用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國政府津貼Sixth Form college
go

英國政府津貼Sixth Form college [複製鏈接]

小女今年dse 預計全3,成績入不到本地大學,所以她想去英國讀A Level,希望能出門見識學
好英文,如能回流回港讀大學就太好了
因家境原因,故只能選津貼學校。
經Agent介紹以下幾間學校:
1)John leggott college
2)  Notre Dame Catholic
3)  Shrewsbury college
4)  St Dominic's
5) Sussex Downs College
6) Worthing College
請各位俾多D資料有闗成績,環境,設備,
校風,消費意見給我
謝謝
   4    0    0    0

請問有其它學校介紹嗎?

agent 話預計一年要幾錢呀? 是否住在 Host family?
梁媽媽

New College Nottingham  都好多香港學生讀喎,唔錯ga, 呢度生活費又唔高  

回復 shmilu_kio 的帖子

罪案率最高的地方,日日提心揖膽。。。。。

引用:回復+shmilu_kio+的帖子 罪案率最高的地方

原帖由 ericwsy 於 13-04-06 發表

罪案率最高的地方,日日提心揖膽。。。。。
冇錯

回復 elbar 的帖子

下!咁即係???

引用:回復+elbar+的帖子 下!咁即係???

原帖由 fatcarol 於 13-04-06 發表

下!咁即係???
根據你囡成績 學校 3. 2. 1. 都不錯

回復 ericwsy 的帖子

我未黎之前都聽過呢度係全英由尾數上嚟排第二的治安最差城市,但我係度住左幾年,感覺唔差喎~ 反而成日見到新聞報其他地方d罪案

你問下差佬怕GANGSTER 多D.再問埋GANGSTER 怕唔怕差人....

回復 ericwsy 的帖子

照咁講的話,英國個個CITY都唔安全喎   

多謝閣位的意見

多謝你,可有多些資料嗎?那間學校對學生十卜多D呢?

我真係希望小女出國能找到學習的動力和方法.........等
咁我同老公辛苦D都有價值

但自己又唔多識英國的學校,
希望大家俾多D資料我參考
Thx!

我個女2010會考後去了Notre Dame讀AL,住host family, 學校對international student 嘅支援都算ok,老師亦有好有不好,但我想其他學校的老師亦不會全是好的。她會考成績普通,不過她目標明確,想返香港讀大學,所以好勤力,亦選擇了適合她自己的科目來讀。最終AL成績OK,2012返港入了中大,亦有同屆嘅ND同學入了港大。但亦有同學渾渾噩噩只顧玩,白費2年光陰。所以學生本身的學習態度、目標是十分重要。其他學校唔認識,但如想從學校成績表現考慮,可進入 http://www.education.gov.uk/schools/performance/ ,輸入想了解的學校,看看過往成績統計,是好好的參考。

回復 HKC 的帖子

多謝你的回覆,剛收到Notre Dame condition offer 請問這間的校風,讀書氣好嗎?

elbar  此校不錯   發表於 13-6-10 21:48

回復 fatcarol 的帖子

校風:不是差的學校,沒甚大問題。有學生打扮比較前衛,但不壞。讀書風氣:不像寄宿學校被睇得咁緊,如我之前講,學生要好有自律性,要自己定好目標努力。因課間空閒時去圖書館定去街,真係學生自決。多些跟勤力嘅學生一起,遠離那些唔讀書嘅。特別留意D國際生,ND之前收的國際生部分都幾好,多跟他們一起,因local嘅可能冇咁易埋堆。另一提是,一確實入讀就盡快請校方盡早安排homestay 家庭,遲了選擇就少了,如入住覺不適合即要求轉,否則大大影響讀書情緒,校方是樂意安排的。

回復 HKC 的帖子

多謝你寶貴的資料,PM我可以嗎?
介意告訴我你女會考讀咩科嗎?我個女預dse332222,我怕她讀唔上,目標二年後回港讀大學,如能像你女兒上中大就最理想,你女在ND讀邊幾科?Agent叫我女只讀三科,學校多中國人嗎?當年要要求Ilets嗎?
入左中大咩系?
這兩年你共用了幾錢?你女成績一定好好才能入中大,其它的成長學習你滿意嗎?改變大嗎?
我個Agent話學校在leed大城巿,怕亞女會心散,話另一間在遠D的John leggott會專注D同平D,兩間offer一樣,你當年點解選這校?ND的寄宿家庭好嗎?
多謝你的回覆,我咩都唔識,錢又唔多,所以好多嘢問
我都知亞女讀書要靠佢自己,但於你所說,好怕她浪費兩年時間及金錢

回復 fatcarol 的帖子

PM

回復 HKC 的帖子

非常感謝你,你的資料十分有用

請問有朋友知道John Leggott的資料嗎?
‹ 上一主題|下一主題