喺MH, 始終都係一間新校, 想大家俾啲意見認識下, 多謝!
   2    0    0    1

回覆:MH 文娜雅拔K2家長有信心In CKY 成功嗎?

暫時間學校都好新,未有K3既學生去interview既result. 咁點解你會轉去讀K2既?本身係邊到讀K1架?

我都係因為CKY校長個女開既關係博下可唔可以入到CKY, 而家讀緊屋苑幼稚園國際班, 無直屬小學, 歷屆學生升讀結果都唔係好理想

回覆:MH 文娜雅拔K2家長有信心In CKY 成功嗎?

我有朋友都係之前轉左過去K1

回復 jane0809 的帖子

if your kids is going to MH for K2 is coming september, which mean your kids will be the first yr graduate student from the school. i guess not much parents can give your comments. as of for now MH only have PN and K1

我知道MH無K3亦唔收K3插班生, 如果邊間小學同幼稚園有聯繫已經喺K2班派發有關資料, 簡介會入場券, 或者課程教學睇下有無蛛絲馬跡可以覺得有機會入到CKY, 新校大家都係觀望態度, 或者我女做白老鼠先啦, 到時再同大家分享啦

我相信英文口語無問题,因為這裡語境很好。但學術方面夠唔夠應付小學就真係唔知。

May I ask CKY is which school ? Thx !

FortuneBB  保良局蔡繼有學校  發表於 13-4-12 13:08

FortuneBB Thank you very very much !

CKY = 葉繼有

本人的小朋友將於今年9月讀K1,有沒有家長可以分享一下,課程深唔深?老師是否有愛心?小朋友讀得開心嗎?

課程唔深、老師有愛心、小朋友十分喜歡上學。
一個星期兩本(中、英各一)故事書回家閱讀。

有沒有普通話課? 學術深嗎? 多謝指黠

謝謝。學校著重品德的培育,你認為學校透過那些方法去培養小朋友良好的品格呢?小朋友在這方面有沒有進步呢?另外,中文程度如何呢?甚麼時候開始教中文字呢?

一星期兩課普通話。品格就透過唱歌、同平時老師相處及對話等等去培養。例如小朋友會自己換鞋放好、茶點前會唱歌教禮貎。

回覆:MH 文娜雅拔K2家長有信心In CKY 成功嗎

謝謝各位提供的資料

引用:課程唔深、老師有愛心、小朋友十分喜歡上學

原帖由 mandymhmak 於 13-04-13 發表
課程唔深、老師有愛心、小朋友十分喜歡上學。
一個星期兩本(中、英各一)故事書回家閱讀。
...
thats quite good!

SORRY, 各位, 我都係選擇唔讀MH啦, 因為攪唔掂兩姐妹一個上午,一個下午班, 另外佢地啲故事書要額外俾$買, 一個學期千幾二千蚊, 老實講間間幼稚園都有故事書讀, 學費或雜費都已經包埋, 我預計佢將來d活動費等等都好咁,
加上而家讀緊英普班, 轉番英粵有d唔想, 只能說好懂搵$的學校, 9月的學費已經收咗我啦!

引用:SORRY,+各位,+我都係選擇唔讀MH啦,+因為攪

原帖由 jane0809 於 13-07-05 發表
SORRY, 各位, 我都係選擇唔讀MH啦, 因為攪唔掂兩姐妹一個上午,一個下午班, 另外佢地啲故事書要額外俾$買,  ...
I think sc and lh child have higher chance to go to cky.

回覆:jane0809 的帖子

"故事書"一星期兩本取回家係是唔洗$的,你指的是"書薄費"對嗎?
MH係有學費+書本費+雜費

‹ 上一主題|下一主題