用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 李國寶中學一問?
go

李國寶中學一問? [複製鏈接]

請問有無家長知道李國寶中學是否須要中五的學生參加外地作交留生活動呢?是否必須要參加呢?交留生作一年定只係暑假呢?到時是否住在海外的其中一個家庭屋企呢?

Many thanks!

0    0    0    0

回覆:李國寶中學一問?

此外,學校並為中一至中七學生提供機會服務社會。另一方面,該校於2011-12學年正式推行名為「海外考察經驗學習計劃」,每名初中級同學必須於初中階段參加一個海外遊學團。地點包括西安、泉州/客家土樓、新加坡/馬六甲。

我找到以上知料,

引用:此外,學校並為中一至中七學生提供機會服務

原帖由 annayee 於 13-04-07 發表
此外,學校並為中一至中七學生提供機會服務社會。另一方面,該校於2011-12學年正式推行名為「海外考察經驗 ...
請問以上的遊學圑,須要家長陪同嗎?去幾耐呢?Thanks a lot!

引用:請問有無家長知道李國寶中學是否須要中五的

原帖由 annayee 於 13-04-06 發表
請問有無家長知道李國寶中學是否須要中五的學生參加外地作交留生活動呢?是否必須要參加呢?交留生作一年定 ...
依樣唔清楚!因我小朋友剛讀s1,你可致電學校詢問,職員都很樂意回答的!

引用:Quote:原帖由+annayee+於+13-04-07+發表此

請問以上的遊學圑,須要家長陪同嗎?去幾耐呢?Thanks a lot!
社會服務每個學生都要做的,不用擔心!學校會不定時有安排比同學參與!

引用:Quote:原帖由+annayee+於+13-04-06+發表請

原帖由 mimichu 於 13-04-07 發表
依樣唔清楚!因我小朋友剛讀s1,你可致電學校詢問,職員都很樂意回答的!

...
另外,s1至s3每個學生必須選擇參與一次遊學活動,都是幾天的行程,不用家長跟團,因有老師陪同!若因經濟問題,學校將另有些本地教學活動安排給需要同學!

以上我所知的資料,希望幫到你

感謝你的回覆!請問李國寶的功課量多唔多呀?如果是band 2 band3成績,入這學校的機會大唔大呀?另外,吃飯方面係咪規定係學校食架?Many thanks!

回覆:annayee 的帖子

請問李國寶的學生既操行好唔好?學校的讀書氣氛好唔好呀?Many thanks!

引用:感謝你的回覆!請問李國寶的功課量多唔多呀

感謝你的回覆!請問李國寶的功課量多唔多呀?如果是band 2 band3成績,入這學校的機會大唔大呀?另外,吃飯 ...
S1功課不太多!

若B2一B3想入的話,最好在1st round 申請,因學位較多,機會多些,如落選可在2nd round & 再扣門!

引用:感謝你的回覆!請問李國寶的功課量多唔多呀

感謝你的回覆!請問李國寶的功課量多唔多呀?如果是band 2 band3成績,入這學校的機會大唔大呀?另外,吃飯 ...
S1 to S3 必須留校訂飯盒!

引用:請問李國寶的學生既操行好唔好?學校的讀書

請問李國寶的學生既操行好唔好?學校的讀書氣氛好唔好呀?Many thanks!
比我想像中好!因全級約有3x幾個外藉小朋友,估計會較百厭,我覺得學校除成績外都好睇操行先收!因有個B2小朋友,因操行不好,始終都唔收

至於讀書氣氛不太清楚,只知同學仔都好鍾意番學、好鍾意老師、師兄師姐對學弟妹也很關愛

mimichu,很多謝你的回覆!

想問李國寶幾點上堂同放學?有冇校車?
‹ 上一主題|下一主題