用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 To:KHMAMA想問 今年觀塘區中學B1位夠唔夠B1生呢? ...
go

To:KHMAMA想問 今年觀塘區中學B1位夠唔夠B1生呢? [複製鏈接]

To:KHMAMA想問 今年觀塘區中學B1位夠唔夠B1生呢?

0    0    0    0

回覆:choikk 的帖子

http://www.hkheadline.com/living/living_content.asp?contid=19311&srctype=p
觀塘b1位不算太差,但要策略正確,可嘗試選擇他區b1中學

區內女生應有七間選擇,男生六間

觀塘升中人數4224,band1生佔1408人. 區内英中+微調英中有聖傑靈,聖保祿,聖言,觀瑪,觀塘官立,順天,梁式芝,蒙民偉,呂郭碧鳳(唔肯定係咪全英),共39班. 如果每班34人,都只係得1326個位,唔係好夠分比區內band 1. 上年未縮班就有1404個位,抽獎尚且要問他區借咗106個位,又借咗13個位比人,相信呢區嘅自行成功率可能較低,因為好多人會跨去呢區競爭. 亦可能抽獎多人轉去呢區,band1位唔夠要問人借. 如果計番條數,你會知道教育局會補足啲位比band1生抽,暫時只可以估,待中學一覽表出咗可以多啲資料分析.

回覆:khmama 的帖子

謝謝回覆!

khmama 發表於 13-3-24 10:33
觀塘升中人數4224,band1生佔1408人. 區内英中+微調英中有聖傑靈,聖保祿,聖言,觀瑪,觀塘官立,順天,梁 ...

如自行唔收, 隨機號唔正, 請問 band 1 生有機會派到 B2 學校嗎 ?  
謝謝。

khmama我想請教九龍城区是否在今年依然有足夠band1位而band2生可以入到band1校

chumamma 發表於 13-3-26 14:44
如自行唔收, 隨機號唔正, 請問 band 1 生有機會派到 B2 學校嗎 ?  
謝謝。

當然有可能,你都話隨機號唔正,若是b1男生只可選本區聖言,觀瑪,觀塘官立,順天,蒙民偉,呂郭,每校約有80個位,他區如可立,景嶺,將中,宣基,主恩,每校約有10個位,其他b1如張祝珊只有2個位,依你所選志願順序分派,若你以聖言第一志願落空,再試派第二志願觀碼,但都落空如此類推,全部b1校已分派,到你第12選擇是b2,咁就會派b2校
如果其他人全部都是保守選校,只選兩間b1落空,派入第三志願b2,你穫派b1機會便大

laips 發表於 13-3-26 15:11
khmama我想請教九龍城区是否在今年依然有足夠band1位而band2生可以入到band1校
...

九龍城升中既band1人數有1153人, 而英中學額有1768個, 尚未計英文班. 所以應該有足夠英中位比band1生. 不過呢區一向多人轉入去搵食, 如果多過400人轉入o黎, 就會有危機, 唔保証一定有得分比band2生.

引用:Quote:laips+發表於+13-3-26+15:11+khmama

原帖由 khmama 於 13-03-26 發表
九龍城升中既band1人數有1153人, 而英中學額有1768個, 尚未計英文班. 所以應該有足夠英中位比band1生. 不 ...
咁請問油尖旺區又如何?B1學生競爭大嗎?有多少學額呢?

Khmama, 請問深水埗區女生band 1 位夠嗎?thx
‹ 上一主題|下一主題