用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 仔仔已學琴到5級, 想學多一樣樂器, 怎樣選擇好呢? ...
go

仔仔已學琴到5級, 想學多一樣樂器, 怎樣選擇好呢? [複製鏈接]

因我知道許多中學都不計琴在內, 要再學多一樣樂器, 所以想知道如何選擇, 因我對音樂沒有多大認識.

2    0    0    0

學到五級, 喜歡甚麼應該有個概念, 讓他自己選擇吧.
The Music's always there with you!

現在幾年班?如果只為升中,會否已太遲?
以你估計,多學一樣會否有足夠時間兼顧?如果因為要練多一樣樂器而影響成績,可能得不償失

中西樂器加加埋埋成百種,例如木管樂要夠氣,不過最重要係睇下你小朋友想學咩姐=,=

回覆:fa_fa 的帖子

如果樂器唔係可以在小六上學期前考到演奏級及拎好多獎,我勸你放棄吧。。。只學到3幾級係冇用的。。。小朋友又辛苦。。。

去到一個位,反而應該集中資源和時間.....
儘量避免二頭不到岸!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

回覆:bebebe12345 的帖子

我的囝囝現在遇到兩頭吾到岸,他又喜歡鋼琴和小提琴,各五級,每天只有約1.5 - 2小時空餘時間,他通常練鋼琴,很少練小提琴,但又不想放棄,不知點算? 很頭痛!

fa_fa 發表於 13-4-8 15:50
因我知道許多中學都不計琴在內, 要再學多一樣樂器, 所以想知道如何選擇, 因我對音樂沒有多大認識.:question ...
我仔仔原本的直屬中學也是不計鋼琴,所以學埋長笛,但最後去左另一間中學就讀,因為不需要多一種樂器,又沒有咁多時間兼顧,最後放棄長笛,只學鋼琴。
Discuz!

我現在採取各樣都放慢步伐的政策,唔知可以捱到幾時

我仔現在三年級, 是否目標放在六年班時考8級, 然後升中後才攻其他樂器呢?
不過我都唔知佢是否可以完成, 因為愈大愈心散.

回復 miss321 的帖子

如果取得校際音樂節的獎有用嗎?

Unless getting prize in je or concerto  class, otherwise not much use I guess

回覆:marcuscyrus 的帖子

可否為享受音樂而學樂器?如為升學就根本唔值得,學樂器所付出嘅時間、金錢和心血在升學的回報上,絕對不成比例。

katherinelam825    發表於 13-4-10 17:53

回覆:小伊 的帖子

So true!!!

回覆:Mayle 的帖子

既然主次己分,沒甚麼好擔心,每天1.5-2小時練習時間好乖和足夠了。小提琴將來入學校樂團,是夠矣!
跟著的老師好,自然偏向那邊走。

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

小學完成八級,不錯了,是否再上望AT,LT.....
記得分主次!.

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回

fa_fa 發表於 13-4-10 16:48
我仔現在三年級, 是否目標放在六年班時考8級, 然後升中後才攻其他樂器呢?
不過我都唔知佢是否可以完成, 因 ...

注意: 以下說話是意識不正確的
但若您的前題是考中學的話:
今時今日學樂器已達瘋狂階段, 不知您想報那間中學, 一般名校鋼琴8級是最低加分點, 8級以下已冇特別, 8級仲要DISTIN會好D;
而外加樂器亦是慣例, 中學6間管弦樂高級組收外來生當然會考慮學生的管弦樂水平, 唔係點贏?
3年級學小提琴是太遲! (太遲是指用來考中學, 學樂器永冇太遲的)
其實所有弦樂都太遲! 因為太多細路已學了4, 5年OR ABOVE!!
唯一有機會可為考中學加添分數的是比較冷門的管樂!
其中由於TROMBONE OR TUBA太大件, 一般細路冇法幼稚園學起, 您依家開始仲有可能有競爭力,
另外巴松管都可考慮.
是意識不良, 但實話實說!
‹ 上一主題|下一主題