用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 想在家教2-5歲孩子更多知識家的請進
樓主: 0506mama
go

想在家教2-5歲孩子更多知識家的請進 [複製鏈接]

我仔仔1歲半仲未正式教D乜但就會上網DOWNLOAD DVD俾佢睇....自己返工其實都少時間可以教到佢, 但見咁多家長咁有心..我都覺得自己要加入...努力教好個仔仔...^_^

回復 yktso 的帖子

我係深水埗買。唔肯定係唔係叫順寧道。果條街成條都係賣玩具和文具。好似最近復活節,我係果度買復活蛋比小朋友玩尋蛋䢟戲。價錢好平。但因為下雨無得玩。

引用:我仔仔1歲半仲未正式教D乜但就會上網DOWNLO

原帖由 anniehah 於 13-04-22 發表
我仔仔1歲半仲未正式教D乜但就會上網DOWNLOAD DVD俾佢睇....自己返工其實都少時間可以教到佢, 但見咁多家長 ...
watching dvd in such young age is not good

我在$12店买了字透明卡袋,好似信袋果种,有8个小袋可以放字卡。到文具店买白色字卡,用水笔写2-3个字在同一字卡上,放在卡袋,一星期换一次。每次是相关的字汇,好似水果呀,动物名,etc.

我之前上大陸書城買啲大大張A-Z, 1-20, 顏色嘅POSTER, 貼係走廊俾佢認. $10張好抵. 另外又買好多兒童圖書同佢睇, 同英文/國語DVD同佢睇.

爽媽 發表於 13-4-5 23:06
和讀K1的囡囡玩數字卡。每人抽兩張卡,然后加埋鬥大。用這遊戲教她加數。今天第一次玩佢唔係好識。比如6+7 ...
可以改良下,兩張卡加埋鬥大 + 天下太平

回復 hippoo 的帖子

我知睇多未必好,但自己可以教佢時間唔多,英文發音又唔係太好,所以英文多數用DVD, 但夜晚開始同佢睇中文圖書,講下故事. 當然佢會加把口啦!
好難完整講晒D故事. 但好過佢只鍾意對住電視.
希望佢養成個睇書的習慣.

回覆:想在家教2-5歲孩子更多知識家的請進

這幾日開始係門度貼上唔同個字,例如爸爸媽媽等,頭幾日好開心,成日拖住我要讀書,這幾日開始沒有那麼積極,但我幾日換一次,每日都同佢讀幾次見佢某些字竟然認得。令我有決心繼續家教。

想請教一下:   如想整認字CARD,貼在生活用品上,   大家認為應用中文 OR 英文????

剛果公主 發表於 13-4-4 01:05
十分同意,講開音樂,
1)如想鼓勵小朋友唱歌,可以自己先唱几個字,跟住突然停低,等佢接,如開始唱twinkl ...
同道中人!
我都係咁教, sound of music比好多其他兒歌好, 真係練perfect pitch的好幫手!! 我都好注重小朋友音訓, 但音訓唔係指谷佢學instruments, 目的只係提高聽力, 同培養興趣, 如果頭幾年無呢啲back up, 佢將來學樂器會好痛苦。
另外, 我發現玩口琴對語言真係好有用, 同吹泡泡同一道理, 口肌運用好全面, 佢毎日吹小小已經練到運氣。so far以小小孩嚟講, 口琴係一個好好的切入。

最讚同係聽大自然聲, 係培養觀察力, 其實所有自然變化, 佢哋都會有興趣, 家長多加提點就ok。

另外, 如果係1.5-4歲, 畫畫唔好剩用筆, 一定要玩埋finger painting。

我做法係, 天氣一熱就玩。因為阿囡唔洗著衫,  成身都係顏色都唔緊要。先舖好多紙喺地, 由得佢用全身任何部位去畫 可以示範點樣畫, 如用晒10指去畫, 踩腳印等等, 你只要提一提佢就自己會自動波咁玩, 到佢差不多, 我會開定水, 成個人掉佢落水沖身加玩水, 玩水嗰陣加啲冰粒比佢自己玩, 佢哋可以一個人研究好耐。

fingerpaint係一抺即甩, 比想像中更易處理同清理。小小孩用多啲手指, 同埋唔同部位觸感, 對訓練手眼協調, 發展大腦, 都好有幫助。

真係好好主題, 謝謝樓主!
雖然我只有一位小朋友現年2歲朋友, 但以上資料實在太好用, 因現時小孩的確令父母大費周章
我最喜歡pt 2
"書、書、書,全屋都係不同種類的書,佢地由小薰陶,玩具玩兩下就冇興趣,但書就百看不厭!"
謝謝你們的分享!
‹ 上一主題|下一主題