用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖芳濟各小學vs九龍塘官立小學
go

聖芳濟各小學vs九龍塘官立小學 [複製鏈接]

本人知道這是兩間完全不一樣的學校,亦知SFA真是一間很好的brand 1學校,但考生一年比一年多,如果有個細跟尾,是否選九官穩陣啲?須知不是brand 1 頭但起碼保証兩個都讀brand 1學校,管教和接送都好啲!我這樣想法正確嗎?各位請給些意見,謝謝。

1    0    0    0

回覆:聖芳濟各小學vs九龍塘官立小學

SFA是否已經收了?呢間學校好谷,如果讀得上必屬佳品,但如果未收而保障的話,九官會令你輕鬆些。

引用:本人知道這是兩間完全不一樣的學校,亦知SF

原帖由 siwing 於 13-04-02 發表
本人知道這是兩間完全不一樣的學校,亦知SFA真是一間很好的brand 1學校,但考生一年比一年多,如果有個細跟 ...
一鳥在手總好過百了在林。
而將來不確定因素太多,競爭越來越大。
既然你覺得及應為KTGPS已是Band1。及有細跟隨,不用再擔心學位,方便照顧,免費vs付費。校網等因素。
應該很容易選擇的,又何需要煩惱呢?
唯一是泒往等一組別是的80多%和60多%分別。(網上流傳的%,請自行考証)

引用:Quote:原帖由+siwing+於+13-04-02+發表本人

原帖由 sampapa 於 13-04-02 發表
一鳥在手總好過百了在林。
而將來不確定因素太多,競爭越來越大。
既然你覺得及應為KTGPS已是Band1。及有細 ...
謝謝兩位意見。是的,SFA已收取,因本人和身邊親友都説如放棄SFA是一很可惜的事,但又怕細的考不上,因小學會開始有課外活動,課後又沒有校車,如讀不同小學,接送會是一問題。

另想 九官不是都很好嗎?我只聽說近年老師轉變頗大而已,謝謝。

醒目開學勳章

我都有SFA offer,亦有個細嘅,但亦寄望响嚟緊嘅大抽獎
如果抽/叩得成,會放棄SFA,如果唔成功亦無問題,因為相信SFA好啱哥哥,而收細佬妹嘅機會亦高!

不過我地揀嘅唔係九官,係比九官難入嘅地區學校

要睇埋個細好D,比我簡9官~

siwing 發表於 13-4-2 00:06
本人知道這是兩間完全不一樣的學校,亦知SFA真是一間很好的brand 1學校,但考生一年比一年多,如果有個細跟 ...
SFA for sure

引用:本人知道這是兩間完全不一樣的學校,亦知SF

原帖由 siwing 於 13-04-02 發表
我有朋友大女SFA細女連waiting list 都唔比佢,而家不知點算,學校一味谷成績出名,無人情味,當就係因為"唔讀好哂"而選擇SFA. 而家唯有不停send求位信,佢都有d後悔,呢d叫做先甜後苦。

幾年前SFA都唔一定收細老妹~

直/私校唔一定收細佬妹,正常喎

所以咪要諗埋個細羅,而定D出生率一年多過一年................. 煩完個大既過幾年又煩多次個細既咩?! 加上9官又唔係差。

官校都不錯架

九龍塘官小係唔係band 1??

kerkermui  學校無分banding,有banding嘅係學生  發表於 13-4-3 21:05

回覆:samchan2179 的帖子

這是2007年其中一個家長的post, 我想是吧!http://hk.m.yahoo.com/w/kplus/question?qid=7007060901138

細的係差幾多年?我個人覺得九官唔算好top呀,反而可以諗大的讀sfa到小二小三,再插班top的津小。
我仔的幼稚園同學就係咁樣,幼稚園都唔覺個女仔好叻,當年只有sfa收,派得唔好,跟下有個妹。讀咗一兩年sfa强咗,插瑪利諾收咗,仲帶埋阿妹入。

係佢自己考到的,因為細的放棄,驚唔驚佢大咗會怪你呀?可能係誇張了,但每個人有自己要走的路,因為另一個人而走遠了,對大的會否有dd唔公平?

evacalbee 發表於 13-4-3 22:00
細的係差幾多年?我個人覺得九官唔算好top呀,反而可以諗大的讀sfa到小二小三,再插班top的津小。
我仔的幼 ...
讀咗一兩年 樓主 可試插 喇沙、軒官上/下午校 和 仁立/仁紀

回覆:evacalbee 的帖子

只差一年,今年馬上又要重溫去年的歷程

evacalbee  不過話說回頭, 見你仔仔讀完HKPS再去st.Cat, 英文實係好好, 去九官中小確實係哂d, sfa英文真係好強! 睇你仔仔鬥心如何, 如果為人aggressive的, 實在應該sfa啱  發表於 13-4-4 00:50
evacalbee  只差一年就九官好了   發表於 13-4-4 00:44

見不少頂尖中學, 寧收一些直私校考5-15名, 也不收官津考1-2名.而去到頂尖中學, 這些私校生, 大多仍可站前列位置.

siwing 發表於 13-4-3 22:50
只差一年,今年馬上又要重溫去年的歷程

派位結果公佈後 再叩以下好學校

elbar 發表於 13-4-3 22:18
讀咗一兩年 樓主 可試插 喇沙、軒官上/下午校 和 仁立/仁紀

youma 發表於 13-4-4 11:57
見不少頂尖中學, 寧收一些直私校考5-15名, 也不收官津考1-2名.而去到頂尖中學, 這些私校生, 大多仍可站前列 ...

也不一定,有朋友個女由9官直插入MARYKNOLL
‹ 上一主題|下一主題