用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 黃埔迦南/德寶國際
樓主: poohpooh22
go

黃埔迦南/德寶國際 [複製鏈接]

回覆:黃埔迦南/德寶國際

我都系細B ,得迦南,德寶int" 9期offer
最後揀德寶(可直升,不過K1都會try 考跨區)
甘呢度有冇出年德寶9期PN 同學仔啦?

回復 nataliipapa 的帖子

是讀緊第七期。其實我沒有教過她唱歌,認字,連工人姐姐都話佢係學校學返黎。如你們想小朋友學好英文,德寶國際是值得考慮的。

回覆:Chun_ng 的帖子

Thanks.... I heard the comment is not good... So I would like to consult with experienced mama/ papa...

回覆:Chun_ng 的帖子

I am also applied 7期

各位媽媽, 純粹個人意見, 希望可以幫到你地:

我大少係細仔, 所以夠兩歲就插班讀七期Nursery, 講真可能係插班生, 所以follow up無咁好, 好多時都係我自己打電話去問老師情況, 不過無可否認, 大少既英文係好咗, 成日主動講英文同已經可以大概講到full sentence…….. 仲有成日係放假時問我d老師去咗邊, 放學又成日唱歌, 我諗佢應該都玩得幾開心la…  

回復 Smallcon 的帖子

樓主你可能是插班,所以有此感覺。我小朋友已係上年九月讀到現在,follow up 都唔錯,特別係頭開學兩星期,老師主動打電話比我講小朋友上課情況。有一次要請病假時忘記打比學校請病假,老師主動打比我點解無返學,之後知道小朋友請病假時,仲好關心叫小朋友多d休息。其實講真,有時收到學校call時,第一個感覺係好驚,驚小朋友返學有受傷等發生,hahaa,當然每次都係唔係啦。

其實七期同九期的學校有乜分別架
因我只報了九期

回覆:mmc1030 的帖子

你都系有9期offer ? Pm or am class?
我仔仔10月開學pm pn

mmc1030 發表於 13-5-6 14:43
其實七期同九期的學校有乜分別架
因我只報了九期

7期有國際班同中英文班, 由PN-K3
9期只有國際班, 由PN-K2, 所以K3要轉返去7期

yencheung1981 發表於 13-5-6 15:26
7期有國際班同中英文班, 由PN-K3
9期只有國際班, 由PN-K2, 所以K3要轉返去7期
...
9期咁得意:;pppp:
anyway, thanks for your info

引用:咦,+樓上兩位媽咪,+對德寶評價都好……不如

原帖由 dandanmami 於 13-04-26 發表
咦, 樓上兩位媽咪, 對德寶評價都好……不如分享下, 有咩問題吖, 我想知道呀~ ...
德寶……行政混亂,interview 當天等左好耐,詳情唔講啦,因不是重點……當天是星期五下午,返學日,我等期間,有一個老師帶住d 幾個學生放學,跟著有個男人走左入黎站在reception前,完全冇人理(reception 長期冇人),我心想有冇攪錯,萬一走左個傻佬入來咪大件事!等左一段時間,先有個女仔出來,見到個男人跟著先好緊張問佢咩事和邊個俾佢入來,個男人係來問報名野的……個男人問來問去,我忍唔住行過去問幾時到我地(因我地已經等左45mins同埋跟本冇其他人等緊),原來呢個女仔就係in 我個女嘅老師……

提供一個安全學習環境是最基本的要求,一間安全意識咁差嘅學校,我一定唔會俾我個女讀的。

引用:咦,+樓上兩位媽咪,+對德寶評價都好……不如

原帖由 dandanmami 於 13-04-26 發表
咦, 樓上兩位媽咪, 對德寶評價都好……不如分享下, 有咩問題吖, 我想知道呀~ ...
德寶……行政混亂,interview 當天等左好耐,詳情唔講啦,因不是重點……當天是星期五下午,返學日,我等期間,有一個老師帶住d 幾個學生放學,跟著有個男人走左入黎站在reception前,完全冇人理(reception 長期冇人),我心想有冇攪錯,萬一走左個傻佬入來咪大件事!等左一段時間,先有個女仔出來,見到個男人跟著先好緊張問佢咩事和邊個俾佢入來,個男人係來問報名野的……個男人問來問去,我忍唔住行過去問幾時到我地(因我地已經等左45mins同埋跟本冇其他人等緊),原來呢個女仔就係in 我個女嘅老師……

提供一個安全學習環境是最基本的要求,一間安全意識咁差嘅學校,我一定唔會俾我個女讀的。

回復 siubibu 的帖子

我係9期am pn offer,  而家諗緊讀迦南定9期樓上講到咁樣,我更加心大心細

回覆:mmc1030 的帖子

我是in 七期德寶的,你九期我就唔清楚啦!

引用:回復+siubibu+的帖子 我係9期am+pn+offer,

原帖由 mmc1030 於 13-05-07 發表
回復 siubibu 的帖子

我係9期am pn offer,  而家諗緊讀迦南定9期樓上講到咁樣,我更加心大心細
我揀了9期德寶int pm PN,主要因為英語環境,講明可直升揀2/7/9期k 班(雖然自己都會考跨區k 班),叫有保障,打電話問2老師:15 學生(不太多人),全英,4日有20-25min 普通話
我地放棄迦南因全中文,英+普問左4日20-25min ,不保證直升要看表現,人數幾多人一班就冇問,如有k班back up 就無所謂可以try 下

其實兩間學校都有利弊, 大家可以係利與弊中找尋邊個學校適合你同你既小朋友
上年我只考了呢區3間學校, Cannan ( pm offer ), LH ( pm offer ), Deborah ( intl am offer ), 最後我就揀左Deborah俾我小朋友....

Deborah :
利 : 全英學習環境, 一星期3-4日普通話, 1位NET+1位助教:15個學生(變相1:8), 多PARTY ( 開學至今已搞了FASHION PARTY, FAIRY PARTY, WORLD BOOK PARTY, 下星期會開ANIMAL PARTY, 下個月仲有PAJAMA PARTY & 其他節日PARTY ), PN班全無功課, 直升K1, 還可以揀返7期既中英文班
弊 : 開學無得陪上堂, 由第一日開始就要自己上堂, 無得觀課, 基本上除左學校旅行外, 家長係未參與過學校任何活動....9期校舍細....唔好expert老師開學會打俾你report小朋友上堂情況, 但可以自己打去問....

之前考慮唔讀Cannan既原因係因為只係local課程, PN收240人, K1只有120個位, 即係1/2機會直上, 同之前係EK呢度聽過Whampoa Cannan 對小朋友既不禮貌, 所以最後無揀......今年開始仲要cancel voucher, 係無學卷的情況下, 我覺得更家唔抵讀.....

最後, 係揀PN前, 要考慮會否直升 ? 如會出去考K1, 最後考唔到, 就要原校升讀K1....出去考K1戰場俾PN還要激烈, 所以係PN打好個底出去打仗係好重要.....

希望幫到大家.....

引用:+本帖最後由+yencheung1981+於+13-5-8+10:1

原帖由 yencheung1981 於 13-05-08 發表

其實兩間學校都有利弊, 大家可以係利與弊中找尋邊個學 ...
謝謝你既意見,又令我加深了解左

請問德寶多唔多雜費呢?  其實對衡道方方好D 定係德寶呢?

引用:請問德寶多唔多雜費呢?++其實對衡道方方好D

原帖由 nataliipapa 於 13-05-08 發表
請問德寶多唔多雜費呢?  其實對衡道方方好D 定係德寶呢?
我之前打去9期德寶問上學期雜費約$700-800,夏季校服約$500
吾知有冇讀緊既mama 分享/更正返?

除了交$3xxx學費外,只有1xxx的書簿費,就沒有其他雜費了。不過,我很應同樓主詳細資料補充。德寶初開學時,是無陪上堂,一入去門口,小朋友便與家長分開,起初我都很失落,因與其他學校不同,但其實都好,我地又唔使請假陪上課,如果小朋友知道可以陪上課,最後佢地咪面對無家長殘酷既現實!到時咪喊得仲更要!
‹ 上一主題|下一主題