用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 荃灣恩博
樓主: 貓貓cat
go

荃灣恩博 [複製鏈接]

回覆:荃灣恩博

我都報了慧中,但到依家仲未叫in,同講明沒有上午了!只有下午及全日!

不過如果慧中我無咁就腳,我送不到佢反學再反工,加上無上午班,所以未必讀!

思博是四千蚊半日呀三粒鐘,慧中是2759元半日全日是4530元,現時只有下午班,全日及上午班無位
思博大量收生新人多得濟唔知照顧好唔好學到D咩呢,我唔敢報
慧中只有下午班就唔到我= =
我報左香港荃灣青年協會昨天上了個試堂唔錯,佢地返一至星期五每堂二小時,1600元十堂,一對五個小朋友,叫做好過去PLAYGOURP

引用:回復+貓貓cat+的帖子 但二千七係交12+個月

原帖由 beatjowie 於 13-04-08 發表
回復 貓貓cat 的帖子

但二千七係交12 個月定10 個月呀?? 思博四千蚊交10 個月的.  ...
慧中10期定12期我就冇問到呀,不過思博半日4k又係新校,真係冇信心保證,驚驚地,而星期6我去左報慧中,淨返下午乍,全日/上午已經叫我吾洗諗,希望慧中後補有消息啦!

思博因為近我公司我可以湊佢返學於學, 但慧中我就送佢唔到, 黎緊又轉新工人, 唔多放心囉, 唉.

我都係兩間都報:

慧中幼稚園
收費水平 (全年)
半日 : 33,108
全日 : 42,960
(教育局網頁)

思博幼稚園
收費水平 (全年)
半日 : 40,000
(電話問)

引用:+本帖最後由+margret_mama+於+13-4-8+16:01

原帖由 margret_mama 於 13-04-08 發表

我都係兩間都報:
吾該晒報料

唔使客氣,媽咪應該互相幫助。不過我自己就唔鍾意有些學校講D唔講D,感覺唔好。我都有好似你咁問,有D懷疑先至自己搵。

關於思博,我有 am offer , 早前都問了收費詳情。
八月尾一星期,n  班小朋友已有適應班,而暑假方面,
返埋七月第二星期才放暑假。  但學費是十期,即上述果兩星期係唔收錢的。

我交了留位費,但呢間真係算貴啊…………

引用:關於思博,我有+am+offer+,+早前都問了收費

原帖由 oio1014 於 13-04-09 發表
關於思博,我有 am offer , 早前都問了收費詳情。
八月尾一星期,n  班小朋友已有適應班,而暑假方面,
返 ...
仲有, n 班無書簿費雜費,但要買校服書包。

n 班直升k1,
k1-k3 都係$4000/月, 但有雜費書簿費,佢話預算半年二千蚊左右。

我開頭都有呢個感覺,所以希望睇多D料,做一個對BB有責任嘅決定。可能係新校關係,思博俾我嘅印象唔錯。我自己同老公都係教書,校長話佢好重視老師質素和團隊,大部分老師有學位,呢樣野我就好buy。睇番教育局網頁關於慧中:

慧中幼稚園:

校長及教學人員資歷及人數 = 14

學歷
持有學位 = 0
非持有學位 = 14

專業資格 Professional Qualification
幼兒教育證書或以上 C(ECE) or above = 3
合格幼稚園教師 Qualified KG teachers = 2
其他師資訓練 Other teacher trainings = 0
合格助理幼稚園教師 Qualified assistant KG teachers = 0
其他 Others = 9

坦白講,有D擔心嗰9位資歷係『其他』嘅老師。。。我老公話應該係一分錢一分貨,都希望阿女可以學好D。雖然未有口碑,我倆都傾向思博多一些。

回復 margret_mama 的帖子

我認同啊, 慧中是較傳統, 校舍較舊, 而思博雖係新校, 但去了幾次都feel 到學校同團隊的專業同熱誠,
過幾年紅0左就會變搶手貸了, 所以我都會選思博~~

引用:+本帖最後由+margret_mama+於+13-4-9+09:14

原帖由 margret_mama 於 13-04-09 發表

我開頭都有呢個感覺,所以希望睇多D料,做一個對BB有 ...
照你甘分析都好有道理呀,而家思博個心理關口係佢新,冇口啤而收得貴,九龍塘果d都冇甘貴呀,不過可能真係一分錢一分貨掛,我地都應該比機會佢,你仲有上午offer,好好,我地只有下午乍

其實想問點解一定要上午班, 我係第一批報名, 仲要揀下午班, 所以我個女interview一般都好快收左
同埋想問下如果讀思博, 你地升k1時會唔會轉返出九龍讀?

視乎情況。因為好嘅津貼和官立小學,佢地收生跟政府規矩(即父母兄姊分+大抽獎),同就讀嘅幼稚園根本係『零』關係(其實呢類小學好跟規矩,佢地都驚俾ICAC查)。至於蔡繼有同陳守仁,都要考入學試。我寧願我個女學好D,保留實力考一些心儀嘅小學,唔想阿女咁頻撲。

引用:思博因為近我公司我可以湊佢返學於學,+但慧

原帖由 beatjowie 於 13-04-08 發表
思博因為近我公司我可以湊佢返學於學, 但慧中我就送佢唔到, 黎緊又轉新工人, 唔多放心囉, 唉.
...
我情況同你一模一樣啊,你在荃灣邊度反工?

引用:回復+margret_mama+的帖子 我認同啊,+慧中

原帖由 healthy_baby 於 13-04-09 發表
回復 margret_mama 的帖子

我認同啊, 慧中是較傳統, 校舍較舊, 而思博雖係新校, 但去了幾次都feel 到學校 ...
過幾年是搶手貨,我也是這想法,也相信會加學費,所以我都選了它!環境比較慧中差好遠,慧中勁污糟(我去過試堂),大人用的廁所臭到公廁咁,又濕!我見小朋友上堂的坐墊是黑色的,亦因為咁感覺上污糟會多菌會病。我會俾小朋友在環境好些學習!仲有慧中截車回家我覺得有難度,因小巴為主,可除時截,到時姐姐湊,真的不放心她,萬一帶住個細又搭錯車,仲有落大雨個度也很煩,因我去2次也是下雨,我也很燥,加上截不到車!

引用:其實想問點解一定要上午班,+我係第一批報名

原帖由 wingmanlam 於 13-04-09 發表
其實想問點解一定要上午班, 我係第一批報名, 仲要揀下午班, 所以我個女interview一般都好快收左
同埋想問下 ...
因為我附近反工,想湊她先反學,再反工,想多參與係佢學習生活,有咩可以問下老師,加上上午班時間係好用些,如果是ftm我會選下午班!

我勁想上午班,不過佢話機會不大,返工前可以帶佢返學就好啦!大家係米得佢一個offer咋?

引用:我勁想上午班,不過佢話機會不大,返工前可

原帖由 bb1221 於 13-04-10 發表
我勁想上午班,不過佢話機會不大,返工前可以帶佢返學就好啦!大家係米得佢一個offer咋?

...
我不是,其實仲有一間村校$1400/月收阿女,但爸爸本身不鐘意呢間村校(即使未有思博offer),所謂依家爸爸不會考慮思博囉!

‹ 上一主題|下一主題