用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 南區龍媽, 請進
樓主: chy0818
go

南區龍媽, 請進 [複製鏈接]

我係兔媽, 跟據今年經驗, 可同你們分享, 我都報咗好多間, 報過PN的學校如下(有星為南區出名PN):
鴨脷洲仁愛(半日)
鴨脷洲宣道會(歲半可交FORM, 但因反應熱烈, 未夠歲半已截止收生, 先到先得)
華富救世軍(有出世紙就可報告, 先到先得)
華貴保良局(1歲報名, 先到先得)
田灣循道衛理(1歲報名, 要面試大肌肉, 小肌肉等)
**海怡康傑(無學券,大仔太約十一月面試, 細仔太約三月面試)學費每月$3400到
***海怡維多利亞(無學券, 校舍超大, 設備最好, 學費每月$6000到, 如果想參加PLAYGROUP要好早排, 等幾年)
*深灣軒啟思(PN得半日, 無全日, K1有學券, 程度淺)
***右思維(每月$6000到, 入讀要交$9000資金)
另外還有香港仔東華, 西邨婦女會等...
留意田灣東華三院是無N班的。
記憶有限, 資料可能錯, 希望幫到龍媽。

最難入係宣道會(因只收大仔)同康傑, 維多利亞.
根本上除了先到先得的學校外, 啟思都差唔多係人都收。
所以南區媽咪, 如果唔係細B, 都會有書讀, 競爭比較小~

回復 poodlema 的帖子

poodlema 媽媽,你有冇報 woodland 呀,,,,
佢係 wu fu 同 香港仔都有呀,,,,
但係得香港仔有 pn  同 playgroup!
但係,報名費 要成 hkd 1000,,,

回復 arwawa 的帖子

WOODLAND都係南區好PN之一, 我無報, 因為我想阿囝母語教學, 同埋我唔打算比佢讀國際學校, 所以我無報WOODLAND呀, 佢PLAYGROUP都好貴, 好似四千蚊一個月。

如果有問題的小朋友,肯定啟思唔會收囉﹗

回復 poodlema 的帖子

poodlema ,係呀,,,都幾貴下,,,
如果報1歲班,, hkd 2000 一個月呀,,,一星期返兩日~~~一小時~~
而家我同我老公都心大心細呀,,,,要比 hkd 1000 既 報名費但唔係一定收woow ,,,,

pn 要 hkd 4500 一個月呀~~~仲要一星期返3日,,,,

但係我想試下,,,因為普通playgroup 都 hkd 170一堂,,,,佢而家就 hkd 250 一堂~~~~

回覆:csiusin 的帖子

唔該曬!好長細!

poodlema 發表於 13-5-30 10:43
我係兔媽, 跟據今年經驗, 可同你們分享, 我都報咗好多間, 報過PN的學校如下(有星為南區出名PN):
鴨脷洲仁愛 ...
小小更正:
海怡維多利亞,入讀要交$9000資金
右思維,入讀要交$18,000資金

我都 say hello 先! 龍 B 8月出世... 又係細 b.

見到呢個 post 真好.... 搵 N 班真係頭都痛, 極少 choice ~

原來 Woodland playgroup 咁貴架?? 仲諗住近近地去報添!  但洗唔洗好早報名, like Victoria playgroup, 一出世就要報?

N 班我都意屬海怡宣道會, 但知道競爭超大, 預左 impossible...

回覆:arwawa 的帖子

其實woodland好唔好呢?

回復 chy0818 的帖子

8月唔算係細仔喇, 你要以入學月為準先叫細仔, 即係9月前已經有2歲就ok

真係唔知WOODLAND 好唔好呀,,,,
我問過足一歲就可以報PLAYGROUP
我打算搵日去睇下啦~~

回覆:snowqueen929 的帖子

Snowqueen929係呀!原來我個唔算細b,我係新手媽媽,咩都唔識。好彩都唔算細b,好多人話南區pn收大b,都好擔心

回覆:南區龍媽, 請進

大細B之分係由年頭開始計架,所以8月B已算細B啦!好似我B,因3月B,都係要9月先讀得,到好已2歲半,佢地大幾個月都大分別架!

‹ 上一主題|下一主題