用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有感而發: 龍校/ 直資/ 聯繫私小
go

有感而發: 龍校/ 直資/ 聯繫私小 [複製鏈接]

。。。
   9    0    0    0

回覆:有感而發: 龍校/ 直資/ 聯繫私小

Useful, thx for sharing the information.

引用:+本帖最後由+kufubaby+於+13-3-25+23:09+編

請問直資小學有邊間幼稚園?

醒目開學勳章

回復 kufubaby 的帖子

Just like to clarify NONE of the Direct Subsidized Primary schools in Hong Kong has its own kindergarten.

And through-train schools/ Direct subsidized schools and NOMINATED primary schools are not a direct comparable types of schools.  It seems to me that you have mixed up Feeder (直屬) with DSS (直資) as you are referring to my old post few years ago here.

And be aware, True Light private primary school only has limited capacity so they won't be able to admit all their kindergarten students if all of them choose to do so.  The only private school who can make such arrangement is Pui Ching, there are no other options.

Thanks!

Ian

回復 ME1227 的帖子

係咪高主教,SPK?佢哋小學好似係直資。

iantsang  Both private schools are private, St. Paul's Convent School (Secondary) is DSS  發表於 13-3-26 10:48

你強行將 私 / 直 / 津 / 有劵 / 冇劵 比較 來做什麼呢? 你當 真光 / 培正系村校咪得囉, 入吾到都冇咁失落嘛!! 在BK, 有好多家長不自覺地表達一些意見, 因失落囉, 打個比喻, 歌手得不到獎, 他往往會怨大會不公平, 或說不希罕得獎等,他不會欣賞得獎者比自己高超的.

留底直升變相標籤為能力稍遜?
我兩位小朋友都係(半龍校), 由於大部份家長都係希望直上, 真係唔覺呢個情況. 當大多數人係咁時, 根本唔會有人標籤你留底係有問題的. 你話有人首輪夠分, 或次輪抽到名官津, 被標籤為"有運" 就唔少. 個別考到神級小學亦會被標籤為"能人異士".

引用:回復+ME1227+的帖子 係咪高主教,SPK?佢

原帖由 Angie_Law 於 13-03-26 發表
回復 ME1227 的帖子

係咪高主教,SPK?佢哋小學好似係直資。
不太清楚高主教,SPC小學是私校,中學是直資。

引用:留底直升變相標籤為能力稍遜?我兩位小朋友

原帖由 w_y 於 13-03-26 發表
留底直升變相標籤為能力稍遜?
我兩位小朋友都係(半龍校), 由於大部份家長都係希望直上, 真係唔覺呢個情況.  ...
還有一些讀半龍校,考到神級但因其他因素,決定放棄留在原校直升也大有人在。
各有前因,所以我諗凡事都要個別分析,不能一概而論。

我覚得不可一蓋而論,亦不用想太多對號入座,大家都在有限的選擇𥚃揀最好的給小朋友,自己小朋友讀龍校,眼見大部分都想入番小學,而少部分係考到同級津校為學費問題而走的,轉校對小孩心理影響好大,並唔係樓主想像。

我反而覺得入到龍校嘅好處係小學唔使再同人爭啫,當然仲有人想挑戰自己嘅,不過大部份都想直升,你須知考入龍校都唔易架,就算留低升小嘅我都唔覺得係能力稍遜喎!至於學券幼稚園嘅英普會冇咁好又如何呢?你揀得就預咗啦,你估而家讀書d人仲會旨意學校教咩,勁同唔勁嘅學生又何嘗唔係出去補個夠,只不過勁嘅學校會早d谷你啫。我相信讀學券幼稚園嘅家長唔會天真到毫無準備咁去考名小嘅,佢地一樣勁谷小朋友,但咁樣小朋友都會好辛苦架,我就會取個平衡,揀唔太勁嘅學校,然後再出去補吓囉,豈碼壓力冇咁大啦!

‹ 上一主題|下一主題