用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 超過16歲, 點解都要Guardlan? 請問有冇其他家長可以教吓 ...
go

超過16歲, 點解都要Guardlan? 請問有冇其他家長可以教吓我!!! [複製鏈接]

女兒今年9月去英國讀boarding 時已17歲, 按英國法例應該唔使用guardian, 但agent 要我申請, 我話佢唔使guardian接送, 放假又唔會住guardian 屋企, 點解要申請, 佢話讀boarding 就要, Admin fee要 GBP1000, 好貴呀, 只係要個guardian 個名, 請問有冇其他家長可以教吓我!!!
   3    0    0    0

回復 alee810 的帖子

係以防有病痛,意外,或要見家長。。。。。。。用,而家d 人當生意做,以前係 guardian 公司幫你 d 小朋友搵 host family, 去學校開家長會,又或出水痘,入院,斷手斷腳 (在英國經常有,玩 sports 成日出現)幫你接送或找人接送的安排收費。 如果你自己有安排人湊小朋友就吾須要比了。

全部私校都需要父母係外國的留學生有個guardian架!guardian係以防萬一24小時standby,萬一你仔女有d咩事就可以聯絡佢地。好似上年落大雪個陣d飛機delay曬,guardian就可以即刻幫佢地搵host family加接送,如果你需要個guardian,我可以介紹個比你呀!而加我兩個女都用緊呢間,我覺得幾好呀!下年呀仔過去都會繼續用呢間!大女已經用左5年喇...佢而加已經18嵗都繼續用。佢地仲會提供好多關於大學的資料等等。

回復 panda-jojo 的帖子

Thank you panda-jojo,可以pm 我嗎?

Panda-JoJo, 可否給我guardian 資。謝謝

Please PM to me thanks...my son will study Yr 9 ....thanks

Panda-Jojo, could you PM the information of guadian too?
Thank you!

回復 sancheng138 的帖子

Hello! sancheng138, 你會移民到英國嗎?

回復 panda-jojo 的帖子

Hello,

我都想知道你的Guardian的資料,可否PM我呢?

唔好意思呀各位!!!我呢排比較忙,而加先log on,我已經pm左有關
於guardian的資料比你地
如果大家仲有咩疑問,隨時可以pm我架!!

可以比資料我嗎

回復 Adam媽媽 的帖子

我pm左你 :)

可以pm我嗎?

回復 火鳥 的帖子

OK! pm左你 la!
‹ 上一主題|下一主題