用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田band2中中? 請指教!
go

沙田band2中中? 請指教!

呈分試已考了3次,大局已定,自知難上一綫中學,徘徊在band2頭位置,想了解下沙田band2學校情況。

請問除了 胡忠, 聖約瑟, 基督書院 之外,還有那間有微調開英文班? 校風和讀書風氣會有那間是band2頭學生的不二之選?

祈望能給些指引,萬分感謝。

同問..外加一間馬鞍山祟真, 想問 學校校風怎樣 ? 功課多嗎 ? 除了讀書會讓學生有 課外活動的發展嗎 ? 跟 MOS ST.J 的比較..2 間真的好難選

回覆:kiukiupig 的帖子

我諗你揀呢3間已經係band two裡面最好既選擇了,沙田區好既band two竟然吾多,反而band one就好多選擇。另外,我覺得梁文燕同陳振夏都吾錯,我仔學校老師都話除左胡忠(我自行揀左胡忠),呢2間都吾錯,我仔應該係band two 頭

tracy668899 發表於 13-3-25 12:36
我諗你揀呢3間已經係band two裡面最好既選擇了,沙田區好既band two竟然吾多,反而band one就好多選擇。另 ...
自行選校時我都好後悔無揀 胡忠, 錯誤地選了間冇乜可能入到嘅B1B, 徒浪費了一個自行機會。

直資又暫時未有好消息,所以大抽獎時必須謹慎選校。

但又不可將這幾間同時填在頭幾位選擇,真頭痛。。。。。

我仔in左胡忠,in左成2個幾鐘,最令我喜出望外既係今年自行只有大約157人,我完全估吾到得甘少(我睇過資料上年約200人)入到機會大大提升!

想請問2 位住沙田區嗎..看到你們沒提 馬祟 , 不知 馬祟 怎樣呢 ?

lucia6119 發表於 13-3-25 22:32
想請問2 位住沙田區嗎..看到你們沒提 馬祟 , 不知 馬祟 怎樣呢 ?
馬崇去年DSE好似成績唔錯,應該都是band2的好選擇。。。。但為何幾間band2A嘅學校都在mos?
大家知否沙田市中心或近大圍就什麼較好的選擇?

lucia6119  沙田去MOS 都不遠  發表於 13-3-25 22:56

近市中心,真係得基督係2A:;pppp:

回覆:lucia6119 的帖子

我住在大圍,但我返工響馬鞍山,所以每日撘車都一定經過馬祟,d學生都好乖。我好多馬鞍山客都話馬祟幾好,比我㨂如果響馬鞍山區一定係1.胡忠2.馬祟3.聖若瑟(呢間太谷,我唔鍾意,d客阿囡話超多功課,勁辛苦)

lucia6119  謝謝.終於有人回覆我,  發表於 13-3-26 00:14

tracy668899 發表於 13-3-25 23:59
我住在大圍,但我返工響馬鞍山,所以每日撘車都一定經過馬祟,d學生都好乖。我好多馬鞍山客都話馬祟幾好, ...

若胡忠第一,馬崇和基督是否不可放第二/三? 若大抽獎no.唔好,風險是否很大?
大家會點排位?

真心話,如果肯定係band two,我會第一胡忠,第二我會馬祟,第三就要揀次少少如梁文燕/陳振夏;另一個選擇第一基督,第二馬崇,第三梁文燕/陳振夏。胡忠同基督只可以取捨一間,你放第二志願真係好微,兩間都大熱。如果no唔好第三志願都有d希望。純粹個人意見,大家一齊分析下

基督近市區咩 , 但係 我感覺 架架巴士 都唔到
我家去沙田的 有85 , 85A , 85B , 85X
好像只有 85A 經過 但係 要行一段 頗長的路

回覆:lucia6119 的帖子

基督響博康邨其實都好鬼吊腳,就算住沙田都要睇下附近有冇車到(馬鐡都ok),如果間學校好又係心儀既響返同區都算吾錯,我見有好多都要山長水遠成個幾兩個鐘至返到學校真係好辛苦。

想問下陳振夏校風點架,會否好谷學生?
另黃鳯亭而家係b中還是尾,學生又好唔好呢?

若黃鳳亭 和 梁文燕, 這兩間大家知有冇開英文班嗎? 大家會點排?

tracy668899 發表於 13-3-26 01:51
基督響博康邨其實都好鬼吊腳,就算住沙田都要睇下附近有冇車到(馬鐡都ok),如果間學校好又係心儀既響返同 ...
上次到基督書院開放日參觀,都是乘馬鐵由沙田圍站行去,要行少少斜路,路程ok!

kiukiupig 發表於 13-3-27 11:54
若黃鳳亭 和 梁文燕, 這兩間大家知有冇開英文班嗎? 大家會點排?
根據今年的中學概覽,黃鳳亭中一的IS, geog, maths, history會按班別訂定教學語言。而梁文燕就只有maths一科會按班別訂定教學語言。

其實點先可以知道自己心儀學校今次自行派位有幾多人報名?

lucia6119  這裡有去年的數字 參巧 http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2356208&extra=page%3D1  發表於 13-3-27 20:57

綱站已被刪除了!
有無人知楊葛小琳還是陳震夏會好d呢?

cobilau 發表於 13-3-28 09:30
綱站已被刪除了!
有無人知楊葛小琳還是陳震夏會好d呢?

2間選1間我會選陳震下~
同埋你想check邊間?