用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 又人生交叉點,赤住聖士提反書院好嗎?
go

又人生交叉點,赤住聖士提反書院好嗎? [複製鏈接]

昨晚才收到聖士提反書院的0ffer,但就要明天回覆,個心15,16,到底放棄博中國婦女及聖馬可,定接受呢?真係好亂!唔知hkman或其他家長有無意見呢?聖士提反入U率又唔知高唔高呢?

1    0    0    0

回復 kt2007 的帖子

你既小朋友本身係band1頭中定尾?

引用:回復+kt2007+的帖子 你既小朋友本身係band

原帖由 khmama 於 13-04-04 發表

你既小朋友本身係band1頭中定尾?
謝謝hkmama,我覺得小朋友是B1中吧,其實我之前pm過你請教你選校問題,佢小學老師沒說是B幾。

kt2007 發表於 13-4-4 12:35
昨晚才收到聖士提反書院的0ffer,但就要明天回覆,個心15,16,到底放棄博中國婦女及聖馬可,定接受呢?真係 ...
如果係我 就留待派位甲乙部再首選 聖馬可

elmkc  Sorry to say that vincher comment is not logical as 大抽獎 has no further classification of b1 (top, medium and low).  發表於 13-4-6 05:09
vincher  b1中不值得放棄大抽獎!agree  發表於 13-4-5 01:35

找到pm了, 為聖士提反放棄抽獎唔值得, 何況東區今年應該都夠位抽獎.

引用:回復+kt2007+的帖子 找到pm了,+為聖士提反

原帖由 khmama 於 13-04-04 發表

找到pm了, 為聖士提反放棄抽獎唔值得, 何況東區今年應該都夠位抽獎. ...
謝謝幫忙分析!

引用:Quote:kt2007+發表於+13-4-4+12:35+昨晚才

原帖由 elbar 於 13-04-04 發表
如果係我 就留待派位甲乙部再首選 聖馬可
謝謝意見!

my son got the offer from 1st round but i rejected as i have really hard feeling that the school attached a donation form with the offer letter

gender123  that's wire to attach the donation form.  發表於 13-4-6 12:53

有同學仔只作第一輪面試,但放棄第二輪見校長的邀請,當時亦有告訴對方致電的老師是打算等政府派位結果,怎料早前收到校方 "取錄" 信,通知辦理入學手續 ,相信是他們仍有學位,想盡力網羅質素好的學生

所以感覺是就算你現在不回覆,萬一日後派位結果出現問題,再回來叩門仍可能有機會; 只不過,你剛收信便要你作回覆,相信你並不是他們首批取錄的名單

p.s.樓上說得對,朋友也說在取錄通知中連有活動籌款表格,感覺非常差,其實等家長接納學位後才寄上表格也不遲

引用:有同學仔只作第一輪面試,但放棄第二輪見校

原帖由 bing-jing 於 13-04-04 發表
有同學仔只作第一輪面試,但放棄第二輪見校長的邀請,當時亦有告訴對方致電的老師是打算等政府派位結果,怎 ...
依!我們只見過一次,沒第二次見校長喎!咁奇怪!

引用:有同學仔只作第一輪面試,但放棄第二輪見校

原帖由 bing-jing 於 13-04-04 發表
有同學仔只作第一輪面試,但放棄第二輪見校長的邀請,當時亦有告訴對方致電的老師是打算等政府派位結果,怎 ...
等$使

簽名被屏蔽

kt2007 發表於 13-4-4 21:52
依!我們只見過一次,沒第二次見校長喎!咁奇怪!
即是後期 offer 的,在首輪也沒被選出;  其實去年也有相同的情況

多唔多雜費?

朋友儿子讀紧,冇話多杂费!、

If B1 student, no need to take st stephen. if Band 1 marginal, then I will take it.

vincher  同意!  發表於 13-4-6 21:04
vincher  同意!  發表於 13-4-6 21:04

bebe_c 發表於 13-4-4 15:07
my son got the offer from 1st round but i rejected as i have really hard feeling that the school attached a donation form with the offer letter

Attached a donation form with the offer letter?

vincher  可以視而不見!睇唔到!  發表於 13-4-6 21:03

簽名被屏蔽

引用:+本帖最後由+talent2000+於+13-4-7+00:36+

原帖由 talent2000 於 13-04-06 發表

I deleted my message while it was helpless. You might  ...
最後無去,無論如何都謝謝大家意見!

‹ 上一主題|下一主題