用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 大囝係腦痲痹,現在又懷了BB
go

大囝係腦痲痹,現在又懷了BB [複製鏈接]

E生說腦痲不是遺傳病,不會影響下一胎,但我仍然好擔心,日日食唔安瞓唔到

現在大囝兩歲仲未坐得好,條腰唔夠力企唔好,又唔識行,諗住專心一意教好佢,入左S位情況好d才打算生多一個,點知意外懷孕了,現在三個月了!

八月又要同大囝入S位,細B十月尾又出世,又要返工,壓力爆煲了

2    0    0    0

回覆:BBQUEENBB 的帖子

仲有吖,我幫大囝排了方心淑,專收CP的學校,我上星期去了參觀,感覺又不是太差,起碼我看到30個小朋友裏有一半情況也不算太差,我下星期去面試了,大家覺得方心淑同S位有咩分別?因如方心淑收了大囝就要除消排S位了,心大心細中

方心淑即係S位, 以前係叫痙攣協會, 專教身體弱能的小朋友. 入去好吖, 如果你選協X, 入到去我怕唔一定老師有經驗去HANDLE.
至於有BB的問題, 隨遇而安啦, 十月都出世, 都有左一段間, 仲可以怎樣??  放鬆心情, 話唔定哥哥入左位有所進步, 你會無咁大壓力呢.

加油努力 !!!!!

BBQUEENBB 發表於 13-3-23 17:18
E生說腦痲不是遺傳病,不會影響下一胎,但我仍然好擔心,日日食唔安瞓唔到

現在大囝兩歲仲未坐得 ...

意外懷孕 is the gift from the god, your new baby will help U  after a few years

細仔的來臨,是上天沒有忘記你一家,要再多給你們一份禮物.生過正常or叻仔唔代表你可以放心,長大後他可以做宅男或殺死雙親.最緊要放鬆心情,最好的,上天會為你預備

引用:E生說腦痲不是遺傳病,不會影響下一胎,但

原帖由 BBQUEENBB 於 13-03-23 發表

現在大囝兩歲仲未坐得 ...
支持你呀,我細B剛4個月大,發展明顯比大既快好多(正常),陀細B時的確有d壓力,擔心會唔會好似大既咁發展慢,但諗諗下,諗得負面對大細都無幫助,不如正面d放鬆心情,享受害喜,享受佢係肚入面踢我既感覺。
比信心細b,胎胎唔同的

relax. don't worry. add oil

BBQUEENBB明你的苦況, 既然你已說"好d才打算生多一個", 即表示你可接受博多次, 我們會一路向上天祈求, 給你健健康康的小孩.

回覆:大囝係腦痲痹,現在又懷了BB

方心淑排左幾耐?我今年先開始排,聽說要家長常參與

可以pm你交流下嗎?

引用:方心淑排左幾耐?我今年先開始排,聽說要家

原帖由 ryolo 於 13-03-25 發表
方心淑排左幾耐?我今年先開始排,聽說要家長常參與

可以pm你交流下嗎?
當然可以

我囝囝就係讀緊方心淑, 可能你參觀時都見過佢 ...
佢都讀左半年有多, 進步左好多, 佢地個教學理念係將治療融入日常生活既流程裡面, 藉住不斷重覆既活動, 去幫助小朋友
另外, 佢地會有教學部份, 教師同治療師全部都好好, 好有經驗..
佢地係要家長入組同小朋友一同上堂, 但亦可以安排工人姐姐代為入組, 我就係安排工人入組...

回覆:大囝係腦痲痹,現在又懷了BB

加油呀~放鬆d啦,你都諗住生多個,只不過比你預期早左d啫,記住要開心d呀,你唔開心阿b會feel到架

今日11w去產檢,點知我太緊張d肌肉實曬照唔到個BB,搞左好耐先照到,e生話BB冇問題,但我仍然好擔心好驚實在太大壓力了

引用:今日11w去產檢,點知我太緊張d肌肉實曬照唔

原帖由 BBQUEENBB 於 13-04-03 發表
今日11w去產檢,點知我太緊張d肌肉實曬照唔到個BB,搞左好耐先照到,e生話BB冇問題,但我仍然好擔心好驚:na ...
你真係要調整自己心態,開開心心陀先得。

唔知點開解你,不過我只知道,你陀得開心定唔開心,BB係會知道的,有d野唔係自己可以控制改變,但心情可以,加油。
諗多d正面既野,無論BB點,都係自己骨肉,你都會咁錫佢。

我阿女4個月、手腳靈活,好精靈,愛笑,多野講,成日想坐,湊佢湊到我唔想返工

昨日去腦科覆診,我問顧問e生我個囝是否唔識行及弱智?

e生答以佢臨床經驗所看,我個囝有機會要靠助行器行路及智力一定會有影響,不會100%正常!

我的心好似死了一樣

收到社工電話耀能收了囝囝,7月可以返學了,希望大囝可以有進步啦

我囡囡讀梗方心淑,佢而家3歲半,而家返左學年半,雖然仲未識行識坐,但睇得出佢會努力學固定頭仔,說話講野都叻左好多。

joeyk715 發表於 13-3-27 14:54
我囝囝就係讀緊方心淑, 可能你參觀時都見過佢 ...
佢都讀左半年有多, 進步左好多, 佢地個教學理念係將治療 ...
你仔仔係邊組?^^

回復 sohpinkss 的帖子

beetle, 可能係同學呢 ;)

回復 BBQUEENBB 的帖子

你睇既腦科係咪政府醫院既腦科?

你有無照MRI, 照個腦同脊椎?  我個囝囝照左MRI (腦), 現排到期照脊椎, 可以更清楚知道佢個情況係點, 再重點跟進。

不過最緊要都係臨床情況, 因為我個腦科醫生話淨睇REPORT, 我個囝情況應該好差, 但臨床睇又唔係咁差, 我估係同佢一直做物理治療同職業治療有關係...

方心淑收左你囝囝真係好, 我相信學校係會幫到你囝囝, 加油呀
‹ 上一主題|下一主題