用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中國婦女會中學
樓主: YabbyTanya
go

中國婦女會中學 [複製鏈接]

aa06 發表於 13-3-23 23:49
回復 gardenia_kw 的帖子

其實論入大學率, 筲官和中婦差不多, 但論師資,學校環境則筲官勝, 因官中的老師是 ...

上年筲官個校長調了去庇理羅士. 今年個新校長嚴左. 考試出的題目好深. 其實兩間我都鐘意, 下年到我小朋友揀. 揀的次序未知. 兩間都是好學校.
請問有沒有人知中婦入每間大學的人數?

簽名被屏蔽

lazysheepsheep 發表於 13-3-23 22:00
聽聞叩門要考全級頭10%先收

如果成績表無名次, 要學校信証明. 收生要求咁緊, 點解HKDSE的成績又不是太標青呢? 和筲官差不多.  

回復 gardenia_kw 的帖子

哈哈!是就好啦! 我個女interview 時間都幾早

我大囡在婦中就讀中三, 我對該校的感覺非常好, 因為每年拿成績表時老師都很有耐性地與家長分析小朋友的性格及發展, 以前佢在小學時的老師眼中只有成績成績, 所以對比上來, 我真心鐘意婦中. 今年妹妹亦為小六生, 家姐有一位同學兼好友一直鼓勵妹妹選擇婦中, 家姐就擔心妹妹跟唔上婦中的課程, 但對老師們的教導非常贊同. 婦中功課算唔算多, 我真的不知道, 因為我不是一個緊張形母親, 所以唔知個囡讀緊咩, 但我看她都有很多時間看課外書及上網看卡通片, 應該不算太多罷, 按照家姐的資料, 如果讀到精英班, 功課不算多, 其它班老師會按照不同情度給多些功課當溫習, 我非常支持這種做法, 因為如果小朋友應付到, 亦真的無需要太多的練習.

回復 jadehau 的帖子

謝謝你的分享,如果阿女入到中婦就好啦! 筲官都是好學校,但我最想阿女讀得開心,開心是我聽到最多對中婦的評價。

婦中確實比較文靜, 但其實亦有不少課外活動給小朋友參加, 但大囡亦是文靜型所以非合適該校, 但帶妹妹參觀學校時, 妹妹說其實婦中都有很多活動, 只是家姐自己唔參加.

回復 kk1186 的帖子

我唔知佢係同一日見到,定係分開兩日兩個地方見到~我無留意哩D細節,只留意到佢COMPARE兩間學校學生既comment佢係東區住的,總之係LUNCH佢食飯時遇到兩校的學生
我只知佢自己係筲官畢業,無理由會認錯自己母校的校服掛

佢亦好自豪話自己係畢業生,但覺得依家學校已經變左啦~

如果唔係佢都會選自己學校啦, 舊生好似有得分加架嘛

不過我兩間都無讀過,唔清楚呀

回復 lazysheepsheep 的帖子

其實筲官在東區是以校風好見稱, 你的朋友只在食飯時看見幾個學生的表現而就認為筲官變了,會否太片面,太主觀了?

回覆:kk1186 的帖子

筲官好學校,好多活動,功課不多,自律,付出,合作,出來做野,實幹些,我見畢業生,即使不是好top ,出來做事也很ok, 有點成就。

以上你可能都睇得出一啲舊生既主觀,要明白你個女係今年讀中一,吾係十幾廿年前,以前...慈幼都好勁㗎,今時吾同往日。人地間學校就得你見嗰位老師有heart,人地朋友就睇錯校服話錯人。都幾搞笑,我都係吾講咁多,只係個人感受,本人真係對事吾係對人。

筲官是一個低調的學校, 由於它是一間官校,並不會像其他津校那麼高調,但它的公開試成績和入U率在全港來說是相當不俗的, 以一間不谷的學校,能取得這樣的成績是很不錯了, 校風應該保持到, 以我所知, 都有不少校友的仔女入讀.

aa06 發表於 13-3-28 13:53
筲官是一個低調的學校, 由於它是一間官校,並不會像其他津校那麼高調,但它的公開試成績和入U率在全港來說是 ...
在年前是有分精英班的,今年不知,考不入精英班是官校常見的自由式。精英班是力谷的!

低調是官校的特式!自由式也是!不會趕客也不想你留班。成績要好是高難度。見 BPS/King's 的入 U 率便知一二。

不要以記憶來定高低!百年老校多幾個医生、律師舊生算不了甚麽。問題是你孩子考進了又如何!

能不能考進大學才是重点呢?今時不同往曰了,學制上、派位上都改了!

新校、直資等成績比這些老校亳不遜色呀!可參考 chichipapa 個 post

講老師、比愛心,間間都吹啦。最好的是父母!勸退的,卻大有人在!

我見過得一間校長講實, 話殺人不眨眼,留班不留情!

回復 abcd0001 的帖子

我有朋友的囡囡在筲官讀, 據說她讀得很開心,沒有壓力. 設立精英班, 官津學校皆有,非只筲官才有. 本人贊成學校設精英班,讓能力相近的學生一齊學習,效果倍増.參考chichipa 的post, 筲官的入U率其實是不錯的, 在東區來說,是值得入讀的學校.

aa06 發表於13-31
回復 abd0001 的帖子

我有友的囡囡在筲官讀,據說她讀得很開心,沒有壓力. 設立精英班, 官津學校皆有,非 ...
請不要誤會!我是指出現况,不是说 那間不好 是提醒大家不要想當年 only.其實我也是赞成精英制,不過也要想下,孩子進不了精英班是否能上大學?我記得5班得2~3班是精英班......

其他的......自遊式...你懂吗?開心、無壓力....想起早前的一些post

”有冇吴谷,成績好的band1 學校”

~50% jupas 比很多都好

其實大家是不是忽略了ST MARK'S? 本人的選擇是 1) ST MARK'S 2) 筲官 3)中婦

ttw1 發表於 13-3-30 09:53
其實大家是不是忽略了 MARK'S? 本人的選擇是 1) ST MARK'S 2) 筲官 3)中婦
StMark 成績較好,它比官校多一招..........勸退
我年前聽説它會勸退學生...

拔尖.....大家願意,  補底不是人人去做,尤其是b1學校

官校還可自游式....

回復 abcd0001 的帖子

什麼是自游式?

tttw1 發表於13-3-30 2:32
回復 acd0001 帖子

什麼是自游式?
好話是自由發揮,自己顧自己,無人迫你
事實是不留班、不趕客  讓你自生自滅,坐夠6年自己消失

我可能是現實了一点和多慮.......如果孩子是band1頭便不用考慮這些.....勿怪

cindycyh1023  非常同意  發表於 13-4-1 23:14
‹ 上一主題|下一主題