用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 不如Share下自己gei 小B比其他人叻gei地方呀 ...
go

不如Share下自己gei 小B比其他人叻gei地方呀 [複製鏈接]

作為一個A媽,成日見到人地d小朋友好叻,呢樣又識果樣又識,有時見住自己果個都有d灰心。但係我又覺得做人應該正面d,唔應該只係focus 係自己小b做唔到gei野,要多d欣賞佢地做到gei野
例如我家A仔就兩歲半,佢爬鋼架好叻ga 可以為左sir滑梯而爬上兩半高gei 鋼架,唔洗大人幫。

你地d小b又點呢?

3    0    0    0

回覆:eekg 的帖子

支持及贊成

我家兒子,最近愛上拼圖,上年11月4塊都搞唔掂,幾個月間,現在已可拼40塊。

自己食飯,用杯飲水,其實我都唔知係咪優點,但至少可以俾我好安樂咁食飯,我已覺得佢好叻仔

暫時未有情緒及行為問題,希望大d都冇就好喇,都好乖仔

引用:支持及贊成 +++ +++ 我家兒子,最近愛上拼

原帖由 TRF北村 於 13-04-02 發表
支持及贊成

補充:我兒子就黎三歲

這是一個很好的suggestion.

My son is 5 year, he can handle + or - maths, but he can not say

引用:支持及贊成 +++ +++ 我家兒子,最近愛上拼

支持及贊成

勁!請問拼圖可以係邊買?

引用:這是一個很好的suggestion.My+son+is+5+yea

原帖由 Surveyor 於 13-04-02 發表
這是一個很好的suggestion.

My son is 5 year, he can handle + or - maths, but he can not say  ...
好叻呀!我到中學都搞唔通正負!你點教佢ga?

引用:Quote:原帖由+TRF北村+於+13-04-02+發表支

原帖由 eekg 於 13-04-02 發表
勁!請問拼圖可以係邊買?
1、最初階段是這種,四塊交通工具拼圖,淘寶貨。

2、最初階段四至六照塊,都係交通工具拼圖,長沙灣廣場有間專售教育玩具的商店。

3、較早前是拼圖書,6、9、12、16、25一本書共5款,兒子由低難度開始挑戰,現在已經熟到爛,一般文具精品有售。

4、現在,只是玩一般卡通拼圖,40、100塊那些,一般文具精品有售。

引用:Quote:原帖由+eekg+於+13-04-02+發表勁!請

2、最初階段四至六照塊,都係交通工具拼圖,長沙灣廣場有 ...
補充:自從兒子喜歡玩拼圖後,利用無聊時間玩拼圖,所以古怪行為、周屋走的行為也減少了,我也會利用圖畫的內容引導他說話,例如:問叮噹做咩呀?叮噹騎獅子。彩虹有咩顏色呀?因為那卡通他有興趣,所以都有心機聽我講,他有時也會跟我講兩聲,都當與遊戲加練下講野啦。

回復 TRF北村 的帖子

你囝囝好叻呀!  

唉....我個囝2歲10月仲未識用杯飲水,會到瀉晒,依家先學識用spoon食飯. 但佢記憶力好強. 有語言delay. 識讀晒中英文名eg.月分,星期, 形狀, 顏色, 箭豬( 好多唔常見的動物名)...仲有好多. 唔知係唔係所有自閉小孩都係有咁好記憶力.

TRF北村 發表於 13-4-2 19:48

2、最初階段四至六照塊,都係交通工具拼圖,長沙灣廣場有 ...
Where to buy 拼圖

1) "Many people" book shop  20% off for Wan Chai shop

2) "Wing On" 4/F at Jordan Shop.

eekg 發表於 13-4-2 18:41
好叻呀!我到中學都搞唔通正負!你點教佢ga?

When he is about 3 year old, I ask him to point the number poster (1-20). For Seven, and he can do this, For Eleven, he can do this, and then I say please point out Seven + Eleven, he point out 18.

I have not teached him; it seems that he is seeing TV from disney channel for learning.

However, he can speak word, but you will not or will not willing to speak word.

引用:Quote:原帖由+eekg+於+13-04-02+發表勁!請

又幾好bor你可唔可以pm淘寶條link 比我呀thx!

引用:回復+TRF北村+的帖子 你囝囝好叻呀!++唉..

原帖由 sayang_twin 於 13-04-02 發表
回復 TRF北村 的帖子

你囝囝好叻呀!  
好叻呀,我家A仔就冇咩記性。請問你點教佢認月份同星期ga??

引用:Quote:TRF北村+發表於+13-4-2+19:48+1、最

原帖由 Surveyor 於 13-04-03 發表
Where to buy 拼圖
係呀!!收工行過去睇下先

引用:Quote:eekg+發表於+13-4-2+18:41+好叻呀!

When he is about 3 year old, I ask him to point the number poster (1-20). For Seven, and he can do  ...
哦!好叻wor 自學都識!你bb將來可能係數學家!

引用:Quote:原帖由+TRF北村+於+13-04-02+發表1、

原帖由 eekg 於 13-04-03 發表
又幾好bor你可唔可以pm淘寶條link 比我呀thx!
手機版,唔知點share link,你試下用key word搵下,我另外都見有其他好多款

eekg 發表於 13-4-3 10:22
係呀!!收工行過去睇下先

Not expensive, just HK $ 18 for 5 items, each items in 6-14 number of pizzes.

If you buy seven goods just HK$ 100.

In Wing on, 4/F Jordan

引用:Quote:eekg+發表於+13-4-3+10:22+係呀!!

Not expensive, just HK $ 18 for 5 items, each items in 6-14 number of pizzes.

If you buy seven goo ...
平wor!!!過左敦可能要聽日

引用:Quote:原帖由+eekg+於+13-04-03+發表又幾好

原帖由 TRF北村 於 13-04-03 發表
手機版,唔知點share link,你試下用key word搵下,我另外都見有其他好多款

...
e木ga 好bor,今晚返屋企search

回復 eekg 的帖子

• 呀囝依家講話都係鸚鵡學舌階段, 但同佢講1 ,2 次後,佢就記得晒. 他喜歡睇書, 我常去圖書館借書, music CD比佢. 依家佢成日串英文字 eg. cow, ant ,water.

‹ 上一主題|下一主題