用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 怎樣才可入神級名校?
樓主: crazymum
go

怎樣才可入神級名校?   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+crazymum+於+13-03-18+發表本

原帖由 Gerard 於 13-03-18 發表
除了第一項樣子醒目我個仔無,其他全有,唔怪得入唔到啦!不過,當然是說笑。

...
樣子是遺傳的

JL3 發表於 13-3-19 10:34
你即管問吓女拔的小女孩有多少 % 的人來自公屋和屋村幼稚園!我認識的 2 人,一個父母2 人都係醫生,一個爸 ...

我係睇今日地鐵份報紙既,唔係我話架,我只不過係QUOTE返佢(校長)講既野出黎咋。人地講咪聽下囉,信不信自己決定。

crazymum 發表於 13-3-19 09:41
信嘅話,你就輸了!

我冇話信禾~

markau2 發表於 13-3-19 11:43
我都相信世界沒有免費午餐的. 我個仔今年收到DBS及另外4間學校Offer. 你話他好彩嗎?都有一定成份, 但讚成" ...
我絕對相信氣質是從小薰陶。自信不代表驕傲,不代表叻唔切要搶答。自信可以從淡定的眼神和笑容散發出來。這是家庭和父母身教出來成果。有呢種特質的小朋友,比那些十項全能證書更難得。

昨晚鳳凰衞視香港台, 港人.自講.  主持人請了一個做記者的爸爸上去講教育問題, 好大部分都係講考學校, 佢都講得幾好, 講了許多人生百態, 仲有好多考直資貼示.  不妨睇吓重播

Parisienne 發表於 13-3-19 12:09
我絕對相信氣質是從小薰陶。自信不代表驕傲,不代表叻唔切要搶答。自信可以從淡定的眼神和笑容散發出來。這 ...
我們沒有特別培養佢自信, 都唔知道點解佢會o甘自信, 每次INTERVIEW, 比賽同表演, 佢就好似變o左第二個人o甘, 我同c6都好懷疑呢個係咪自己個仔.

有自信已是踏入成功的一大步了
但一方面要小心會Over-confident, 一方面又要Keep 住他.
我們都有找人去攪攪我個仔的Over-confident及Misbehaviour

引用:昨晚鳳凰衞視香港台,+港人.自講.++主持人請

原帖由 Twins-Baby 於 13-03-19 發表
昨晚鳳凰衞視香港台, 港人.自講.  主持人請了一個做記者的爸爸上去講教育問題, 好大部分都係講考學校, 佢都 ...
咁個記者爸爸的仔女,考倒邊間呀?

回復 cy664 的帖子

佢個仔話入了一間男名校, 個女好似係話入了名幼.  我都係睇到十五分鐘做完.  佢話見到有人著住表演用的腰封去INTERVIEW, 佢話佢想立即影低, 但佢太太叫佢唔好泔 "陰JUT" 所以佢只有背後笑人.  好鬼好笑嫁  

JL3 發表於 13-3-18 17:24
個人認為,小朋友的才華和能力,在 4 至 6 歲,這種年紀是由父母灌輸的,既不是天生,走對了門口,憑著父母 ...

AGREE, 所以我不相信有資優兒童, 但相信優質教育

神級學校
神級兒童
神級家庭
神級運氣

結果一定出品神級畢業生?
睇個人造化吧了

回覆:怎樣才可入神級名校?

引用:Quote:原帖由+Gerard+於+13-03-18+發表除了

引用:我覺得這個post+的樓主是想嘲諷時下的怪獸

原帖由 Clearsky 於 13-03-19 發表
我覺得這個post 的樓主是想嘲諷時下的怪獸家長。
咁都俾你估倒!

請不要拘泥於入不入到神級名校。如果決意非君不嫁,你孩子拿著這麼彪炳的portfolio,萬一不幸落選了,你們已作出最壞的打算嗎?平常心吧,這一年看到不少原本信心十足勝券在握的例子。。。如果我的孩子有這樣的成績,我會很感恩,並欣喜這是一位受教和喜歡學習的小孩,進入任何一間小學都會適應,不需我費心勞氣。。。最近接連兩單弒父母案,的確帶給我一點震撼,案中四位男生,來自四個不同的家庭,有七十後八十後九十後,究竟是學校的問題還是家庭的責任?我心頭不高,只想孩子成為一位心智健全的人,追求適合的學校,不要被名氣蒙蔽。

Clearsky 發表於 13-3-19 13:37
我覺得這個post 的樓主是想嘲諷時下的怪獸家長。
I think so.

sheffield  我初初也是這樣想…但有些人來來回回得非常認真呢…  發表於 13-3-19 15:35
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回復 sugarnana 的帖子

認同你的感言。
不過,他們四個是出自名校?

如果不是,無謂連接一起。在EK一講名校,好多家長想多了!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

如果學術、家庭背景、獎項、禮貌都有斉,我估接下來還要執下小朋友的壞習慣或小動作,例如抓頭、撩鼻、周圍望等

引用:回復+sugarnana+的帖子 認同你的感言。不

原帖由 ANChan59 於 13-03-19 發表
回復 sugarnana 的帖子

認同你的感言。
誤會了,名校的品德要求更加嚴謹。我只希望家長們追求學術上成就的同時,不要忽略德育、親子關係、加強溝通。。。神級名校學額有限,有人歡笑自然有人愁,考小一只是一個開始,漫漫長路,不要太緊張,希望今年預備考小一的家長可以學懂放下。

‹ 上一主題|下一主題