用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 啓思小學附屬幼稚園 想問問d資深家長、比較Victoria國際班 VS 啟思小學附屬 ...
樓主: danielkate
go

想問問d資深家長、比較Victoria國際班 VS 啟思小學附屬好? [複製鏈接]

junkecat 發表於 13-4-12 23:28
I personally like the school, both KG and primary section very much.  

Someone pointed out "All the ...

DELETED.  

IRON 發表於 13-4-12 17:35
回復 sayubemine 的帖子

所以叫你快D轉囉, 咁唔開心, 好明白你心情架!

DELETED.

明白你既心情, 係因為好似朋友講, 同咩咩唔O岩KEY, 好難頂, 咁咪勸佢分手囉, 但佢又唔願分, 又要呻, 最終要送佢果3個字.
你又講得好O岩呢, 你鍾意幾時走咪幾時埋單囉, 我都唔再答咀啦.

又唔駛多謝我關心, 我都係緊張朋友仔個位O者.

我仲要多謝你祝福, 呢9年真係好愉快哦!

IRON 發表於 13-4-14 18:38

明白你既心情, 係因為好似朋友講, 同咩咩唔O岩KEY, 好難頂, 咁咪勸佢分手囉, 但佢 ...
雖然我同你的睇法唔同,你講0既0野,我大部分都唔認同,不過,再講多都無謂,我想保護我小朋友,我的留言我都會刪去。
我相信樓主你都應該知道如何選擇吧!希望你小朋友找到一所合適的學校,祝福你。

樓主, 真係唔好意思, 今次輪到我借用你POST TIM.

呢位家長, 你花左時間去度咁大篇文, 咁快又DEL左, "放鬆D, 唔好咁緊張! 呢度係公開論壇, 梗係有正有反既意見......" 睇黎你應該係同你自己講喎. 呢個POST, 由頭到尾我都無講過學校係點, 只係話你覺得唔適合咪唔好留啦.

我真係一個普通家長, 同校長唔係好朋友, 反而你講校長會同你講述同校董既對話, 睇黎你先係唔"普通"既家長呢!

作為一個家長, 我會先去了解接觸, 視察過學校環境, 認同了學校理念.....作出決定. 剛進去時亦有過某些事件, 經過瞭解磨合後, 今天是圓滿的結局.

我唔會否定你既遭遇, 因為係你自身感受, 意思只係既然不合就無謂勉強!

既然你講自己讀什麼輔導學, 又講到我地LEVEL唔同, 咁你咁大篇野都要比時間我去細嚼架, 咁快DEL左, 新黎同想黎既朋友都睇唔到/唔明白.......好彩而家科技進步o者~~

我是啓小幼K3家長。
之前有不少家長個別pm我分享經驗,現在我將資料copy and paste , ,整理一番,希望可以供大家參考 :
總括來說,小女在啟小幼是愉快學習的。
老師有愛心,例如K1開始時,我囡無端端唔想返學,原來茶點食得最慢,有壓力。老師立即同我商量,將份量減半,重點是鼓勵佢有返信心,而唔係叫家長train佢在家食快d。好快我囡就開心返學。一個月後,當我以為件事結束,老師再call 我跟進,話阿囡今天主動食完全份茶點,而且不再慢吞吞了,叫我返屋企讚佢做得好!
結果,小囡學會了:吃東西太慢要別人等是沒有禮貌,太快又唔健康會哽到,速度適中就最好。
所以我覺得,學校尊重每個小朋友的差異,並採取積極正面態度。
學術方面啟發性強,主題教學,要求小朋友自己觀察思考找答案,我本人覺得很好。不著重抄寫,所以家長要知道自己想點,如果要操fit學術寫字,請不要讀啟小幼。
例如今年K3 十月才教小朋友寫自已中文名,有好多都K2尾已學了來應付小一面試。但啟小不太隨波逐流,強調書寫不宜太早,K3才真正訓練。但我想話小朋友其實進度好快,到K3十一月頭我囡由無乜寫字到一下子要抄寫「我喜歡音樂....地球村裏朋友多....我有富足的生活.....香港有很多設施..... 」而且下學期開始寫週記。
英普中每日都有,語言方面尤其普通話我好滿意,K2已教拼音,小囡有信心大胆講,相比K1一個字都唔明唔講,進步神速,兒歌朗誦拼讀無問題。英文都唔錯,小女懂得轉channel。不過要知道啟小幼不是國際學校,學生之間依然慣用中文談話,但班中有三位混血兒,我女見他們都只說英文。有教phonics ,不過spelling方面鬼婆不會太捉對錯,只管叫你有信心放心寫,然後再糾正。所以如果你要求正統串字一百分的教學,啟小幼又不是你杯茶了。
數學進度就一般,相比其它會慢,K2有學單雙數、五和十倍數。K3上學期只有十以內的加數和減數。相比有學校已教雙位加減、...啟小可以話慢,睇你要求。數數就到100,順序倒序。有去supermarket用20蚊買東西。K3下學期有簡單中文文字題,如哥哥有八個橙,分兩個給妹妹,一個爸爸,還剩多少.....

K2開始出去,參觀公園、交通城呀咁.....

平日課堂有show and tell,要小朋友習慣出來present,
不過是要學生自己主動參加才會講,你唔參加就無,家長亦睇唔到。所以如讀啟小幼,又想孩子多練練上台膽量,要在外找機會。生日月要上台表現等。初時怕羞的會兩三個人,多咗幾次後小朋友都有信心自已一個。但每間學校都有其長短處,如你想給孩子多上台表演經驗的話,就必定失望:例如,家長可能期望小朋友在幼稚園期間一定多多少少有些什麼可愛的聖誕新年表演呀、甚至K3畢業典禮表演呀等啟小幼都是沒有安排的。這是我作為用家有點失望的地方,因學校一向是強調活動教學,讓孩子建立自信,可惜一年卻只有一次每人數分鐘的生日月份才藝表演,那時學生才有學習上台的機會,但家長並沒有被邀的,所以你只會在intranet看看相片而已,亦不會有video之類的安排

K1
每班42個,雖然加了班主任,但你考慮是否太多?小女那年才32-34人,我都覺得好limit。老師有很多training機會,有人話老師流失多,但教我女的又無走。只是K2英文老師返加拿大,轉了另一個,但新的以前教開cambridge,比舊的更好更多分享,所以我唔介意。
啟思小學是私立,可以參加大抽獎,近年轉了IB 競爭加劇。但幼院學生不是直升,只是優先,今年好多都無收。
今年小一戰況激烈,但小女有幸都有六間收,雖然不是什麼名校,但戰績我個人來說很滿意了。
當然,亦有不少考入名校,和全軍覆沒的同學。所以其實好睇運氣、個人性格和家庭配合。

希望大家找到一間和小朋友配對得好的學校。

回覆:想問問d資深家長、比較Victoria國際班 VS 啟思小學附屬好

好多謝你嘅宝貴意思見、我諗我有概念去選Kindergarten…你地咁多位家長都好資深呀

我小朋友現就讀K1。小朋友讀得非常愉快。不時番屋企唱中,英,普通話歌。
絕對冇可能冇班相。讀咗一個學期多啲intranet已經有10個左右唔同日子影既album..outing去過幾次,包括沙田公園同8/5先去完既馬山圖書館。
係好少要家長參與呢啲活動。
另外一樣係我意料之外,功課我覺得太多。上學期通常3-4樣功課喺星期五派,下星期一交。到而家weekday1-2樣加星期五7-9樣。。
So far,我好滿意啟小幼,亦會直升至K3..啟思小學都係我首選。

回復 Parisienne 的帖子

多謝你中肯意見。我對啟思小學好有興趣。想問小一入學面試有幾難? 我想準備好啲去面試。。佢地而家收生係著種重咩?或者你可唔可以pm話我知多啲呢?謝謝。

wishwong 發表於 13-5-11 00:40

多謝你中肯意見。我對啟思小學好有興趣。想問小一入學面試有幾難? 我想準備好啲去 ...

啟小優先面試是在八月底進行,全程2小時。小朋友一group人大約十個上班房進行集體遊戲,詳情玩什麼真係唔知,但阿囡話玩得好開心!
我諗這種長達2小時的面試會令小朋友無所遁形,平時有無禮貌、脾性、家教等都會自然流露。
比起那些走馬看花的面試,老師較多時間觀察小朋友。
所以真係無得train。
據知我女並沒有考寫字或學術題,不過今年係唔係咁就唔知。

學校轉lB,老師說他們偏取一些合群性和主動性較高的孩子,因為lB講求與人合作,很多project都一班同學商量和分工,所以就算好叻但只係自己叻晒,同人溝通不了的就不大適合。
所以我諗2小時面試是有其觀察用途。

所知大約係咁,希望能提供些少參考。

真係唔該哂你。好有用既資料
8月底考即係讀完K2等升K3時面試??

wishwong 發表於 13-5-12 16:16

真係唔該哂你。好有用既資料

Yes,K3開學前那個星期,首先讓本校幼稚園部優先面試,仲可以著返校服面試㖭。其實相比往年全數收番,今年小學部嚴謹了很多,所以結果有三種:
收、唔收、同比多次2nd in機會那些平時成績單上評估好好,郤在1st in失準的小朋友。所以K2成績單真係攞出去見人的!
而所謂的2nd in機會,即是同校外報名生公開一起爭位了。
仲有,據知啟小不設waiting list,全年收生至滿額。

不過最新資料還是再問清楚學校較好,因為以上資料也是上年面試的情況。
現在每年競爭加劇,學校方針有變也唔奇。

回覆:Parisienne 的帖子

Parisienne 我想我係同你同班同學,非常同意你對學校的說法。現在很多學校,老師的留失率也很高,特別是外籍老師,啓思不算太嚴重。
小朋友現在k3,英普方面絕對不是問題,啓思是重啟發思考為主,故功課量不可與谷的幼稚園比較。但我覺得小朋友大部份都很自信及愉快的。
至於愉快學習的幼稚園,也不代表難考小學,我小女也考到7間私/直小學,因小朋友面試時充滿自信,也是成功因素。

Parisienne   Hello ,你最終選了那間小學?  發表於 13-6-3 21:22

Hello, Parisienne & Channgaki,

我仔仔也在今年有幸獲得取錄,想請教除課堂外有否給小朋友其他課堂?

學校內英文和普通話是否已經足夠?

我自己一向心儀ib,但啓小真的好貴,是否值得?

謝謝大家!

chitchitboy 發表於 13-5-19 09:27
Hello, Parisienne & Channgaki,

我仔仔也在今年有幸獲得取錄,想請教除課堂外有否給小朋友其他課堂?

出面有報English Trinity G1,另外阿女中意跳舞,有比佢玩Ballet dance。係得咁多。

語言方面我覺得除非入國際學校,否則再強都始終係local school,就算比足你都係一日三個鐘,所以家庭配合好重要。睇你要求,個人認為啓小幼算是不錯。

我都心儀IB !如果論軟件,啟小感覺上不錯,但不是用家,無資格評論。不過就咁睇校舍,學費又真係唔多值。但如果你問小朋友,相信佢地要的,未必係大人眼中的千禧大校舍, 介意的通常係比錢嘅家長。

中學校舍就唔同晒啦,啓中靚好多呀!
如果你心儀IB,啟中應是考慮因素之一吧。

Thank you very much
‹ 上一主題|下一主題