用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 有冇小朋友食Risperidone?
go

有冇小朋友食Risperidone? [複製鏈接]

个囡由3yr睇兒童精神科到現在5.5yr,語言同專注進展好少,衝动多危險动作,今日覆診醫生開咗張依隻精神病藥,唔係過度活躍食果啲,有冇人試過?反慈應係点?
   1    0    0    0

亞仔今年9yr係A同學,已經食左一年幾,都無反效果唔似有些小朋友食hyper藥呆滯咁,因為亞仔都係食half 粒,係上床前食係會訓得林左但上堂係學校做功課都叫專心,你可以比亞仔試下先,當初爸爸都唔想亞仔食,但我又覺得比個機會大家未常唔係好事,有朋友見到我個仔現在定左好多,黎緊見醫生可能佢亞仔都要食因為上堂走來走去,唔洗太擔心住,有咩問題直接同醫生講,佢地定期會check住血壓心跳等等
我最愛的BOWIE 仔2004/3/7 2.73kg (早產b)2006/12  30lbs 92cm

醫生話依隻箹的副作用是增食慾,增體重。咁你個仔食咗之後肥咗幾多?我個囡已經在90%生長線以上,再大食唔知會唔會爆表。
仲有,食依種箹有乜禁忌?我在網上見話唔可以搽防曬霜,咁運動去旅行點?其實個囡好鐘意行山游泳,唔搽點得?醫生又冇講既。

你講緊係RISPERDAL?我仔都食緊,佢仲要食埋STRATTERA﹗

佢都係肥仔一名,成日話要食野,不過我都係照正常比野佢食,係肥,不過冇肥好多囉﹗以前食CONCERTA 同RITALIN,日日唔食野仲難攪啦﹗

不過我又唔知唔可以用防曬喎~

我既藥方係 0.5mg Risperidone/day。唔知成份係咪你果隻,唔搽得仿防曬係在(維基百科)睇到既。

問咗醫院藥劑部,佢哋話唔搽得防曬係冇根據既。

我上網睇過,唔記得咩美國WEBSITE,佢話食呢隻藥曬到太陽時皮膚出現O既1應會大過正常,所以一定要用防曬喎~

引用:+本帖最後由+annaanna+於+13-3-27+12:39+編

原帖由 annaanna 於 13-03-27 發表

你講緊係RISPERDAL?我仔都食緊,佢仲要食埋STRATTERA﹗
請問你覺得strattera有無效?醫生開左,但我們稔緊比唔比他食,因為話有傷肝的副作用

回復 dorisfan 的帖子

隻隻藥都有副作用,有食都冇食有分別囉.... 我信醫生

引用:回復+dorisfan+的帖子 隻隻藥都有副作用,

原帖由 annaanna 於 13-04-09 發表
回復 dorisfan 的帖子

隻隻藥都有副作用,有食都冇食有分別囉.... 我信醫生
請問你地睇邊位醫生?

回覆:anhemama 的帖子

Hello...想請問有關於一隻精神科藥物Risperidone 0.5mg ,呢隻藥有什麼副作用?因為我小朋友今年7歲,被評定為自閉症亞氏保加症,佢開了這種藥比我仔仔。

其實食呢種藥會不會影響佢學習能力,會不會好呆,而吾識做功課,因為医生曾經講過呢隻藥會使小朋友愛睡覺,上堂會不會吾識聽書而蓋眼訓。

同埋要食幾耐日子,是不是整個小學中學也需要食?

因為聽其他人講呢隻藥是用來比思覺失調食,又名懞仔藥,會愈食愈懞。

‹ 上一主題|下一主題