用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 個別職業治療扶幼會定協康好?
go

[讀障] 個別職業治療扶幼會定協康好? [複製鏈接]

我小朋友有讀寫困難、專注力弱、社交弱、不肯寫字、不知是否大小肌發展慢。我見協康職業治療訓練範圍(有以上各項)比扶幼會(只有讀寫障礙)廣,但聽聞協康要排很久。請問協康大約排多久?另外,協康定扶幼會的職業訓練好些?
   0    0    0    0

聽聞協康不揀時間的話不須排好耐,何不打去問下,1 on 1 要6-7百一堂,不平。

係呀,都唔平,但我個仔每天不肯做功課,上課又唔寫,冇晒辦法。

我今天打了幾次都冇人聽,所以想問下大家。

我想問問大家知唔知邊間好啲?

我諗你找治療C做個評估先,其實d training 是要每天都做,所以父母的角色和support 是很重要的。

黎緊協康有個聽說讀寫小奇兵講座,cover 一些關於讀寫基本知識(包括大小肌), 和會介紹兩個計畫,可能會有用。

試下用朋友的身份問下小朋友覺得邊方面難,再加𨍭道,另外有時間多些去公園玩,是不錯的訓練,又唔使$。

這問的小奇兵課程,有沒有給初小家長?

它有4個講座,如聽說方面冇問題,可只報讀寫的部份,不過一些基礎的訓練(如大小肌),有機會會有用。
同時會介紹兩個小孩的課程,小奇兵是for kg ,另一個叫越障尋因是for 小一,如入到後者,會再有更深入的課程給家長。

Thank you for your information, Mr Beast !

引用:我小朋友有讀寫困難、專注力弱、社交弱、不

協康給小學生的個別職業治療可能要排一年之久. 但你應先做評估, 才能作好計劃.
‹ 上一主題|下一主題