用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 選科問題: 若可以選的話, 選Biology還是Economics ...
go

選科問題: 若可以選的話, 選Biology還是Economics [複製鏈接]

其它會選M2, Physics, Chemistry. 希望大家給下意見. 謝謝!
   6    0    0    0

試看看本版各科的cut-off scores, 會令你有初步感覺。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ha8mo 發表於 13-3-21 10:47
地上最強的,都在Phy, Chem, Econ, M1/M2
有膽就跟,冇膽就縮
謝謝回覆, 請問最強的是選 Econ還是BIO? 我是有選擇權的.

ANChan59 發表於 13-3-21 09:08
試看看本版各科的cut-off scores, 會令你有初步感覺。
ANChan59, 謝謝. 唔係太明點麼看, 可不可以直接講下你的結論.

ha8mo 發表於 13-3-21 11:43
我已說了
為甚麼是 Econ 而不是BIO, 可以解釋一下嗎? 謝謝!

問下讀果個

簽名被屏蔽

小兒biol econ 兩科都有讀, 其中一個考慮是biol 有sba, 要劏老鼠之類, 如果粗心大意好蝕底
小兒粗心大意, 毎次sba 劏老鼠時都劏到成隻老鼠散哂, 攪到sba 分數很低, 最後只好半放棄 biol, 全力谷econ 算了

小兒今年讀中三,月初學校有個中三選科講座,聽完之後有一次網上模擬選科,一個月後學校會有公佈。
當時我地都唔知揀Bio定Eco好?但睇完2012 DSE Cut-off之後,發現 Bio個分數68.4已有5級,而Econ就要83.24先有5級,點解相差咁遠呢?有冇家長可以解釋吓?

9498mami 發表於 13-3-21 17:08
小兒今年讀中三,月初學校有個中三選科講座,聽完之後有一次網上模擬選科,一個月後學校會有公佈。
當時我 ...
小兒兩科都有考, biol 正常難度, econ 淺到離普, 所以好多人好高分都拿不到5

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

多謝回覆!

阿仔話佢未接觸過Econ,所以唔知Econ 係咩黎?
都係唔知應該揀Bio好定Econ?Bio份卷難,讀會唔會一樣難嫁?相反Econ份卷易,係咪會易讀D呢?

我以前讀bio要劏野時就炸炸抵站後齋睇過骨, 之後考試5洗劏, 冇事
但phy chem bio, 3科我最like bio,
第日仲諗住說亞囡收bio, 佢仲蛇gar過我........唉!
係米第日考dse時真係要劏野架? 係就5洗諗喇......
孩子需要鼓勵, 適當的稱讚和鼓勵,
會使他更努力去完成任務, 對自己更有自信.
在小朋友的學習過程中,父母的啟發與鼓勵是十分重要。

當年係high level 年代囉
而家 dse 真係要呀?
孩子需要鼓勵, 適當的稱讚和鼓勵,
會使他更努力去完成任務, 對自己更有自信.
在小朋友的學習過程中,父母的啟發與鼓勵是十分重要。
‹ 上一主題|下一主題