用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 十月就3歲,仲未介到片,點算
go

十月就3歲,仲未介到片,點算 [複製鏈接]

因仲未識講嘢,點算

4    0    0    0

十月先3歲, 現在只是2歲半, 無須太緊張, 到夏天天氣熱時慢慢試, 介片可以唔使講野, 先教佢用手勢表達要去V V的需要就得, 努力

回復 sandy1109 的帖子

係呀唔使一定識講野, 提佢定時定候去toilet
屋企唔好著片,你小朋友如果係囝囝叫你老公示範比佢睇
daddy去時,囝囝又一起去,要有耐性,係屋企唔好怕煩怕清潔著番片
夏天開始,如果唔試戒小朋友會倚賴條片
我呀仔當年2age簡單指令都唔識都學戒片,

pocoyo123 發表於 13-4-8 10:39
十月先3歲, 現在只是2歲半, 無須太緊張, 到夏天天氣熱時慢慢試, 介片可以唔使講野, 先教佢用手勢表達要去V  ...

我個仔五月先3歲,現在在屋企沒有著片,但他要指定人同佢去vv(有自閉),到sleep/去街(因為坐緊車沒有toliet)才著片,一起加油呀!

我囝囝都未戒到
佢會講幾時ALL, 但唔肯去廁所ALL(怕轉變)

3歲仲好細, 都唔需要太擔心, 我朋友女女7月就7歲, 仲成曰賴尿, 一曰試過賴3-4次, 佢成曰去超市買紙尿褲, 話超級監介, 話驚比人見到誤以為佢買比第二个o

引用:3歲仲好細,+都唔需要太擔心,+我朋友女女7月

原帖由 衰豬仔 於 13-04-18 發表
3歲仲好細, 都唔需要太擔心, 我朋友女女7月就7歲, 仲成曰賴尿, 一曰試過賴3-4次, 佢成曰去超市買紙尿褲, 話 ...
請問七歲小朋友係咪有其他特別需要?

引用:Quote:原帖由+衰豬仔+於+13-04-18+發表3歲

原帖由 a_for_apple 於 13-04-18 發表
請問七歲小朋友係咪有其他特別需要?
我聽我仔老師講,有些小朋友膀胱發育未成熟,也會有此問題。

引用:Quote:原帖由+a_for_apple+於+13-04-18+發

原帖由 TRF北村 於 13-04-18 發表
我聽我仔老師講,有些小朋友膀胱發育未成熟,也會有此問題。
ic, thx!

我個仔過五歲先戒夜片,阿女四歲多,仲係晚晚濕。。。

7歲仲未介到, 又好似遲左些, .

有朋友兒子到10歲仲有賴夜尿, 但佢平時OK, 可能讀名校,功課壓力大, 所以先會係咁

初時每30分鐘帶佢去一次,等佢知道去小便的需要,然後將時間加長,45方鐘,一小時,1小時30分鐘,2小時.尿片在這些時段沒濕,,就給他穿褲,使他知道不提出去小使會弄濕有不舒服的感覺,並每次賴濕時告訴他賴濕唔舒服,並且每次捉著他幫手抹,同他說唔啱要改,帶他都洗手間換褲,我在兒子當時26個月的時間用這個方法,29個月連夜間也不需用尿片,但間中亦有失手,你可試試可不可行,雖然麻煩,但我在另一個 Topic看到你巳做全職媽媽,我這個爸爸也做得到,我相信你也做得到.

我個仔當時曾叫爸但只聴過五次,都係唔識講,但用這方法一個月左右,會拉我去洗手間,當時返上午返五天私人S位,放學帶他行樓梯,下午1時才回家,沒有請工人,因太太沒有家用給我,自己辭左份一個月22K的工作只有自己做,還要替兒子做教材及家務,每天只有五小時的睡眠時間,但見到個仔由兩歲時評估時評估全部能力只有9-12個月到今天,現剛三歲,大肌33個月,小肌30個月,語言認知接近三歲,表達30個月,運用30個月,全是上月 PT,OT,及ST導師的評估.

引用:回復+sandy1109+的帖子 初時每30分鐘帶佢

原帖由 bauhiniakan2000 於 13-04-23 發表

初時每30分鐘帶佢去一次,等佢知道去小便的需要,然後將時間加長,45方鐘,一小時,1小 ...
實不相瞞,經濟問題做緊partime

我囡囡都未戒到片, 一來我奶奶唔可能長時間係屋企, 因為重有其他孫湊緊, 要帶返學放學, 二來囡囡太固執, 唔係好聽奶奶話, 早前我放假湊咗佢一星期, 已知便便要去廁所, 但未行到已經呵咗, VV就都係無同我講, 協X出咗本書幾好架, 心理學家介紹我, 有關自理, 我唔記得咗個名, 遲D話你知﹗以前坐個廁板都無一分鐘, 以家可以坐到五分鐘或以上。

阿仔3歲先介到vv, 仲要係幼稚園老師幫手介; 返全日, 一次過介埋夜片. 睡前, 唔好飲奶. 朋友們的小朋友, 好多6/7歲都仲尿床, 因為睡前一杯奶.

popo呢, 差不多5歲先介到. 唔知係唔係佢之前讀另一間幼兒園既時候, 賴屎成日比老師鬧, 攪到同佢介屎片時, 佢成日大叫好驚好驚.

有一次, 阿仔見到一對波鞋, 好鍾意. 我同佢講, 你坐係廁所痾到popo,媽媽買比你. 佢試咗幾次後, 就得咗. 大家加油.

回覆:idak 的帖子

請問書名係咩?

提升幼兒自理能力手冊, 我係商X買, 協康會有售

我仔3歲2個月先識講咮咮去廁所

我家姐住美國佢個女7歲仲成日係幼稚園日間尿尿, 佢可能係被人收養, 至於收養前發生什麼問題, 冇人知道.

我囝上月(3歲3)才開始唔用褲仔,午睡未得,係學校幫手介,很少說要去廁所,我約1小時叫囝去廁所。
‹ 上一主題|下一主題