用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大B的mama傾一傾
go

大B的mama傾一傾 [複製鏈接]

我個女係大龍B、如果出年讀N班的話,咁咪要3歲半先讀K1,點算好?
   1    0    0    0

回覆:meagnof 的帖子

我個仔都係一月大B,3歲半返 K1冇問題呀,大d易教d,學野又快d。好多學校鍾意收大B喎~

我仔大龍b.  係咪依家一般都要報定2015年既n班啦????  到時佢已經2 yrs 8個月la..........就快可以讀k1,,係咪無人會收架呢??        就算收都無意思,??小學都要足 6 yrs先可以讀right?

rainbowcov  你可以兩邊都報, (當然唔好同一間又報N又報K1啦), 仲多好多機會TIM.  發表於 13-4-8 11:26

johnny321 發表於 13-4-5 01:16
我仔大龍b.  係咪依家一般都要報定2015年既n班啦????  到時佢已經2 yrs 8個月la..........就快可以讀k1,,係 ...
係咪2012年1-2月出世?  
如果係就今年8-9月報2014年既PN班,2015年年中係讀K1喇!

引用:我仔大龍b.++係咪依家一般都要報定2015年既

原帖由 johnny321 於 13-04-05 發表
我仔大龍b.  係咪依家一般都要報定2015年既n班啦????  到時佢已經2 yrs 8個月la..........就快可以讀k1,,係 ...
K1開學時,要足2歲8個月先得

回復 volar 的帖子

丫我講得唔清楚,,,其實我b剛剛2個幾月姐,,2013 年1月中出世,,,,,,
姐係唔駛咁快報~~~~~~~~~好彩,,

回復 hysze3065 的帖子

咁請問我b一月中出世,,k1,,係咪都係8月左右定9月開學,,,佢可能差10日左右wo,,點搞?

回覆:johnny321 的帖子

我個仔一月頭出世,所以都係要讀一年PN, 先可再讀k1, 做大仔囉。不過詳細你可直接打去學校問,你亞B出世嗰年,係幾時招生。

我囝囝2012年1月尾, 今年8月開始要留意報名了, 好驚無得讀

咁即係我個女點都要讀左N班先,因為佢出年都未可以讀K1。

我聽人講可以插班,有咩好處呢?

引用:我個仔一月頭出世,所以都係要讀一年PN,+先

原帖由 hysze3065 於 13-04-05 發表
我個仔一月頭出世,所以都係要讀一年PN, 先可再讀k1, 做大仔囉。不過詳細你可直接打去學校問,你亞B出世嗰 ...
其實吾係一定讀N1先可去k1。
不過k1 ,2歲8個月先可讀。
大b2歲7個月吾讀得。
等出年k1開學已是3歲7個月。
甘成年讀咩。。。。N class

引用:咁即係我個女點都要讀左N班先,因為佢出年

原帖由 meagnof 於 13-04-06 發表
咁即係我個女點都要讀左N班先,因為佢出年都未可以讀K1。
接上留言。。。。甘當然有大b吾讀N。home school吾讀k。睇家長

引用:我聽人講可以插班,有咩好處呢?

原帖由 meagnof 於 13-04-06 發表
我聽人講可以插班,有咩好處呢?
插班通常插N.not K

2歲吾夠吾返得學。當夠2歲時。(1月大B)下學期N班剛開學。有人插班識應下。到9月時再N班

回覆:大B的mama傾一傾

利伸:BB 2011JAN。當年也這樣傻傻下。。。18個月報一般學校ok。當然心水就早D留意

引用:我個女係大龍B、如果出年讀N班的話,咁咪要

原帖由 meagnof 於 13-04-05 發表
我個女係大龍B、如果出年讀N班的話,咁咪要3歲半先讀K1,點算好?
做大b有乜好煩?考小學k2暑期己開始,考的是小一小二的題目,你話4.5歲考得好些定5.5歲好些?你比其他細仔可玩多一年,有乜問題,讀書有排讀,唔驚無得讀!

引用:Quote:原帖由+meagnof+於+13-04-05+發表我

原帖由 魚王 於 13-04-07 發表
做大b有乜好煩?考小學k2暑期己開始,考的是小一小二的題目,你話4.5歲考得好些定5.5歲好些?你比其他細仔 ...
如果大Bin k1無讀N。
學校會question你lee年做過D咩。就算interview 做得好。學校都會覺得應該。because
你大B。你大D

引用:Quote:原帖由+魚王+於+13-04-07+發表做大b

原帖由 liukwanyuen 於 13-04-07 發表
學校會question你lee年做過D咩。就算interview 做得好。學校都會覺得應該。because
...
咁米讀n1 lor

引用:Quote:原帖由+魚王+於+13-04-07+發表做大b

原帖由 liukwanyuen 於 13-04-07 發表
...
我們要為小朋友計劃,但計劃後仍然作大多假設和擔懮,叫緊張過慮

引用:我個女係大龍B、如果出年讀N班的話,咁咪要

原帖由 meagnof 於 13-04-05 發表
3歲半讀K1有咩問題?做大B著數好多啊,你應該慶幸你既小朋友入讀K1時已是3歲半呢,呢點係好多細B父母羨慕既地方。in PN時,你個大B差不多兩歲,人地細B先一歲,你既小朋友叻人地好多!好多學校都鍾意收大B架!你硬要大B提早一年讀書做超超細B既話,好多你心儀既學校都唔會收。再者,讀K2要寫字時,大b比細b既手指肌肉更發達,好快上手!如果做超超細b, 你同同班同學細差不多一年,點跟得上呢?況且,香港既教育制度係唔會俾你早一年做超超細b入學。K1基本上8月至9月1號開學,人地收你既條件係9月1日前要足2歲8個月,而K係唔會因不足齡而俾你遲啲插班,即係話最細既學生係生於12月31日23:59. 即使你只係遲一秒1月1日出世已經要遲一年先讀書。學海無涯,早一年讀同遲一年讀書又有何分別呢?

‹ 上一主題|下一主題