用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中一分斑試
go

中一分斑試 [複製鏈接]

請問通常係幾時考, 因為想plan外遊
   0    0    0    0

回覆:中一分斑試

16/7全港中一考PS1,好多學校都會用嚟分埋班。不過最好都問下心儀嗰幾間先

hi everybody,
是否在就讀小學考? 如果係, 成績就送到將來的中學作為分班 ,
那麼嗰曰前就定晒讀邊間中學。無得轉嗎???
我真不明白哦o
請指教

回復 TingTing 的帖子

PRE S-1係中學考,唔係係小學考。

好多中學係放榜後會接受叩門申請,係PRE S-1前已有插班生試,獲取錄學生會參加該校PRE S-1個試。

今年9/7中一放榜,16/7 PRE S-1,不同學校插班生試可能係兩個日期之間進行。

不過今年有減派,有D學校不設叩門位。

另外,我都聽過有人考埋PRE S-1先轉校,成績點比番之後間學校就唔知啦!

引用:回復+TingTing+的帖子PRE+S-1係中學考,

原帖由 熙媽媽 於 13-04-03 發表

據我所知,pre-s1是在中學考的。同意熙媽媽的講法。

但考完後再轉校的話,資料是不會轉給新學校的,新的學校需要另行想辦法分班。

TingTing 發表於 13-4-3 16:22
hi everybody,
是否在就讀小學考? 如果係, 成績就送到將來的中學作為分班 ,
那麼嗰曰前就定晒讀邊間中學。 ...
只要學校肯收的話,任何日子都可以轉校的。

如果我冇記錯, 今年應該冇中一分班試考, 只有TSA, 因我仔上年唔洗考TSA

(上年開始TSA/ 中一分班試每年輪流只考一樣, 中學要考分班試就另計)

醒目開學勳章

引用:如果我冇記錯,+今年應該冇中一分班試考,+只

原帖由 杰杰媽媽 於 13-04-03 發表
如果我冇記錯, 今年應該冇中一分班試考, 只有TSA, 因我仔上年唔洗考TSA
今年非必須,但有些學校已表明會考,16/7

引用:Quote:原帖由+杰杰媽媽+於+13-04-03+發表如

原帖由 春卷 於 13-04-03 發表
今年非必須,但有些學校已表明會考,16/7
係!雖然非必須,但我問咗幾間都係16/7考同用嚟分班

我問過一位中學既副校長,佢話好多中學都會考,因為教育局會響之後俾番結果俾學校,學校可以知道自己每一位學生相對全港學生的相對位置,亦唔駛出多份卷用黎分班。

琛媽 發表於 13-4-3 15:53
請問通常係幾時考, 因為想plan外遊

外遊?是否已有offer?

升中的暑假一般會很忙,放榜、註冊、叩門、分班試、音樂椅、bridging course、orientation、新生家長會......

cellon 發表於 13-4-4 00:05

升中的暑假一般會很忙,放榜、叩門、叩門試、bridging、O-day、新生家長會......
安排一個 short short trip 都可以的!最緊要要避開放榜、叩門、註冊。最難避的係bridging。O day和新生家長會一般都會在8月下旬。
:verycold: :verycold: :verycold:

ghost2001 發表於 13-4-3 23:46
係!雖然非必須,但我問咗幾間都係16/7考同用嚟分班
更係考啦,起碼知道你地派d乜野學生比我。唔考就真係唔知點樣定位!而家我地睇ChiChiPaPa既中學PreS1成績比較都瞭解多一點邊間學校收到d乜野學生,對選校時都有幫助。何況中學要教佢地6年!
:verycold: :verycold: :verycold:

每區同banding既學生既學術水平都唔同,banding本身亦受師兄師姐的pre-s1成績影響;banding本身亦只有三級,唔能夠具體反映學生能力。

所以好多中學傾向會考pre-s1,一來唔駛出分班試卷,二來pre-s1可以用來計算每名學生相對全港學生的位置 (即是percentile)否,可參考價值較高。

cellon 發表於 13-4-4 00:05

升中的暑假一般會很忙,放榜、註冊、叩門、分班試、音樂椅、bridging course、orie ...

無offer呀都係等9/7放榜, 原來有咁多野要攪, 睇黎今年係唔可以plan外遊

醒目開學勳章 王國長老

分班係俾小學學弟學妹分banding, 而吾係俾中學分ABCD班呀,中學分班只係順便

琛媽 發表於 13-4-5 11:50
無offer呀都係等9/7放榜, 原來有咁多野要攪, 睇黎今年係唔可以plan外遊  ...
小學應該會提你,要預留時間處理升中有關的事項。

憫父 發表於 13-4-3 17:11
只要學校肯收的話,任何日子都可以轉校的。

同意! 去年我識得同學, 真人真事, 係開學第1日著住新校服, 晨早9點幾, 媽媽收到叩門學校通知, 問佢仲有無興趣.

熙媽媽 發表於 13-4-3 16:31

我女兒都係考完PS1先轉校, 成績由考PS1的學校轉交比叩門的新校; 新校收到後, 還致電給我確認收妥; 因為之前我有表示過對此事的關注, 問過新校職員, 佢地話教育局係有指引比佢地, 點樣為叩門學生索取回PS1成績的.

回復 琛媽 的帖子

小六口試及視聽在9/5或10/5
筆試在18-19/6
9/7 放榜
如要外遊考完筆試即去短程玩幾日都ok
Ding
‹ 上一主題|下一主題