用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 新手媽媽求救!
go

新手媽媽求救! [複製鏈接]

我預產期係9月16日,諗住開刀,通常都大約早2個星期開刀。想問吓係唔係最好喺8月31日前開刀,係咪n班都仲有機會收8月BB, 但9月BB就一定唔收?因為我朋友話好多學校只接受至到8月31日bb 的申請,9月就冇機會架喇,係咪真架?

0    0    0    0

kiming 發表於 13-3-25 18:02
我預產期係9月16日,諗住開刀,通常都大約早2個星期開刀。想問吓係唔係最好喺8月31日前開刀,係咪n班都仲有 ...
其實兩歲的學前班(有些叫n班)要小朋友足兩歲先可以入讀, 因為多數幼兒園在八月中開學,有些幼兒園只接受開學前足兩歲的小朋友申請,所以你應查詢你所心儀的幼兒園!

回覆:新手媽媽求救!

咁係咪即係8月尾出到世都冇用,因為開學時都係未足2歲?

kiming 發表於 13-3-25 20:29
咁係咪即係8月尾出到世都冇用,因為開學時都係未足2歲?
有些幼兒園會接受八月三十一日前出世的小朋友的申請,但我知道有一間只接受八月中前出世的小朋友申請!

多數接受8月31日前申請,到開學時未足2歲等到足便可番學..
你所講有限小朋友出生月份的只是部份知名度高的幼稚園..
其實好多不限,收生到合資格年份12月31日...
另一方面,如選競爭大的幼稚園,8月出生雖合申請資格,但相對已屬細B,取邰機會較低...
如目標是競爭大幼稚園,做9月超大B遲一年入學,勝算又高d...
兩者之間你需想一想自己意願..

引用:多數接受8月31日前申請,到開學時未足2歲等

原帖由 siufung 於 13-03-26 發表
多數接受8月31日前申請,到開學時未足2歲等到足便可番學..
你所講有限小朋友出生月份的只是部份知名度高的 ...
取錄機會

我囡囡係8月中B,有啲學校係第一輪表都唔派比我地。要到第二輪先派,但係有啲心儀學校第一輪都收晒。我諗今年出世嘅小朋友競爭會少啲,情況好啲。

‹ 上一主題|下一主題