用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 顏寶鈴vs李國寶,如何決揀?請大家俾俾意見! ...
go

顏寶鈴vs李國寶,如何決揀?請大家俾俾意見!

顏寶鈴vs李國寶,如何決揀?請大家俾俾意見!

elbar  顏寶鈴 確實稍為佔優   發表於 13-3-22 22:42

如果成績可以,又唔怕多功課多顏一定好過李

NPL 紀律嚴,學生乖啲,學生通常band 1 尾至band 2, 由於有非華語學生,所以老師一定要說英語,英文會好,不過要有心理預備,功課多,測驗密,如果你孩子能配合,NPL 會優勝D。

IRON  最後果3&4句,已經流哂汗。我仔入到但·······  發表於 13-3-21 11:58

NPL 會優勝

回覆:719117 的帖子

其實論成績、語景兩間差不多!

不過,顏較谷,功課多!

而李比較輕鬆,所以都係要睇小朋友適合哪個學習模式!

我小朋友選擇了李國寶,佢非常適應中學生活,每天都開心上學,功課適量,甚至對各科老師都很尊敬!

二選一,我選顏寶鈴。

我女女讀顏寶玲 (F.1), 功課真是多, 每晚做到瞓才做得完, 完全沒有私人時間. 放假亦沒空去玩. 農曆年假功課多到無法出外旅行.

suemei  請問功課做到好夜是否普遍現象?學校方面會否支援同學在學習上遇到的困難?  發表於 13-3-25 22:33

yanma921 發表於 13-3-23 12:57
我女女讀顏寶玲 (F.1), 功課真是多, 每晚做到瞓才做得完, 完全沒有私人時間. 放假亦沒空去玩. 農曆年假功課多到無法出外旅行 ...
最重要係:你女兒讀得開心嗎?

回復 mimichu 的帖子

Hi mimichu

很高興看見妳的意見,我的女兒已在李國寶註冊,其實我對李國寶認識不多,是老師介紹的,面試時感覺老師很友善,也在校門外問過一些學生,得知功課和quiz/test都不太多,老師也會在放學後幫助追不上的學生。

女兒是 Band 2,我也有點擔心她跟不上,請問功課和quiz/test是否都不太多?學校程度高嗎?會否催谷?老師是否很好和願意幫助學生?我很希望女兒能夠在關愛的校園成長。 Thank you。

引用:回復+mimichu+的帖子 Hi+mimichu很高興看

原帖由 blchan 於 13-03-23 發表
回復 mimichu 的帖子

Hi mimichu
hi blchan,

唔冼客氣!其實我上年都同你一樣對李國寶中學不太了解,就係不斷上bk & 李中校網才得知更多,或你去"中學交流“看看,已有很多詳盡既資料post 了出來!

歡迎加入我哋既大家庭,你同囡囡既選擇是對的!

我個女都入咗李國寶,因為 NPL 入唔到 second in。

除咗功課,亦都要睇下妳住邊區,因為交通時間都係一個要考慮嘅事情,如果住得太遠,坐車時間會好浪費,小朋友又無得瞓。