用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局陳守仁小學 Annual Concert
go

Annual Concert [複製鏈接]

請問是否每位學生都可参加演出?或是由老師選拔?如有份参与,什麼時間排練?放學後或星期六早上?

1    0    0    0

引用:請問是否每位學生都可参加演出?或是由老師

原帖由 happyhimhim 於 13-04-01 發表
請問是否每位學生都可参加演出?或是由老師選拔?如有份参与,什麼時間排練?放學後或星期六早上?

...
Annual concert 分兩部分,一部分係音樂方面校隊,例如三組既choir, 中樂團,西樂團等。另一部分係musical, 佢地有唔同角色及和音。呀仔今年有幸被選有份係musical做和音,聽佢講有21個小朋友擔任劇中角色,40個左右做和音。
Musical練習已經開始左,上星期最後測驗那日下午練習了,之後由聽日開始回校,有幾日由朝9晚5添。每位成員必須出席哂每次練習架。所以老師同學生都付出好多呢。
至於concert內有mc, 呢樣我就唔知幾時開始選人,同埋邊個老師選。以往有選啲低年級做架。Musical我諗主要係intermediate choir同senior choir 度選角。選到後會收到通告,問家長是否願意比小朋友參加。

回覆:silvia_ng 的帖子

多謝你詳细的分享!

引用:Quote:原帖由+happyhimhim+於+13-04-01+發

原帖由 silvia_ng 於 13-04-01 發表
Annual concert 分兩部分,一部分係音樂方面校隊,例如三組既choir, 中樂團,西樂團等。另一部分係musical, ...
Annual Concert 可以說是學校萬眾期待。 除了台上的小朋友和幕後全體出動的老師,很多同學和家長,甚至畢業生都來捧場,連劇目也會叫大家好奇一番,成為話題,好不熱鬧。

猶記得當年剛考入,朋友就叮囑一定要看看,此話非虛。去年我聽見一位小三左右的男孩在合唱團演唱過後,就跟身邊姐姐說了句:“That's why I want to be the choir!”

今日排練正式開始,老師、同學們加油!

天使麵 發表於 13-4-2 09:43
Annual Concert 可以說是學校萬眾期待。  除了台上的小朋友和幕後全體出動的老師,很多同學和家長 ...
yes! 呀女k3 看過snow white一劇後,就好想有日可以做到劇中女主角呢!
今日9 - 5....同我返工一樣呀! 哈哈! 大家都辛苦啦!

引用:Quote:天使麵+發表於+13-4-2+09:43+Annual+

原帖由 silvia_ng 於 13-04-02 發表
yes! 呀女k3 看過snow white一劇後,就好想有日可以做到劇中女主角呢!
今日9 - 5....同我返工一 ...
哈哈!可愛的妹妹在 Christmas Party 和大家同台夾band , 奪去不少目光,包括我呢!

天使麵 發表於 13-4-2 10:30
哈哈!可愛的妹妹在 Christmas Party 和大家同台夾band , 奪去不少目光,包括我呢!

...
嘩.....咁利害! 咁你都知係佢?! 莫非你小朋友就係台上其餘兩個既是旦一個?

回覆:silvia_ng 的帖子

嘻嘻! 咁好玩!睇見都 ! 我們也想是其中一個!只是你我的小朋友互相認識而已!

天使麵 發表於 13-4-2 11:11
嘻嘻! 咁好玩!睇見都 ! 我們也想是其中一個!只是你我的小朋友互相認識而已!

...
你一個定兩個小朋友呀? 我呀女識人多過我....係咪識我女呀?! 呢個真係八妹仔黎架!

回復 silvia_ng 的帖子

萬眾期待, 希望快D一睹兩位小朋友的風釆.

引用:回復+silvia_ng+的帖子 萬眾期待,+希望快D

原帖由 TINGMUM 於 13-04-05 發表
回復 silvia_ng 的帖子

萬眾期待, 希望快D一睹兩位小朋友的風釆.
我都期待,希望呀女出年有份啦!我提左佢要努力啦!

回覆:Annual Concert

siutingto 發表於 13-4-7 01:44
請問係所有學生都有份演出,還是只係部份出色學生?
前半部都係音樂team既人表演, 一年來都係team既都會有份演出。
下半部音樂劇就係老師選人,成個劇都係幾十人參加。

如果咁樣加埋, 成個annual concert 大約有200個學生參加吧。(just guessing!)

台上表演的學生人數真不少, 大多數同學小學生涯中都希望起碼有一次ANNUAL CONCERT經驗.大女曾是中樂團成員, 上台經驗令她對公開表演不再怕醜,在訓練其中,中樂團的指揮更令她學懂什麼是團體精神, 如何管理好整個團體, 如何同成員間有良好合拍的溝通從而得到最佳的效果, 這是書本以外另一種學習,讓她成長不少, ANNUAL CONCERT對學生和家長來說, 意義重大.

回覆:TINGMUM 的帖子

的確是一個很寶貴的經驗

阿仔都會有份啦, 真期待 !

TINGMUM    發表於 13-4-11 11:57
silvia_ng    發表於 13-4-10 13:56

明天就係啦, 好期待.

p.s. 今年的souvenior好唔錯, 唔好錯過

me 2! 好想快啲到呀!到時記得大大力拍手,鼓勵班小朋友呀!佢地為左個concert 犧牲左好多時間架!

引用:me+2!+好想快啲到呀!到時記得大大力拍手,

睇哂兩日,好好睇,真係一年比一年好呀!除左表演越黎越好外,場刊,souvenir都一年比一年正,令人愛不惜手呀!

michellebaby  Agree !!!  發表於 13-7-4 15:27
‹ 上一主題|下一主題