用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 約克中英文幼稚園 有關York畢業生
樓主: HCB
go

有關York畢業生 [複製鏈接]

回復 貓太太 的帖子

多謝意見, 我既囝都有下年K1班主流班offer,
聽完你咁講安心好多 (學術上), many thanks

York大部份学生都是自信開朗型,考私校直資的offer也不錯,呀仔間津校15個叩門位收左5個York,英文真係好強,呀仔依家小二英文食老本吾使点温全级英文考第6,數學也教得吾錯,但我覺得中文吾夠,上左小學追得較辛苦。如果再揀我都會讀番York

Chirley  呢個都有聽聞, 似乎好多主攻英文既小朋友都有類似問題  發表於 13-3-28 14:18

何謂商業化?讀得私幼佢一定唔算係貴,我都唔明點解成日啲人都話商業化!我個仔讀york的,英文係教得好深,亦都考到2間私校!

引用:之前佢地有走鬼班..............

原帖由 sadsam 於 13-03-27 發表
之前佢地有走鬼班..............
請問什麼是走鬼班?

回復 HCB 的帖子

以上有好多是舊聞,喺EK提個"YORK"字有d人喺會好激
想食咗您咁,但可以不理,問多d其他人意見

如果您想問真實情況,去番全港幼稚園YORK個版,或者YORK FACEBOOK
(不過YORK家長比較低調,但我遇過很多熱心答問的)

我可以話您知圍內家長希望小朋友可以直升York小學(可惜無)。
好幸慶小朋友有一個快樂學習而又充實的幼兒教育...
幼稚園階段打好基根好重要啊!

Jen914 發表於 13-3-28 16:43
請問什麼是走鬼班?

多收人囉,教署黎查果時D小朋友要走去第2度避下風頭。

引用:我女在有就學卷幼稚園讀K1,然後插班去YORK,

原帖由 貓太太 於 13-03-28 發表
我女在有就學卷幼稚園讀K1,然後插班去YORK,YORK教英文有一套,我女英文叻左好多,發音好NATIVE,剛滿5歲考STAR ...
貓太太,多謝你的資料^^

引用:York大部份学生都是自信開朗型,考私校直資

原帖由 kkhon 於 13-03-28 發表
York大部份学生都是自信開朗型,考私校直資的offer也不錯,呀仔間津校15個叩門位收左5個York,英文真係好強 ...
多謝你啲資料呀!

引用:回復+HCB+的帖子 以上有好多是舊聞,喺EK

原帖由 cowboy2007 於 13-03-28 發表
回復 HCB 的帖子

以上有好多是舊聞,喺EK提個"YORK"字有d人喺會好激
你啲資料好有用^_^

回復 HCB 的帖子

我的仔仔今年K3, 雖然不是直屬YORK, 但是和YORK是同一個辦學團體, 在課程上, 活動上是一樣,

我覺得仔仔讀了3年都很開心, 老師OK, 最少仔仔喜歡返學, 在課程上, 英文都較深, K3 學(Is, am, are, was were).. 都幾近小一課程, 數學都深(和我自己區的幼稚園比), 平日,有普通話.. k3 音樂堂有學小提琴, 運動堂學簡單打網球, 仔仔都有私校, 直資收.. 我知我仔仔的同學有d都有好既offer( dbs, sfa, tsl, smc....等等).. 學校會舉行好多外國的考試如cambridge, SAT, YPC...)我仔仔都有考starter, movers.. 我地學校有小朋友自己考左flyers .. 成績都好好...學校唔太好既地方是較為商業化, 樣樣野都係$$$, 旅行貴過人, 學cambridge course 都貴....成日都有錢比, 如果叫我再簡我都會簡返我現在這間, 如果在九龍塘, 我唔知會唔會有更好選擇.. 我相信york 都唔係差, 起碼歷史悠久..
希望資料幫到你

如有講差請指教

bbforever  你講得好中肯^•^  發表於 13-3-29 00:27

係呀!如果有york小學,我一定會比我女讀,我覺得york唔錯,佢番學開心又充實

回覆:有關York畢業生

大囝讀過York國際班 英文真的不錯 又愉快學習 報三間有offer有waiting有reject 細囝都很大機會讀York

走鬼班劍明都有 好多年前的事

我諗商業化係講大小party嗰d晒相錢,借圖書錢,教材費,文具雜費貴咁啦!
不過我覺得揀得York,就只會着眼她的學術(尤其英文),教得小朋友好好就夠嘞!
我朋友要工作好忙的,而家亦無英語境,他的囡囡在York學英文都好好,不過就每月付出$8k以上俾York囉!

Yanamami  That's a lot....  發表於 13-3-29 07:39
Yanamami  每月付出$8k以上俾York囉!  發表於 13-3-29 07:39

我兩個小朋友都係讀York主流班,大女K3細仔K1,大女冇參加多元智能班但有讀Cambridge Starter,報6間私校有兩個offer。

York嘅程度其實唔算淺,活動多,老師亦好有心機,我兩個小朋友都好鍾意返學,亦自動自覺做功課。

好多人認為York好商業化,但其實好多收費活動同教材都係家長自己決定是否參與或購買,我都係揀部份join/買。

仔女冇讀過其他學校冇得比較,只可以話我對York大致上都滿意。

引用:我兩個小朋友都係讀York主流班,大女K3細仔

原帖由 cutienat 於 13-03-29 發表
我兩個小朋友都係讀York主流班,大女K3細仔K1,大女冇參加多元智能班但有讀Cambridge Starter,報6間私校有 ...
多謝你嘅分享

引用:回復+HCB+的帖子 我的仔仔今年K3,+雖然不

原帖由 kristie731 於 13-03-28 發表
回復 HCB 的帖子

我的仔仔今年K3, 雖然不是直屬YORK, 但是和YORK是同一個辦學團體, 在課程上, 活動上是一 ...
很詳細,多謝你

引用:大囝讀過York國際班+英文真的不錯+又愉快學

原帖由 goretti0718 於 13-03-28 發表
大囝讀過York國際班 英文真的不錯 又愉快學習 報三間有offer有waiting有reject 細囝都很大機會讀York

走鬼 ...
thanks for sharing

引用:我諗商業化係講大小party嗰d晒相錢,借圖書

原帖由 bbforever 於 13-03-29 發表
我諗商業化係講大小party嗰d晒相錢,借圖書錢,教材費,文具雜費貴咁啦!
不過我覺得揀得York,就只會着眼她 ...
其實我都係無咁多精神跟小朋友功課,始終自己身體較差,同埋不只一個小朋友。

引用:我諗商業化係講大小party嗰d晒相錢,借圖書

原帖由 bbforever 於 13-03-29 發表
不過我覺得揀得York,就只會着眼她 ...
$8,000?

相信$8000 是加上每天下午的多元智能班 optional的

‹ 上一主題|下一主題