用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 CIS impossible to get in?
樓主: donut012
go

CIS impossible to get in? [複製鏈接]

我都識CIS家長,相比SIS,我估CIS起碼在小學階段應該唔係好谷的,都係著重全人發展多d,玩的時間都好多,但課程規劃得好好,呢個係一個有三個小朋友在CIS讀的家長話我知的。

回覆:aidan08 的帖子

CIS完全唔谷。校長多次強調小學生,尤其初小,要比多d時間佢地玩。仲要係free play.
CIS係focus train 小朋友語文,思考,分析能力.仲有係學習興趣。

回覆:wenwan 的帖子

Wenwan, 你好。
我也有興趣幫囡囡報CIS的Reception.
可以分享多一点,報考的要点嗎?
另外,可否分享一下你仔女報讀前準備?有無要學好多course?
現在讀書環境開心嗎?
谢谢!

回覆:CIS impossible to get in

Cis 和sis和其他IS我都認識一點朋友是家長,事實上這兩所確是比較做到eng 和pth平衡的IS. 其他有幾間IS 只是局部性質,例如採用chi stream制,等於不是個個小朋友可有幸參與精選中文班。以我所知sis從去年開始把小學課本轉了,學校就連preperatory 的reading scheme 也改了希望配合上primary 。
番正題。。。cis 家庭background非常高不單是有錢,而是家庭本身和介紹人的地位和身分。sis家庭中上都有傾有講,加上singaporean都係實際,外表和生曰會各樣都不浮誇。。當然可能也有權貴。至於開心指數,cis and sis 朋友仔女都開心小三,小六和中學我都識點。cis 係較著重家庭配合,sis就有輔導班,小班教授使小朋友半年能返回正班。這是我的observation.

112200 發表於 13-7-4 10:15
Cis 和sis和其他IS我都認識一點朋友是家長,事實上這兩所確是比較做到eng 和pth平衡的IS. 其他有幾間IS 只 ...
多謝你的信息, 我都想啊仔四歲時讀sis, 但聽講間學校好"谷", 甚至比一d local 更"谷"? 如有進一步的資料請分享

fanfanbb 發表於 13-7-4 10:38
多謝你的信息, 我都想啊仔四歲時讀sis, 但聽講間學校好"谷", 甚至比一d local 更"谷"? 如有進一步的資料請 ...
SIS mainly caters to Singaporean children who might return to Singapore one day to continue their education, so SIS has to be inline with local schools in Singapore.

Singapore might be a wee bit less hectic compared to Hongkong, but hardly a laid back society, so it would be surprising if their schools do not "谷"

flashingcat  有得FIGHT, 要小朋友讀得好, 一定要變成TIGER MUM  發表於 13-7-4 13:06
fanfanbb  咁就慘啦!!!!!  發表於 13-7-4 11:23

回復 fanfanbb 的帖子

BK 食咗我個MESSAGE. 我有朋友一家上年返咗星加坡, 個囡上LOCAL小學, 不過佢個囡頂唔住, 而家佢地要排入國際學校, 不過要等2年可能至有位....係星加坡讀書嘅壓力唔少過香港, 要小朋友讀得好, 一定要做虎媽.  我幾個星加坡朋友讀書都好,  係星加坡讀住國立大學再去美國一流大學讀, 佢地不約而同話佢地細個都俾阿媽阿爸逼得好緊要..

香港SIS 嘅課程係要跟貼星加坡學校嘅課程, 所以一定會有壓力.

對於SIS 真係有D混淆,以前同事嘅小朋友讀過,話好谷,之後因為無中學,又奇怪在考到本地英文中學,except 中文要習慣返繁體,其餘大部份科目都名列三甲。所以吾敢考慮

但最近又係BK見到話行IB, 吾谷,吾知係咪課程改左。

回復 flashingcat 的帖子

多謝你的信息。要有心理準備先。

回復 112200 的帖子

Do you know if SIS and CIS Chinese standards are comparable for sure?  I always thought SIS is better
今日佳句: 我以往也以為國際板的家長也有質素,但現在才知deal with 一些麻煩家長也不易!  

回復 Ononma 的帖子

The SIS kids I know do very well academically but parents are also very pushy
今日佳句: 我以往也以為國際板的家長也有質素,但現在才知deal with 一些麻煩家長也不易!  

is CIS much better than YCIS? and in what way? thanks

回復 Mrslot 的帖子

Yes, not in the same league.  CIS has one of the best university placements in HK

引用:Wenwan,+你好。 我也有興趣幫囡囡報CIS的Re

原帖由 Fillofit 於 13-07-03 發表
Wenwan, 你好。
我也有興趣幫囡囡報CIS的Reception.
可以分享多一点,報考的要点嗎?
Fillofit, CIS好注重幾樣野:家長方面- 1. 家長有否參與學校生活, 2. 家長及小朋友有否參與社區活動(我地有賣旗,老人院孤兒院探訪等等)。小朋友方面- 1. 一定要說流利母語。Application form會要求你填first language, second language and third language. 我當年填咗廣東話。咁當然,英語同普通話都流利。最緊要唔好明明母語唔係英語都寫係,咁會影響小朋友interview表現。2。一定要outspoken, 唔好怕忸。

我無報任何interview course. 我只係從小注重語言發展。中英文都有private tutor. 四歳interview時已經兩文三語,對答如流。興趣班都係上d阿仔鐘意ge班,當玩下,無比賽,無壓力。

讀書環境當然開心,唯一功課就係睇書,做reading reflection.

回復 wenwan 的帖子

"四歳interview時已經兩文三語,對答如流。"

我已經覺得好難啦. So, I guess it's impossible for my boy to get in...

Do you know if requirement for SIS is lower than CIS?

回復 fanfanbb 的帖子

SIS PY1 PY2 只有口試面試, 普英, P1, 中英數都要筆試.  想入SIS 最好PY1 就入, 唔係P1 入要考埋筆試仲難谷.  不過你小朋友一定有優先權啦.  今年有朋友入唔到PY2, 佢媽媽都係星加坡人, 佢話唯有P1 再考過, 因為遲早要返星加坡, 所以都一定要讀SIS, 接近星加坡嘅水平.  

fanfanbb  係啊, 我地都打算比佢四歲時讀, 如果收佢就搬到附近住. 其實小朋友係新加坡人都唔一定收, 只係有優先權, 最終要睇佢面試表現  發表於 13-7-4 20:59

回覆:fanfanbb 的帖子

Sis我聽到的是學校的課程是很有系統,老師除了跟課程外還會按小朋友的能力而調節。能力低的有輔導小組,能力高的老師會提升個別要求(不是加多功課)使學生精益求精。所以當旁人看見便有人話谷有人話唔谷相信是這原因。但小孩子普遍是開心。

回覆:CIS impossible to get in

以上回應fanfanbb的。

回覆:fanfanbb 的帖子

SIS p1要做卷中英數和英普對答,全程二至三小時,得大約十個位。i幾多人考唔知但interview做足個幾星期. Py1有100個位兩年前有四千人考。學校會叫你選英文或pth, 但我朋友選英文點知小朋友話最後都有個pth老師走去和他們聊天問題。可能我朋友有寫小朋友懂pth啦,因為他從小playgroup至kinder就英普學校,小朋友英普廣三語言都好fluent.收左。

‹ 上一主題|下一主題