用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Academic Asia
go

Academic Asia [複製鏈接]

Could anyone recommend the agent in AA who is v helpful in looking up the schools for your children pls?

6    0    0    0

回覆:Academic Asia

最近我正在找英國學校,就是AA最沒有禮貌,個AGENT態度非常不好,可能大公司唔憂做啦!我已另找AGENT公司了!

RDC    發表於 13-4-3 17:49
B-E-A-T-R-I-X

回覆:appleyummy 的帖子

You may consider approaching Ada in AA.

回覆:sancheng138 的帖子

你講得真啱!成日要我追佢!有次我問個AGENT啲嘢,佢叫我先問問RECEPTION約時間,跟本唔想答你野,有啲學校唔回覆,又唔會主動追學校!第一次約時間上去做SCREEN TEST,約咗2個星期,又唔可以WALK IN,浪費時間!我去第2個AGENT度都揾咗N咁多間學校喇!

B-E-A-T-R-I-X

引用:回復+CPU1995+的帖子 跟得唔夠貼,成日要

原帖由 sancheng138 於 13-04-03 發表
回復 CPU1995 的帖子

跟得唔夠貼,成日要你追先覆。
2個仔考到的學校都是經AA,  經AA考到的學校排名幾好,間間由十幾至一百以內,但AA最多比你考4間,其餘的由自己申請。

回覆:CPU1995 的帖子

其實除了AA, 我都有問過其它agent如Cooper & Cooper, 威信等, 但覺得他們所掛的學校排名冇AA嘅好,另外自已申請要自己booking考試場,阿大自已考的學校單是比英國文化協會的監考費就超過一萬。

AA 做強國人生意都夠,香港人只是小生意。這個是事實,就同到尖沙咀購物一樣,給少少就意見多多,服務不好,明顯不想做你生意,醒少少吧!!
何不自己報學校!!

回覆:sancheng138 的帖子

I also did it via AA i think it was ok wor. It was wendy who helped me. But i dont always rely on her. When she told me it was too late too apply for my elder girl. I approched the school directly and she was offered a place.

我之前都有見過學聯同AA, 真係冇好感, 學聯個agent 從來唔會主動覆電話, 最後經朋友介紹揾左一個one man band agent, 佢follow 得十分好, 又冇額外收費, 所以大公司未必一定好

poiuypoi    發表於 13-8-3 00:18

呢個討論題真好GOOD,認同 sancheng138,  Beatrix, alee810

我就同樣有咁的情況遇到,佢先先會request 做 test, 跟住比D學校你揀,女女考得好好,但佢比我D學校 ranking 好後,咁問佢點解,佢話我遲申請;
仲話你返屋企諗下考慮下再找佢。一直冇再聯絡我,咁我米再找另一間AGENT, 態度好好多,仲比左D前ranking既 比我學校我揀,冇限考幾多間及收費。我因為想考 kings canterbury(當時我經AA時佢冇比過我揀), 到我要經其他agent 時建意,而AA係指定AGENT,如經其他要多付HKD1000,但佢冇幫我follow 學校收吾收,我自己send email 比學校先知收左女女, 你話點解咁大間agent,service 咁差啦!!

引用:呢個討論題真好GOOD,認同+sancheng138

原帖由 RDC 於 13-04-03 發表
呢個討論題真好GOOD,認同 sancheng138,  Beatrix, alee810

我就同樣有咁的情況遇到,佢先先會request ...
其實我之前搵開個agent好helpful, 𣎴過佢離職後,跟手嗰個就:;pppp::;pppp::;pppp::;pppp:

我囝囝都是在 AA 由 Ada 做他升學顧問,他上年九月已過了 UK 讀 Yr.9。
就個人分享........最初,我發覺好多時侯致電找 Ada 時,她都是正在接見學生及家長,唯有留下姓名、电話待 agent 覆。後來,我轉用發 email 比她,發覺她很快便回覆,因為她很多時都發 email 去英國學校幫學生或家長問校方事情,所以我相信 agent 經常要 check email。除非有些問題我本人想親口 / 心急 要同 agent 講,便會選擇打电話比佢。我用了這方法後,覺得大家溝通無問題。
祝大家好運!

回覆:Academic Asia

我十年前幫姑奶個仔搵英國中學係經AA,感覺好好,而家侄仔都華威碩士畢業,學有所成。2008年我又搵佢幫我個大女報學校,佢介紹咗badminton girl school, 俾我個女去讀Y6,我哋係AA協助下去了參觀學校,后來又試讀了一天,爸爸同我同呀女都覚得學校太細同太多香港人,吾like,所以無讀,果時AA都跟得好好,又話再介紹其他學校俾我哋,對佢哋感覺良好吖,2011年,我又去搵佢哋,又介紹了一堆學校,我哋又去了英國參觀,一間都吾啱,皆因都係吾鈡意D學校太多香港及B6人,最後,決定自己上網查排行榜,再問學校老師意見邊間校風適合自己個女,再寫信報名跟住去參覌,再考試,講真考試費(租考試場地同請監考)係好大費用,好似我個女考三間,每間考三科,每科4個鈡,一D都吾小事,成萬銀呀。不過如果自己學校肯,可以請自己學校同老師幫手,一樣吾使錢。如果agent也可以免了此費用了。我同大家一樣最初乜都吾識,上得agent多,了解多了,再自己試下做,講到底,果小朋友去咁遠讀書,又用咁多錢,如果吾係好啱心水既,又何苦要去呢。agent係好既踏腳石,下一步,都係家長多留心,吾好乜都聽講,信自己個心同眼!
中環間Dolphin可能正常過AA,我有幾個朋友經佢吔,我都上過去,呀女重係佢度考了rodean girls school, perry 人好好,只係呀女后來st Swithun girl school 收咗,去了st Swithun 了。

回覆:NLai 的帖子

我也是找dolphin 的。 提供的意見及分析較中肯,電話聯絡和跟進也不錯,沒有上述所講AA的情況發生。

‹ 上一主題|下一主題