用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 點解南區冇咩好既英文中學?
go

點解南區冇咩好既英文中學? [複製鏈接]

本人女女今年係南區一間幾出名既小學讀五年班,成績一直好出色,特別係英文從來都唔使操心,所以自己都少左好多壓力。

不過,我想早D搵定料,為佢升中鋪路,發現南區好似冇咩好既英中,依家好苦惱。以下是現時有諗過既中學:

聖士提反書院:BAND 1(英中),學生需要住宿,通常在星期六日才回家,

這好像令人頗不放心呀,有冇讀呢間既家長俾D意見?由於有直屬小學,

所以對外校小學的學生極為不利,

現時找不到有多少直屬小學學生入到聖士提反書院….

希望有心人提供多少資料。

聖心書院:BAND 1 (英中),所謂政治女強人既搖籃,實力係南區最強,

不過又係有直屬小學,外校小學生又要爭崩頭。

唔知自行收生同統一派位既情況係點呢?

有冇過來人俾資料?幾時會IN?

英文好既同學IN時有冇優勢?

0    0    0    0

聖公會呂明才中學:BAND2中(英中),女女既老師話呂明才呢幾年收既學生越來越差,唔建議入。
個老師仲要係呂明才既舊生,听左都幾驚。
就算就係置富隔離,比較近我屋企,但係都要認清楚。
有冇呢間學校今年DSE既成績?
我想知道係讀到大學學位課程的人數,希望有心人提供。

聖公會鄧肇堅中學:BAND1中(英中),位於灣仔區,有朋友仔仔讀呢間,
話英文老師教得唔錯,
但係要跨區,返學要用一個鐘。
有冇人既仔仔女女要跨區返學既呢?對仔女既影響大唔大呀?

醒目開學勳章 王國長老

回覆:點解南區冇咩好既英文中學?

聖公會鄧肇堅係band one啊

引用:+本帖最後由+BINGOCHEUNG+於+13-4-6+21:09+

原帖由 BINGOCHEUNG 於 13-04-06 發表

聖公會呂明才中學:BAND2中(英中),女女既老師話呂明才呢 ...
不妨考慮 瑪利曼

成績一直好出色,特別係英文從來都唔使操心........

對!如英文有非常信心,不妨考慮跑馬地瑪利曼:BAND 1 頭(英中).
因這校的英文水準非常......高!

王國會長

BINGOCHEUNG 發表於 13-4-6 21:09
聖公會呂明才中學:BAND2中(英中),女女既老師話呂明才呢幾年收既學生越來越差,唔建議入。
個老師仲要係呂 ...
我覺得中學跨區可接受, 我囡現在也是在南區讀小學, 都打算比佢跨區出去.

elbar  不妨一試 SPCC, SPCS   發表於 13-4-7 21:07

回復 ccho1503 的帖子

多謝你既意見, 呢間好似好高要求, 女女未必讀得黎呀~
同學仔需唔需要係NATIVE 英文口音, 或者係母語係英文, 先讀得黎?

回復 瑩瑩老豆 的帖子

係南區, 好既英中又冇位,  掛名既英中水平又低, 真係令人心酸~
咁你俾女女跨灣仔區嗎

不須要怕,90%喺中國人, 大家母語都係廣東話,只要有信心:甚麼都有可能!

王國會長

BINGOCHEUNG 發表於 13-4-7 00:22
回復 瑩瑩老豆 的帖子

係南區, 好既英中又冇位,  掛名既英中水平又低, 真係令人心酸~
今年小五, 仲未定跨那區.

回覆:瑩瑩老豆 的帖子

瑩爸,跨中西啦,我地學校呀仔果介有個同學係首名自行入左瑪曼,之後好多老師都建議精英班去考,考入個女仔係好醒下,不是死讀書,運動都幾叻,爸媽係管理級,係住你地果邊,學校我地未必係名校,但自行除睇學生質素外,唔知家底有無關呢?

回覆:wwyee 的帖子

我諗睇質素,我識一個剛u畢業女仔,無咩課外才能,沙田屋村中學,中二插班入,父母家姐學業成績都麻麻

王國會長

wwyee 發表於 13-4-7 10:15
瑩爸,跨中西啦,我地學校呀仔果介有個同學係首名自行入左瑪曼,之後好多老師都建議精英班去考,考入個女仔 ...

瑪曼唔係在灣仔區嗎? 而且有講家底我地唔掂啦, 我非管理級, c9 係 ftm, 瑪曼又有直屬小學, 點爭?

回復 wwyee 的帖子

我都覺得如果同學仔成績比較好,可以到其他區見識見識,唔好屈住係南區做井底之蛙~

回復 瑩瑩老豆 的帖子

不用担心,瑪利曼自行階段喺只考慮外來生,不考慮直屬小學,所以可以好好利用呢40個位.

放心,好多直屬學校位不比直屬小學,因佢哋搞珠都實入如是band 1 生。
如有信心,不仿去試吓。

瑩爸你女讀得咁好,官校可考慮  bps. (純個人意見)

Betty媽咪人生總是充滿挑戰與無奈, 好多事并不是自己所能控制, 但仍希望可以將所有障礙一一闖過, 健康的活下去......... :-P  :-P

如果唔跨就只有聖心係Band1頭英中啦! 如阿囡係英文叻, 自行好應該跨區試吓, 起碼試過唔會後悔啦!!

回復 BINGOCHEUNG 的帖子

聖公會鄧肇堅應該係Band 1喎

王國會長

Betty媽咪 發表於 13-4-8 08:55
瑩爸你女讀得咁好,官校可考慮  bps. (純個人意見)
目前說言之尚早, 還是等第一次呈分試結果才再考慮了.
‹ 上一主題|下一主題