用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 升中暑假
go

升中暑假 [複製鏈接]

請問各位家長, 通常考完Pre S1試後, 仲會有什麼試或活動關於升中。通常會在幾時舉行?因為想喺7月尾去短trip,但又怕撞正升中活動,請有經驗的家長指教,謝謝!
   0    0    0    0

New students orientation/暑期升中銜接課程....etc.

回覆:kiukiu 的帖子

有些在七月尾,有些在八月中迎新,要看學校安排

醒目開學勳章

回覆:升中暑假

Summer holiday is very busy

去年女兒都係升中, 我覺得最好等派位一事塵埃落定, 再收到學校(當然係最後你會讀那間)通告先安排旅行.  其實升中呢年旅行係可以去, 不過由於太多不確定因素, 所以為免出亂子, 都係等等較穩妥.

舊年我以為自己好穩陣, 將第1/2志願學校d銜接班都避過哂, 先訂機票酒店, 點知叩門學校(諗住搏一搏), 係考完PS1一個星期後通知收我女, 所以最後機票改了2次, 好彩係訂改得個種.

另外, 除咗銜接班(都會有功課, 而且有部份學校會唔比以外遊做請假理由)外, 仲有好多事要返學校, 如訂書訂校服, 校隊選拔(多數係必須出席), 小朋友/家長orientation等等.

(去年我小朋友就係收到通告, 我話不如幫佢請2日假, 佢都唔肯, 唔想人人都返, 只佢唔返..........)

學校安排不一定年年一樣, 時間可能會變, 現在什麼都唔敢報, 等緊通知呀.
‹ 上一主題|下一主題