用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問st cat 劍鳴你地會揀邊間?
樓主: peko5
go

請問st cat 劍鳴你地會揀邊間? [複製鏈接]

貢獻勳章

回覆:kerkermui 的帖子

一定St cat啦,小女考得好好,有四間私校收,同學仔有兩個DB,據同小女訓練面試的老師講,佢每年都有好多st cat學生考到一線學校,以今屆為例,佢五個學生,四個st cat, 一個DB, 一個英華,一個st Paul boy, 一個德望,你話st cat 是否ok ? 而小女現在小一,學校基本中英數都教快一年,亞仔都有八九十分,所以我好滿意st cat打個底,當然家長亦需要配合啦!

回覆:請問st cat 劍鳴你地會揀邊間?

有邊個面試班的centre或老師會同人講上佢面試班的學生考唔到名幼或名小架?

In fact, my daughter is studying in km pn now and also got sc offer. Both the school and teachers in km are good. However, the reputation and placement of sc seems better. So it is really a difficult decision!!

其實兩間都係好學校. St Cat 就重語言. KM就語言和學術各一半半. 無論讀邊間對小朋友都是好的選擇.不過我似終都覺得讀那一間幼稚園都好, 家長的配合是很重要. 你有無諗過, 一個小朋友派去好的學校真的是完全一間幼稚園功勞?? 個人認為學校佔四成, 有六成是家長的功勞. 不如我講一個例子比你聽, 我有朋友個仔係ST CAT到讀, 佢地屋企用廣東話溝通. 無用過英文講. 有一日老師打來話小朋友英文差左D, 成日聽唔明老師講咩.  叫佢地同小朋友講多D, 一係就出去補多D英文班等. 以上例子你明白我講咩嗎? 就係唔好聽人地話呢間幼稚園專出小朋友講英文好好, 果間幼稚園就小朋友做功課好好. 就用此標準去選學校. 幼稚園點教, 回到家你沒有配合, 一切也事倍功半. 你要應該問自已, 你想幼稚園用那種教學模式去教導自已小朋友, 而你在家裡也能配合學校去教導小朋友.  我想用這思考模式去考慮, 你應該能好快決定到想要那間幼稚園....

dwkw333  Agree.  發表於 13-4-9 13:35

回覆:saintbernard888 的帖子

SC同KM嘅教學模式係咪都活動教學?

sc就係活動教學. 但我唔覺km算是活動教學. 每日大概有兩份功課做. 星期五會多些. 會有主題project做. 但我覺得這些都只是讓小朋友籍著家長幫助教導如何找資料, 也讓小朋友認識何謂project. 有show and tell. 有時會帶小朋友出外參觀例如郵政局, 或去參觀公園等等. 幾個月會有一次評估. 總言之keen mind的教學模式就是比較傳統. 假如你target是傳統小學, 小朋友讀這間對將來升傳統小學適應性一定沒有問題. 講多一樣野比你聽. SC名氣大過Keen Mind是事實. 大部份同時有sc和keen mind offer的都會揀sc. 我的小朋友也是keen mind 有offer先, 後來sc waiting list call 我有位. 我都考慮了一段時間. 最後也是決定了keen mind. 我喜歡小班教學, 喜歡國際班有net teacher和普通話老師. 喜歡每日會有功課比小朋友做. 以上只是我自已個人意見.

TeriAnla  Thank you for sharing.  發表於 13-4-9 13:13

回復 saintbernard888 的帖子

SC 係咪比較培養小朋友啟發思考,而KM就較傳統. 單向式教學?
我好認同幼兒階段應該注重思考啟發, 可是我將來只可以俾小朋友係傳統津小讀書, 希望囝囝早日習慣呢種模式, KM呢類好似較合適.

引用:KM.+我唔清楚兩間課程內容,但有朋友分別喺

原帖由 fellow 於 13-04-05 發表
KM. 我唔清楚兩間課程內容,但有朋友分別喺兩間讀,聽過佢哋對校長及老師嘅評語,SC校長重學校利益並非為小 ...
有冇具體D例子??

SC名氣大。。。。今期八卦雜誌都話蔡XX個女考名幼衰左, 原來係SC,跟住又話蝦餃仔都係讀SC........
不過,同意家長effort好重要,唔係識人,都唔知原來有甘多SC, KV k2學生找人補中英數。。。

引用:SC名氣大。。。。今期八卦雜誌都話蔡XX個女

原帖由 awowo 於 13-04-10 發表
SC名氣大。。。。今期八卦雜誌都話蔡XX個女考名幼衰左, 原來係SC,跟住又話蝦餃仔都係讀SC........
不過, ...

TeriAnla 發表於 13-4-9 13:21

SC 係咪比較培養小朋友啟發思考,而KM就較傳統. 單向式教學?
又唔係好單向wor。其實依家d學校唔會一面倒活動/單向架啦,進化了不少,就連我大仔讀傳統小學,我都覺得比我相像中活動左(教學上),不過紀律嚴格囉

回復 marcuscyrus 的帖子

請問是那一家傳統小學?

marcuscyrus  我兒子讀宣小  發表於 13-4-10 11:40

其實我覺得如果2間都未讀過去選, 多數會先選SC, 因為名氣比較大, 但如果讀過2間的再去選, 好多會選KM.  
始終讀書係為實際, 唔係為名氣。

TeriAnla 發表於 13-4-9 13:21

我自已個人意見認為如果target是傳統津小...KM應該較為適合....

名氣一定sc出名啲 歷史都悠久啲 不過我自己鐘意km細校warm d

2 years ago, my girl graduated from sc and entered traditional primary school. Result is that she has difficulty in catching up P1 chinese and maths (most schools maths are in chinese). If I can choose again, I will definitely not send her to sc. My son is now studying in a non-famous small kindergarten, to my surprise, the chinese words learnt are much more advanced than sc.

Many parents, including me, has no idea how the game plays (I am talking about the time when I decide to send my girl to sc). We always think entering sc can get into LS, DBS, YW (boys) and DGJS, MCS, SMCC (girls). The answer is NO ! LS, MCS, SMCC have nothing to do with which kindergarten your kid is studying at. For my girl's class, there is only 1 got admitted to DBS, 3 got admitted to YW, and no one can get into DGJS. For those who live in 41 (around 5-6 of them), none can get into LS and MCS. There are 25 students in my girl's class at that time, so you can imagine how disappointed the parents are ....

我覺得兩間都好出名,冇需要再分SC名氣大過KM. 我反而鍾意KM細校同中英數較平均。我明白大部份家長都睇重英文程度,但我反而擔心中文多啲。係屋企我地可以進入全英世界,所以囝囝都講英文較多。英文教材有好多,但中文就冇了。而且已計畫中學就唔再係香港讀,所以想囝囝學好中文。

sc ... what's so special ???
oh yes, one thing very special .... the school fees !!

回復 Marshmallow_822 的帖子

Marshmallow, I have the same situation withyou 2 years ago, no need to change, KM is definitely your choice except you gota dragon offer later.

Chi and Math cannot connect to band 1primary school, you need to put much much extra effort in P.1, some of my friends commented.

‹ 上一主題|下一主題