用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一入學Profile/ Portfolio的內容/封面
go

小一入學Profile/ Portfolio的內容/封面 [複製鏈接]

各位靚媽咪,

請問有沒有於小朋友Profile/ Portfolio的內容/封面,可以給我參考一下?

我真的沒有頭緒...

非常感謝!

41    0    0    0

回復 happy_lavender 的帖子

I see! Thank you! Photo Shop is a very expensive software.  If you get it for making portfolio only it's a really big investment :O

回復 Ling2013 的帖子

會唔會係Photoshop?
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

May I know what is PS?  Thanks!

回覆:twinsprimary 的帖子

如只用表列出而不附上証書,請問如何証明真確性?

回覆:pingu_k 的帖子

Cert當然要縮印,方間實在太多,一定要filter,其實大部份成績都唔使show cert,tabulate個list仲易睇

回復 pingu_k 的帖子

我有寫自薦信,內容大致是對學校教育理念的看法,和介紹一下仔仔的優點等,因為我真的很認同該校的辦學理念,所以寫起來沒什麼難度;但若然是老作,我諗真係幾難寫吓!
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

引用:其實d+cert+獎狀咁,縮印得吾得呢?因為好似

原帖由 pingu_k 於 13-05-11 發表
其實d cert 獎狀咁,縮印得吾得呢?因為好似有d學校收5張紙,但我估小朋友d cert 獎狀至少都4-5張,如果要張張f ...
係啦,可否縮印

其實d cert 獎狀咁,縮印得吾得呢?因為好似有d學校收5張紙,但我估小朋友d cert 獎狀至少都4-5張,如果要張張full page,再加其他內容,相片,我怕吾太夠位.......

另外,portfolio應該要吾要包括自薦信?我只寫左小朋友既性格特點出黎,但無特別作封信講佢點適合間學校之類!我最初諗住叩門階段先寫自薦信咋!

請問如果成績表學校於 7月頭先可以比到, 咁點算好呢?

醒目開學勳章 王國會長 貢獻勳章

簽名被屏蔽

QQilky 發表於 13-5-11 11:30
每間都整一份, 通常有d學校係同一時間收, 所以你要預備定幾份
有d你寫埋封信, 內容都要有學校名
...

謝謝回覆。
即係如果有相片都要一式三份啦?
咁都要啲時間預備。
即係未知結果前就要整定啦?

醒目開學勳章 王國會長 貢獻勳章

簽名被屏蔽

請問是否要將成份Profile都交給小學呢?
如果想見兩三間,就每間整一份Profile?
還是只做一份,於見試時帶給校長睇?

我諗住用A4 clear folder 入住啲資料,好嗎?
還是要拿去訂裝一本好?

引用:請問大家如想擺囝囝學校勞作作品要怎樣放落

原帖由 SY_Joanne 於 13-04-07 發表
請問大家如想擺囝囝學校勞作作品要怎樣放落去呢?
Photos ok

回覆:小一入學Profile/ Portfolio的內容/封面

Portfolio有太多個人資料,唔係咁方便借俾唔熟嘅人睇,其實你參考下Facebook 嘅個人資料頁都差不多

回覆:小一入學Profile/ Portfolio的內容/封面

真的比自己的cv更難搞

請問Portfolio應用中文還是英文寫?

coll  建議全中文或全英文,比較統一啲。  發表於 13-4-30 23:01
‹ 上一主題|下一主題