用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 補習有用嗎?
樓主: mimichanlove
go

補習有用嗎? [複製鏈接]

自己教就傷感情, 出去俾人教又信唔過, 都好煩...

有D小學有功課輔導班,可向學校查詢。又或者是政府支助的機構,師資有保証。

回復 loveme520 的帖子

有時真係會教到恔,不過我會提大家係同一陣線,唔係敵對的。
阿囡最近測驗作句寫:「我最愛媽媽,因為她幫我溫習。」

囝囝mama    發表於 13-3-30 23:38

回覆:補習有用嗎

我女以前每天補功課班,覺得無用。之後二年級她自己做功課,唔識放工問我,覺得答案還錯小了,而且成續進步了。
而在四年級深了,我找了私人老師補專科英文,我覺見成效。不過補專科價錢會貴D。

回復 kitty28_2 的帖子

"私人老師補專科英文,我覺見成效。不過補專科價錢會貴D。"

請問依家高小專科補習英文大概要幾錢?

引用:+本帖最後由+hkmom+於+13-4-5+01:20+編輯+\

原帖由 hkmom 於 13-04-05 發表

回復 kitty28_2 的帖子
$140一小時,每次1.5小時$210。

回覆:補習有用嗎?

it depends on children and tutors

回復 win-mama 的帖子

雖然我小朋友沒有補習, 其實我好讚成自己教,因為父母最清楚小朋友長處和短好,可以因材施教,長遠來說就對小朋友好些,不過短期來說,補習也有好處,因為我見班上好成績的大部份有補習,reson得一個,補習社會貼題目,其實補習社對附近的學校test or exam的題目好清楚,因為多學生補習,見到不少題目,貼題目當然容易些

回覆:補習有用嗎

補習是没用的

我想自己教但我要番工, 有啲嘢深咗開始唔明白, 只有中文幫到佢

英文一定要去搵外援, 不過不是補習社, 一般都是私補
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

mimichanlove 發表於 13-3-26 14:00
請各家長分享心得。正在煩惱中,補定吾補。

我會堅持唔補, 直到不能再堅持, 因為我深信自己教係好過去補習社.

回覆:jojoplanet 的帖子

大家心目中,補習定義是咩?>>如果搵個母語老師上門,淨係訓練英文及普通話,這是否補習呢?

回復 limoon 的帖子

因為多學生補習,見到不少題目,貼題目當然容易些

But this is not study thoroughly, only tipping the questions.  kids won't benefit in the long run...

我係part time 補習miss。其實補習有無用好睇個學生既自覺性, 有d學生好被動, 要叫一叫先郁一郁, 咁補習對學生同家長都會有幫助。
但學生好自覺, 會好乖好自動自覺做功課溫習, 就唔好補習了。可以專注下語文能力/課外活動/同父母建立下親子關係仲好啦!

真係要睇個細路,受唔受補,小兒看來虛不受補.可能太倦.
成績不升反跌.

回覆:補習有用嗎?

我好想自己教,但佢吾聽我講!

[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

回覆:virgokaren 的帖子

我小朋友在小四時,同我講媽媽你都教錯我ge!
我開始已經唔再check佢功課了。

回覆:samsmama 的帖子

太倦了?平日補?

引用:真係要睇個細路,受唔受補,小兒看來虛不受補

原帖由 samsmama 於 13-04-09 發表
真係要睇個細路,受唔受補,小兒看來虛不受補.可能太倦.
成績不升反跌.
星期六,日補會否好D

‹ 上一主題|下一主題