用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 英藝pm同greenfield (long beach)pm點揀好?
go

英藝pm同greenfield (long beach)pm點揀好? [複製鏈接]

2011年10月b女, 如果只睇質素同師資, 你地會點解, 可唔可以點d意見?
thx
   1    0    0    0

回覆:英藝pm同greenfield (long beach)pm點揀好?

Same case, 揀咗greenfield,對greenfield嘅感覺幾好,純粹感覺,加上比較近屋企

其實2間 我都問過差唔多 一樣有功課
不過英藝課程深D
我估 你決定邊個地方方便自己
小朋友只係得2歲

回復 BB20111102 的帖子

就係英藝近屋企, 不過我覺得佢地太商業, 所有人都收
但greenfield 又遠屋企, 不過我都係唸住比個女讀一年, 所以都唔知點揀好

回覆:英藝pm同greenfield (long beach)pm點揀好

我囡囡係3月大b, 唔止一個offer, 之前選擇英藝都有d猶豫,因為爬哂有關英藝既forum, 個個都好似唔放英藝作第一位,但原因只係學費貴而且太新無小一結果參考。而pn班有英普既選擇唔多,名校又唔易入。教英文既同事小朋友讀近大埔英藝,佢好滿意學校,尤其佢著重英文。所以如果呢2個月都無更心儀既學校收囡囡,我會比佢讀一年再算,因為地點真係好方便,一出地鐵轉左就係

回覆:英藝pm同greenfield (long beach)pm點揀好

我比3千幾蚊雜費既時候,問佢地有無reject小朋友,佢地話今年有大約800幾人見,但上午及下午各只收160人,係有人被reject 或waiting的! 不過比起名校,當然佢地係易收

BethMum 發表於 13-3-25 15:20
我比3千幾蚊雜費既時候,問佢地有無reject小朋友,佢地話今年有大約800幾人見,但上午及下午各只收160人,係 ...

但我個女in 果間唔係klw tong 英藝, 係元朗果間, 佢同我講依家仲有位收人, 今年開多左班, 而且2個net加1 個嬸嬸對28個學生, 我就唔想lor, 不過就係因為細b 得呢兩間收左, 所以都唔知點揀好
gf 較遠, 較貴, 但1:8, 環境感覺少d 強國人
zenith 近, 1:14 感覺好多強國人

點好呀!好難決定呀!?

引用:Quote:BethMum+發表於+13-3-25+15:20+我比3

原帖由 littleashley 於 13-03-25 發表
但我個女in 果間唔係klw tong 英藝, 係元朗果間, 佢同我講依家仲有位收人, 今年開多左班, 而且2個net加1  ...
Gf 啦緊係!英x出名行政亂,雜費多 仲有我真係唔想小朋友俾太多強國小朋友影響

引用:Quote:BethMum+發表於+13-3-25+15:20+我比3

原帖由 littleashley 於 13-03-25 發表
但我個女in 果間唔係klw tong 英藝, 係元朗果間, 佢同我講依家仲有位收人, 今年開多左班, 而且2個net加1  ...
2個 net + 1個嬸嬸? ( for your information: GF long beach , 2個NET (one English + one PTH) + 1 Cantonese 助教, but not 嬸嬸!the Cantonese assistant can speak in English .)

引用:我比3千幾蚊雜費既時候,問佢地有無reject

原帖由 BethMum 於 13-03-25 發表
我比3千幾蚊雜費既時候,問佢地有無reject小朋友,佢地話今年有大約800幾人見,但上午及下午各只收160人,係 ...
我小朋友係十一月三日面試的,當我交雜費時鄭主任同我講我面見當日已有約二千人呵!點解同你所知既有出入嘅

isababy117 發表於 13-3-25 15:43
Gf 啦緊係!英x出名行政亂,雜費多 仲有我真係唔想小朋友俾太多強國小朋友影響

...

請問閣下所言"英x出名行政亂,雜費多"有無實質依據?
如果有請指出邊方面"雜費多"?
如果唔係..閣下只是以訛傳訛.
存感恩的心

引用:Quote:isababy117+發表於+13-3-25+15:43+Gf

原帖由 晞晞爸b 於 13-03-25 發表
請問閣下所言"英x出名行政亂,雜費多"有無實質依據?
如果有請指出邊方面"雜費多"?
如果唔係..閣下只是以訛 ...
雜費加加埋埋成$7000喎?!唔叫多?如果你想知我可以再cap圖俾你睇

綠茵學費都唔平,地方比英藝細。
兩間都有好多NET,綠茵多女NET,英藝多男NET,唔知男NET會唔會冇咁有愛心

isababy117 發表於 13-3-25 21:42
雜費加加埋埋成$7000喎?!唔叫多?如果你想知我可以再cap圖俾你睇

...
你話"雜費加加埋埋成$7000喎?"~ 有咁多?請俾多d資料來睇下,到底有咩"雜費"要交7000蚊咁多?

candylove111  係囉, 我打去問過都係一個學期千幾蚊咋wo, 係咪學野計埋落雜費度呀??  發表於 13-3-26 09:31
存感恩的心

回復 littleashley 的帖子

你IN既英藝係元朗,你又話英藝近你屋企D,咁你不如揀英藝啦,LONG BEACH GREENFIELD係咪太遠喇!要個2歲小朋友去甘遠返學好似辛苦左D,又無左D時間。況且GREENFIELD同英藝都唔會有好大分別,PN都係學下自理姐,你咪K1要揀過囉

回覆:英藝pm同greenfield (long beach)pm點揀好?

上下學期各$3200書、習作同茶點!
我仔讀緊N班,學費$4700。
我又未見到要收其他雜費!
工課係好多既!不過都係田顏色!我仔雖然唔鐘意返學,但我覺得佢學到好多野!

For your information : GF long beach, pn class , $59xx per month, 全包,交11個月,冇其他雜費、書簿費、茶點費。

我選英藝九龍塘 地點可自己送接 綠茵要坐校車 加埋二間費用差不多
自己接送安心好好 唔想二歳人仔返學遠

英藝雜費一年共6400, 不是7000~~朋友話好多kg話唔收雜費,但其實好多活動都要額外交費,當然家長可以選擇唔參加

isababy117 發表於 13-3-25 15:43

...

我自己系playgroup都遇過不少強國人
入到這類學校一般都是有學歷,收入不錯的,不是一般你會系海港城或迪士尼遇到個班 (Sorry,我不能不“標籤”)
他們一般比較低調,英文普通話都好強
我絕對唔介意俾仔仔同他們做同學
自己小朋友的品德應該由自己系屋企教
講到家長修養,我都遇過不少品德好一般的香港家長
尤其系面試時為了突出自己小朋友,咩都做得出,完全唔理其他人死活同感受的大有人在

‹ 上一主題|下一主題