用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 返下午班,上午班無人照顧
go

返下午班,上午班無人照顧

九月升K1,申請轉上午班未成功,很擔心,難道要讀兩間幼稚園? 請教大家的方法

hire a demestic helper.

thanks, 因已有一個工人照顧緊一個bb啊

回覆:返下午班,上午班無人照顧

我同你一樣,有一個剛出世bb ,大囝要

大囝9月返下午班k1,寫左轉班信,但幾會接近零,我相信冇人會放棄該offer,我都頭疼中

引用:thanks,+因已有一個工人照顧緊一個bb啊

原帖由 chucimama 於 13-04-03 發表
thanks, 因已有一個工人照顧緊一個bb啊
其實我唔明,若轉到上午班,工人就可以照顧兩個,但返下午班,工人就照顧唔到兩個?點解? 點計都有一個時段工人要照顧兩個,有乜分別?

真心求教,我小b 黎緊九月出世,大女九月返k1下午班,同樣有一工人!但我暫未諗到阿女返上午/下午茶跟工人能否照顧兩個小朋友的關係!

Thanka.

可能下午有家人可以幫手而早上無?
我E家大囝番上午,朝早要家人幫手睇住bb,工人湊大囝番/放學!
嚟緊9月k1番下午班,會安排佢搭校車,家人得閒就過黎帶大囝落樓下搭車,唔得閒就唯有工人揹住bb落去送大囝搭車!

其實我覺得一個工人湊到兩個b. 更何況小朋友返得下午班 朝早起碼九點半先起身 工人都係湊得果3個鐘 好快過啫 吾需要太煩惱 最多將要求降低 可能無咁干淨同埋小朋友睇多左電視啫

Anniemun  Agree ,冇工人湊兩三個都大有人在。  發表於 13-4-4 09:36

回復 MissMusic 的帖子

我個大b 28 個月現在返pn小b 9人個月
一個工人 無問題 上下午基本上一樣

回覆:monmonbbb 的帖子

Thank you. 我反而更擔心阿女不能適應下午班,她是早睡早起加要午睡的人!

好明白,我家大女返全日先搞掂,一早可以自己送大女返學,工人照顧BB,如果返下午,即係工人要照顧阿B,煮lunch比大女,又要帶細B送大女返學,諗起都煩,但你case,一係讀第二間,一係叫工人做,但勁擔心.

回覆:chucimama 的帖子

我也好明白呢!因我個大仔在返pn前三個月,細女已出世。到我大仔開放返pn pm,我個工人又要餵奶,又要準備大仔午餐和返學野,真係一個搞唔掂。尤其當大仔病時,更加要小心,幸而最後奶奶過來幫手。所以,今年才決定k1轉校入全日。如你只有工人幫手,可能請個鐘點幫半日,因我們之前都有考慮過

因為下午公公婆婆可以幫手啊

但請半日中點同請多個工人差不多啊

我都係諗住請半日鐘點咋, 冇請工人呀, 而家請工人agent fee都一大截, 最最最慘仲係唔知請個咩人o黎, (太多衰o既經驗) 到時兩頭唔到岸。 我呢個鐘點姨姨做開清潔, 而家叫佢幫手睇放左學果5-6小時, 人工同請工人差唔多, 但我唔駛比佢食, 唔駛比佢瞓, 唔駛安排佢放假, 又唔驚佢出去借錢 (下刪好處100個....) 我覺得除笨有精