用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如何培養「弱智」女兒入世界名校
樓主: laorenjia
go

如何培養「弱智」女兒入世界名校   [複製鏈接]

好好的分享!

回復 laorenjia 的帖子

期待中....

回覆:laorenjia 的帖子

樓主快d繼續,期待中

回覆:如何培養「弱智」女兒入世界名校

我覺得讀書也要找適合的科目讀才行。我中三時選錯理科,結果會考考得好差。之後到一間私校改讀商科升中六,最後也上到大學。事實上我一直也沒有努力讀書,去到會考後面對現實,知道再唔努力便要出來工作,做一份幾千元的文員就一世。經會考一戰,中六開始力追,但底子太差,考了兩次A level 才考入大學。出來工作後再讀MBA, 現在總算有份幾好的工。我自問讀書沒有資質,亦不是特別努力。但我想指出,毅力和別人的支持是十分重要的。做家長真的唔好說孩子"唔得或讀唔到書",結果只會使他們放棄 !加油!

喂!laorenjia,

仲唔出續集,大家就嚟鼓噪喇。

覺得很多人把廿年前自己嗰套 , 放在現今香港教育中。
以前可以中三才發力和開竅 , 但現在可以嗎?
單單我老公 , 以前中三被淘汰了 , 中四才開始讀書"連past tense"都搞唔掂 , 中五一樣英文、數學會考有B , 現在可以嗎?.... 當然六合彩也有人中頭獎。
有很多兒女相差十年的也發覺 , 十年前後的今天已大不同 , 越來越深了。

廿年前中史問: 「唐代考試制度的由來及其影響?」
今時今日問:「概論唐代考試制度由來影響 , 並就香港現今考試制度作比較?」
以前  :  勤力過人 或 聰明過人 便能入本地大學。
如今  :  勤力過人 加 聰明過人 加 父或母勤力過人  才能順利入讀本地大學。

shadeslayer  20 years ago, probably 2% of secondary students can get to the two Universities in HK.  Now?  18% of students in 8 Universities.  Why is it more difficult now?  發表於 13-4-5 00:33
Yanamami  如今 : 勤力過人 加 聰明過人 加 父或母勤力過人 才能順利入讀本地大學。No guarantee....  發表於 13-4-4 19:55

期待樓主的分享。

THANK FOR SHARING.

回復 yovin 的帖子

我讀中學時,主要以選修科成績決定學生有沒有資格入大學,中、英、數(理科在預科時有選修數學的除外)超過定得很低的基準就可以。選修科主要靠高中、預科的努力,所以中四發力還不遲。

現在大學收生,中、英、數所佔比重極大。這三科的水平,是日積月累的結果,初中若大落後,難以在高中三年追回。因此,家庭支援對能否入大學的重要性增大。

yovin  agree  發表於 13-4-8 17:01

回覆 Shadeslayer

較準確地說 , 是十九年前(1994)香港浸會大學及其他大學相繼出現的Y世代大學生 , 而不是指2%年代的X世代大學生。

希望如今的小學生長大後可以去返X世代大學生的質素 , 那就好了。

引用:回覆+Shadeslayer較準確地說+,+是十九年前(

原帖由 yovin 於 13-04-05 發表
回覆 Shadeslayer

較準確地說 , 是十九年前(1994)香港浸會大學及其他大學相繼出現的Y世代大學生 , 而不是 ...
希望如今的小學生長大後可以去返X世代大學生的質素 , 那就好了。

Xxxxxx

由2% 到18% and beyond, 平均水平有可能保持嗎?

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

Thanks for sharing!!
期待

回覆:如何培養「弱智」女兒入世界名校

剛剛俾我嘅弱智、做事慢吞吞、不專心及懶散的囡囡激死。睇到你嘅題目,真係令我對我女有少許幻想。最大學問係,我地父母應該點樣回應弱智女嘅慢吞吞、不專心及懶散的學習態度。我投降喇,鬧極都一樣

rchchan0505  首先要吾好鬧,不過我做吾到!   發表於 15-4-22 14:23
kawaiiliz  Me 2   發表於 14-4-24 11:52

最近幾年,因自已孩子升學,變得特別留意周圍情况。我有時都覺得香港學生真係好叻,有幾個同阿大同齡孩子,父母話冇可能在香港会考拿到6分,中四、五將他們送到外國,依家個個入大學,且入不錯的專業學科。

最搞笑的是有同事在孩子會考升唔上中六,將細仔也一並送到外國,大仔入大學不在話下,細仔憑non-jupus入香港熱門學科。

呢個世界, 無錢真係萬萬不能.

喂!laorenjia,咪咁衰啦,九萬幾個觀眾等緊你出續集,個個都等到頸都長。仲唔蒲頭,就快有人會發全球追輯令,捉你番嚟講埋個故事。

四隻貓  可能去左探女女或者旅遊....等待中  發表於 13-4-11 10:20

回覆:eviepa 的帖子

我都在等。

小小媽咪

laorenjia 發表於 13-3-22 11:24
我之前講過,而家後生大學畢業揾工難過我哋個陣好多。話說阿女暑假番嚟,雖然無意畢業番香港做嘢(佢多數 ...

你講嘢好風趣, 睇你的嘢好有興趣, 繼續啦
講真去到呢個年紀, 唔認老都唔得啦, 睇嗰仔的小五英文都要查下字典,
有時講俾佢知的答案都唔係全部啱才明白這世界變化快!!

真係.....
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

每日都黎睇下有沒更新。睇怕今日都系要失望而回了。

回復 eviepa 的帖子

Eviepa

I'm about to come back but you are the last person in the world who is qualified to say anything about my absence. In many aspects, what I did are just imitations of yours with me being more relaxed (i.e. lazy), less disciplined, shorter fused (my wife has said some harsh words about my recent behavior in this forum and urged me to go back to the old gentler "me". Very often, if I did not look at the name of the author, I would mistaken your posts as mine.

You mentioned before how you treat your domestic helpers. I'm going to say something in the next post what I did in this aspect as well. Stay tuned.

laorenjia,

你理得我有無資格催你出嚟,總之,大家擔定櫈仔霸頭位睇戲嘞。
‹ 上一主題|下一主題