用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 廿四孝阿媽又一巨獻--填詞
go

廿四孝阿媽又一巨獻--填詞 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

我個仔, 專注力弱又懶, 難得佢自己話要學長笛(大前提係屋企有, 唔駛花錢買, 只係交千幾蚊一學期學費)

今學期, 入埋初級管樂團(實際係人人有份), 4月有表演, 我仔專注力差, 數豆豉係屎D, 好, 廿四孝阿媽拼住對老花眼幫你MARK晒CDE, 跟住叫家姐彈黎聽下(唔彈我都唔知吹得岩唔岩)

跟住勁喇, 為左要個仔快D入腦, 我玩填詞, 希望佢記得開心, 唔好打打殺殺 (迫得多怕佢第2時斬我)

待續

2    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

回覆:廿四孝阿媽又一巨獻--填詞

識睇譜的,自己唱吧。下面我會post歌詞(吾敢post晒成份譜驚俾版主禁)
搵到YOUTUBE LINK了, 可以聽歌了:
http://www.youtube.com/watch?v=V-25AaXPf70

醒目開學勳章 王國長老

歌詞黎喇, 見笑了, 係有關泰國菜既歌

牛油和辣醬, 加D鬆脆麵條
牛油和辣醬, 加D蕃落汁
牛油和辣醬, 炒蝦殼就要加蔥花
粟米粒加香蕉
泰國菜用黎伴咖喱
最好加蔥花先再加霹靂腸
泰國菜一切都要送辣醬

牛油和辣醬, 加D蕃落汁
牛油和辣醬, 真.好.吃, 齊齊歎, 齊齊.話正!

結果我仔半個鐘之內掌握晒成隻歌咩音同拍子, 壞處就係佢一路吹一路忍唔住笑

其實要多謝個天賜左個ADHD仔俾我, 練到我一身好EQ

334過路人  勁!  發表於 13-3-22 21:05
woodst    發表於 13-3-21 10:40
金毛B媽    發表於 13-3-21 09:50
JoJo    發表於 13-3-21 09:35

醒目開學勳章

好媽媽

勁!叻媽媽好有計!

回復 Charlotte_mom 的帖子

好厲害呀!好媽媽~~~

醒目開學勳章 王國長老

Charlotte_mom 發表於 13-3-20 15:08
炒蝦殼就要加蔥花, 粟米粒加香蕉
你有冇試過, 好唔好食
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛

你D急才好犀利呀, 你仔D轉數快, 醒目嘢; 應該遺傳自你

醒目開學勳章 王國長老

JoJo 發表於 13-3-21 09:36
你有冇試過, 好唔好食

點敢呀
"泰國菜用黎伴咖哩"都仲可以試

JoJo    發表於 13-3-21 10:13

用心的媽媽.....讚
教育王國以外之相冊連結已被刪除

醒目開學勳章 王國長老

呀搵到YOUTUBE LINK了, 比我仔好聽多喇

http://www.youtube.com/watch?v=V-25AaXPf70

多謝各位欣賞, 可以開住YOUTUBE玩"卡啦OK"了

joyce919  一見份譜就好熟口面,敲擊都係同一份譜,阿女都好鍾意隻歌仔。等我都叫佢一路敲,一路唱先!  發表於 13-3-21 10:09

醒目開學勳章 王國長老

janetgordon 發表於 13-3-21 09:39
你D急才好犀利呀, 你仔D轉數快, 醒目嘢; 應該遺傳自你

無計啦, 我仔就係咁.....唯有自己補鑊, 佢記D中文字點寫, 一樣咁屎, 有時我都要作故仔

"就" <--東既大是最好味
"獵" <--叫隻去打獵, 用左3枝箭, 第一次搵唔到FIT左2下, 第2次搵唔到FIT左2下, 第3次搵到唔駛FIT (後半PART其實係我仔自己唸)

初時硬碰, 真係打打殺殺架, 不過正如我另一POST講, 琴可以唔迫, 讀書可以唔迫咩? 有D TASK點痛苦都要完成, 不如唸下辦法令大家開心D

醒目開學勳章 王國長老

joyce919  一見份譜就好熟口面,敲擊都係同一份譜,阿女都好鍾意隻歌仔。等我都叫佢一路敲,一路唱先!  發表於 21 分鐘前

好呀, 我執返靚份歌詞O係上面

醒目開學勳章 王國長老

我由細到大都唸, 點解D作曲作詞人, 唔考慮下將D歷史呀, 數學FORMULA呀填左D流行曲度, 等D學生記得快靚正呢

等我下次試下填D中史化學先

引用:Quote:janetgordon+發表於+13-3-21+09:39+

原帖由 Charlotte_mom 於 13-03-21 發表
無計啦, 我仔就係咁.....唯有自己補鑊, 佢記D中文字點寫, 一樣咁屎, 有時我都要作故仔

"就"  ...
我都有參考你呢個方法教仔不過好多時係我自己唔夠耐性,易忟憎。好似你咁講,讀書冇得唔理,但好多時應付得功課黎,已經冇時間温習。

醒目開學勳章 王國長老

janetgordon 發表於 13-3-21 17:07
我都有參考你呢個方法教仔不過好多時係我自己唔夠耐性,易忟憎。好似你咁講,讀書冇得唔理,但好多時 ...

好彩我仔學校每單元一開始都有OUTLINE, 講左默咩, 我從DAY ONE已經開始默
‹ 上一主題|下一主題