用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 放棄聖保羅書院的 Offer
go

放棄聖保羅書院的 Offer [複製鏈接]

首先 rejected 了中基。令次阿仔最後又決定唔注冊 St. Paul's Boy。對於阿仔今次的決定,自己就覺得有D可惜!
   1    0    0    0

回覆:cmtam10 的帖子

係乜野原因呢!

:verycold: :verycold: :verycold:

回復 cmtam10 的帖子

那麼他如何選擇?

你的情況和我一樣, 中基沒有得second in , UCCKE & SPC 收咗!

回復 cmtam10 的帖子

請問妳囝囝還有什麼在手中的選擇?
...

回復 ohnono 的帖子

原因是阿仔話佢對 St Paul's Boy D老師沒有好感。阿仔話覺得 interview個陣 St Paul 啲老師的態度囂張,所以決定唔注冊。

回復 mesmerising 的帖子

我地手上已經沒有選擇。只淨下自行的兩間。阿仔最希望入自行的首選 ( King's College) ,但我已叫他有心理準備未必得,因競爭實在很大。自行的次選 (港島民生)相信比較有把握。其實還有第三間直資的結果未出,不過入到這間的機會近乎零,所以根本對第三間的結果完全冇期望。

woodst  我認同英皇比聖保羅好, 但等派位有點冒險, 不過祝你成功  發表於 13-4-2 12:13
mesmerising  那妳的意思是會選擇民生,也不spc了。祝妳和兒子入到心儀學校。  發表於 13-4-2 10:34
talent2000  參考一下往年情況。  發表於 13-4-2 00:58

簽名被屏蔽

今年KC係全數面試的, 你可參考仔仔學校以往入KC的比例, 係吓機會大唔大, 而面試亦佔50%, 比啲信心自己. St. Paul boy 都是好學校, 如果我個仔派得唔好, 都會去叩門.

路過I我同事個囝囝早两年去King1s面試,個時仲係Short|is',聽佢話學校好注重昰那小學的學生',因朋友囝囝考呈分試失準由全級到十名內跌去了二十幾名!到派位時才知自己是甲部自行得咗),而佢係住東區筲箕灣,個仔是讀基灣小學!

簽名被屏蔽

看以往学校有几多名(+級排名)入King就可估計你仔仔入去比率几高.
我鍾意King's 多過SPB

如果係 BAND1 生 , 放棄 St. Paul's Boy 也沒什麼損失

回覆:放棄聖保羅書院的 Offer

SPB係band 1 定band 2?

回復 talent2000 的帖子

阿仔只不過讀一間普通的地區小學 (北角衛理小學 a.m.)。第一次呈分試好幸運考全級第三,第二次退步咗得全級第四。最弊的是老師話過往很少帥兄選 King's College ,所以很難 predict success rate。Anyway, 已經放棄了 St. Paul 的 offer, 希望阿仔七月派到心儀學校。亦希望各位家長的小朋友能獲派心儀的中學。

talent2000  有信心才能成美事。  發表於 13-4-4 23:06

cmtam10 發表於 13-4-4 17:54
回復 talent2000 的帖子

阿仔只不過讀一間普通的地區小學 (北角衛理小學 a.m.)。第一次呈分試好幸運考全級第三,第二次退步咗得全級第四。最弊的是老師話過往很少帥兄選 King's College
請問點解很少帥兄選 King's College, 你仔已是全級第四 !!! 唔太明白。

chumamma 發表於 13-4-5 13:14
請問點解很少帥兄選 King's College, 你仔已是全級第四 !!! 唔太明白。

好可能勁的師兄全選 Queen's College
‹ 上一主題|下一主題