用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 將軍澳 BAND 2 有幾多學校選 ?
go

將軍澳 BAND 2 有幾多學校選 ? [複製鏈接]

如題, 我數來數去都很少 我想選頭3位.
慕德 , 王華湘 ,甲子, 鄭植之 , 寶覺 , 鄧英喜 是否沒有 BAND 2 啦.
   2    0    0    0
MIHO

MIHO.WAH 發表於 13-3-26 19:05
如題, 我數來數去都很少 我想選頭3位.
慕德 , 王華湘 ,甲子, 鄭植之 , 寶覺 , 鄧英喜 是否沒有 B ...

還有呂潤財及鄭裕彤,但寶覺 , 鄧英喜,香島及匯知有評是b2尾b3頭,但有些話b3,但校風不會太差的
上年觀塘b1生老師唔比選寶覺及鄧英喜,但鄰居b3成績又無膽放寶覺第一志願驚派唔到改健明村正覺首志願入左

ohnono  寶覺的校風又真係幾好架!  發表於 13-3-26 22:19

回復 安格斯媽媽 的帖子

我都覺得怕老師不準呀, 我都有想過鄧英喜/寶覺放第三...那之後呢 ? 都好像沒有得選了. 點寫呀10間都寫不出 , 點寫呀30間 呀

呂潤財及鄭裕彤 很難有機會抽入的.
MIHO

在選學校之前,睇睇學生和學額的比例先:

西貢今年的band 2生約有900人,但有10間所謂的band 2學校,扣除兩間直資派位尚還有8間,8間 x 4班 x 34人=1088。若連同兩間派位直資6班約200個位,肯定已有足夠學位派給band 2同學。

既然知道有充足學額的話,選校就可以不用太早放band 3學校作保險線。否則會因隨機號碼不好而提早派往band 3學校。
:verycold: :verycold: :verycold:

引用:在選學校之前,睇睇學生和學額的比例先:西

原帖由 ohnono 於 13-03-26 發表
在選學校之前,睇睇學生和學額的比例先:

西貢今年的band 2生約有900人,但有10間所謂的band 2學校,扣除 ...
但TKO校区band 1位好似唔夠b1學生分,会唔会有不少b1家長揀左b2A學校去較前位置作保險?
b2生未必实派到入b2學校?
唔知假设合理嗎?

fatboyL2 發表於 13-3-27 00:35
但TKO校区band 1位好似唔夠b1學生分,会唔会有不少b1家長揀左b2A學校去較前位置作保險?
b2生未必实派到入b ...

我之前對區內band 1學生的選校情況跟學額比例的解釋。

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2380937&page=3#pid34445569
:verycold: :verycold: :verycold:

-------------
全個將軍澳有約2900個升中生,以1/3去計算各band 人數=970人。但band 1 band 2的學額相加是500多個+1400多個,起碼有接近2000個位,跟本已足夠分派給band 1+band 2學生。但我就唔明點解有家長成日話唔夠派!
--------------
a) 以上是你推述, b1生=970, b1位=500+
即有470个左右b1生抢b2位曪?
b) B2位有(1088+200)个, 有470个b1生抢左, 咪B2学生也有机掉去B3校中?
ohnono 發表於 13-3-27 01:21
我之前對區內band 1學生的選校情況跟學額比例的解釋。

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewth ...

fatboyL2 發表於 13-3-27 13:30
-------------全個將軍澳有約2900個升中生,以1/3去計算各band 人數=約970人。但band 1和 band 2的學額相加 ...

各區的升中人數是教局會每年都會公佈某一些數字,可翻閱教局的公開資料可找到的。你亦可參考置頂redkoni的升中點滴,亦可翻查khmama的減派資料,都可獲得你所提及的數字。
你要睇晒全部上文下理先得,我在那一段頭半部係解釋緊band 2學生的家長對將軍澳缺乏band 2學位的疑惑,所以我列出數據,所有band 2學額能足夠提供給區內band 2同學選擇之餘,還有剩下的都可以cover埋band 1學額的差額,即是band 2學額係有多,多既情況係要讓band 2的家長知道,不要害怕band 1同學會跟你們搶,甚至搶到要你們band 2同學跌落band 3的學校。另方面亦不是叫band 1同學選擇band 2學額去彌補band 1學額之不足。相反區內band 2學校不能開足全英文班的情況就是反映了區內band 1同學跌落band 2的學校只是少數,而有理由相信更大部份的同學已在自行時已可以成功跨出區外。之前有家長補充了話有同學因為轉區的原因,所以留在西貢區內派位的人數少了。姑勿論點都好,那多了出來的400多band 1生當然有少部份跌落band 2學校,但數量並不足以令受歡迎的band 2學校全開英文班,但其實是有更多的是因為成功走出西貢區。

第二樣就係我亦解釋了點解區內band 1學額和band 1生的差異但又並不是全數過多band 1生跌落區內band 2的原因。

回復 ohnono 的帖子

ohnono 請問所為的10間 是那10間 ? 我數不到

ohnono  連同兩間派位直資-匯知和香島才能湊夠10間。  發表於 13-3-27 14:13
MIHO

寶覺 , 鄧英喜唔好卦!  

如果你小朋友係band 2 頭或中, 揀王華湘, 慕德或呂潤材好一點.
‹ 上一主題|下一主題