用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 奧數一問?
go

奧數一問? [複製鏈接]

1. 請問奧數和平時小學的數學科內容有咩分別?
2. 學好奧數會否改善數學科的成績?

Many thanks!

1    0    0    0

回復 annayee 的帖子

奧數是比較要推理和思考的。

引用:1.+請問奧數和平時小學的數學科內容有咩分

原帖由 annayee 於 13-04-04 發表
對於亞女間學校有正面幫助! 因數學考試,其中有兩題佔4%是類似奧數的題目。奧數在訓練思路方面,亦對校內正規數學課程有幫助。

annayee 發表於 13-4-4 23:23

1. 兩樣完全不同. 比2個小五奧數例子你.  
   eg1     227-228+229-230...-2010+2011=?
   eg2     一個7位數 2011ABC可被72整除, 求該7位數得最大可能值.

2. 我覺可以幫助訓練小朋友的思考. 但如果完全無興趣的而理解力不太好的, 會完全唔識. 如果想改善數學科成績, 有人話學"林數", 不過我仔未學過.

醒目開學勳章

annayee 發表於 13-4-4 23:23
奧數講求用多角度思維解難,比較靈活活同有趣,學校數學以基礎為主,比較死板沉悶。如果奧數可以學得好,學校數學一定不會差,因為能學好奧數的孩子,本身數感好強。

長生不老  同意  發表於 13-4-23 18:14
joyce919  Agree.  發表於 13-4-8 08:31

如果數學基礎好可以考慮奧數

學奥數要咩條件呢?
要先懂得+-x÷嗎?
要識字嗎?

我見幼稚園生都話有得學,可以嗎?

回覆:奧數一問

引用:學奥數要咩條件呢?要先懂得+-x÷嗎?要識字

回覆:Gerard 的帖子

奧數小一以下嘅程度唔係咁深! 題型有好多種,如立體空間、排序等。同意不需要外出上堂,只要買D參考書,揀一D適合嘅題型,一日同佢玩兩三題,訓練下轉數,久而久之小朋友對數學唔驚之餘,可能得到些優越感,這已成功了,追住數學嚟做,自動波,好過坊間枯燥的操練訓練。

toys  請問有無奧數書練習介紹,謝謝!!  發表於 13-4-25 12:58
Anniemun  Agree  發表於 13-4-24 00:03

回復 Gerard 的帖子

Gerard我也有同感,因我小朋友是先學珠心算後學奧數,現時在校內考試中ok.

回覆:奧數一問?

簽名被屏蔽

我都認為小一以上學奧數比較好. 因很多推理及邏輯上的文字題, 不是一個幼稚園學生可應付到.  怕會嚇親佢地.   數感好可繼續發展奧數. 但千奇不要求成績, 只希望多角度思維, 這樣學習就會享受及得著更多.

回覆:奧數一問

引用:1.+請問奧數和平時小學的數學科內容有咩分

原帖由 annayee 於 13-04-04 發表
>好大不同,好多概念我都是大學三年級後或研究生才真正了解。如果小朋友有興趣就給他學,無天份就算了。奧數好講天份,有人一看就識,有人練好耐都是一知半解。

>沒有必然連繫,最緊要學校教些麼。幾年前幫個舅子補習,高主教真是考,仲幾深。

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
‹ 上一主題|下一主題